Презентація "Дітям про Шевченка..."

Про матеріал
Цього року ми відзначаємо 210-ту річницю від дня нарождення Тараса Григоровича Шевченка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДІТЯМ ПРОШЕВЧЕНКА….

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Народився Тарас Григорович Шевченко 9 березня 1814 року в селі Моринцях на Черкащині у сім’ї кріпаків. Жили вони в злиднях, багато працювали, щоб прогодувати сім’ю, а сім’я була чималенька – п’ять сестричок Тарасових і двоє братів. А звали їх: Катерина, Ярина, три Марії, Микита і Йосип. Старша сестра Катерина була Тарасові за няню.

Номер слайду 4

З дитинства був допитливим, любив малювати, співати. Тарасові було дев’ять років коли він залишилися без матері. Батько одружився вдруге. Мачуха мала трьох своїх дітей, і життя в хаті стало нестерпним.

Номер слайду 5

Коли ж через два роки помер і батько, хлопець пішов у найми. Тарасові дуже хотілося вчитися. Але шкільний дяк, до якого найнявся малий за можливість навчатися, виявився п’яницею і змушував його красти.

Номер слайду 6

Хлопець знайшов собі нового вчителя — маляра, але Тараса приставили козачком до пана. Це була нудна робота: цілими днями чекати, поки господар забажає люльку чи склянку води, яка стоїть поряд з ним на столі.

Номер слайду 7

Нехтуючи забороною, Тарас таємно перемальовував картини зі стін панського будинку. За це його одного разу дуже покарали. Але й помітили неабиякі здібності кріпака і вирішили віддати його до майстра вчитися на «кімнатного живописця»

Номер слайду 8

У 24 роки друзі викупили Тараса з кріпацтва. Він з великим завзяттям узявся за науку і незабаром став освіченою людиною. Друзі-земляки посприяли виходу у світ першої книги його віршів — «Кобзаря».

Номер слайду 9

Поезія Шевченка не просто зачаровувала: вона будила прагнення до волі українців. Тому поет був небезпечним для царського уряду, і його було заслано рядовим солдатом на довгих десять років із забороною писати й малювати.

Номер слайду 10

Помер Тарас Шевченко 10 березня 1861 року. Поховали його в Україні , як він сам заповідав, на Чернечій горі над Дніпром біля Канева.

Номер слайду 11

Тарас Шевченко написав багато віршів про природу, рідну землю та людей. Був видатним живописцем, створив багато картин про українську історію та культуру, зображуючи на них український народ з його звичаями та традиціями.

Номер слайду 12

ЧИТАЄМО ВІРШІ ШЕВЧЕНКА….

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

ВСТАЛА ВЕСНА …

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Учітеся, брати мої,думайте, читайте!

Номер слайду 32

Номер слайду 33

210 років

pptx
Додано
6 березня
Переглядів
120
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку