Презентація для проведення уроку з Природознавства у 5 класі на тему: "Екосистема".(За підручником "Природознавство 5 клас" О.Г.Ярошенко, В.М.Бойко)

Про матеріал
Презентація для проведення уроку з Природознавства у 5 класі на тему: "Форма і розміри Землі".(За підручником "Природознавство 5 клас" О.Г.Ярошенко, В.М.Бойко)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок на тему: «Екосистеми» Підготувала Вчитель біології та природознавства Ярмоленко Марія Миколаївна СЗШ №158 м.Києва

Номер слайду 2

Краса природи – це одне з джерел, що живить доброту, сердечність і любов. В.О. Сухомлинський

Номер слайду 3

Пригадаймо 1. В якому середовищі мешкають зображені тварини?

Номер слайду 4

Пригадаймо 2. До якої групи віднесемо зображених тварин? Рослиноїдні Всеїдні Хижі

Номер слайду 5

Пригадаймо 3. Між якими організмами можна побудувати взаємозв’язки (і яким чином).

Номер слайду 6

Пригадаймо 4. Встановіть послідовність ланцюгів живлення.

Номер слайду 7

Пригадаймо 4. Встановіть послідовність ланцюгів живлення.

Номер слайду 8

Екосистема — це сукупність живих організмів, які пристосувалися до спільного проживання в певному середовищі існування, утворюючи з ним єдине ціле. Екосистема

Номер слайду 9

Роль рослин в екосистемі Рослини утворюють органічні речовини і забезпечують ними себе та інші організми. Тому їх називають утворювачами.

Номер слайду 10

Роль тварин в екосистемі Тварини споживають готові органічні речовини, що надходять до них із рослинною і тваринною їжею. Їх називають споживачами.

Номер слайду 11

Роль грибів і бактерій в екосистемі Багато видів бактерій і грибів отримують речовини та енергію розкладаючи рештки відмерлих організмів. Їх називають руйнівники.

Номер слайду 12

Склад екосистеми Складові екосистеми пов'язані між собою!

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Екосистеми Природні Штучні Парк – створений людиною, тому не може існувати без її втручання. Ліс

Номер слайду 15

Природні екосистеми Ліс Лісом називають велику ділянку землі, на якій ростуть дерева, розташовані близько одне до одного, та інші рослини, а також гриби. Ліс – домівка для багатьох різноманітних тварин. Забарвлення лісових тварин кольору стовбурів дерев, щоб бути непоміченими. У птахів лісу короткі крила і довгий хвіст, щоб було легко літати між деревами. Багато тварин мають кігті, щоб лазити по деревах.

Номер слайду 16

Природні екосистеми Озеро Кількість світла тут зменшується з глибиною. В озера своя «ярусність». Розрізняють 3 ділянки: Прибережна Водний простір Дно

Номер слайду 17

Штучні екосистеми Поле Поле – велика ділянка обробленого ґрунту, на якій вирощують культурні рослини. Окрім культурних рослин, на полях зростають бур’яни, які перешкоджають нормальному росту культурних рослин.

Номер слайду 18

Штучні екосистеми Поле Живуть у полі тварини: різні комахи, польові миші, ховрахи, черв’яки, мікроорганізми. Рослинам поля шкодять різні комахи:

Номер слайду 19

Штучні екосистеми Сад В екосистемі саду переважають дерева або кущі, які висаджує людина для отримання смачних і корисних плодів. Як і у полі трапляються бур’яни. З тварин у садах найбільше комах і птахів.

Номер слайду 20

Серед тварин саду є помічники рослин: птахи, які полюють на шкідливих комах та їхні личинки, а також корисні комахи. Бджоли беруть участь в запиленні, сонечка знищують попелиць . Штучні екосистеми Сад

Номер слайду 21

Штучні екосистеми Сад Дерева саду потерпають від попелиць, жуків-листогризів, хрущів, личинок метеликів яблуневої плодожерки.

Номер слайду 22

Закріпимо знання 1. Інтерактивна гра «Третій зайвий» Луг, ліс, аквапарк. Море, океан, ставок. Теплиця, парк, заповідник. Болото, квітник, степ. Акваріум, лісосмуга, річка. Озеро, сад, поле.

Номер слайду 23

Закріпимо знання 2. Оберіть фото на яких зображені утворювачі. 2 1 3 4 5 6

Номер слайду 24

Закріпимо знання 3. Дайте відповідь на запитання. Що таке екосистема? Кого називають утворювачами, і чому? Кого називають споживачами, і чому? Кого називають руйнівниками, і чому? Які екосистеми розрізняють? Наведіть приклади .

Номер слайду 25

Домашнє завдання опрацювати §44; виконати завд. 7 ст.193.

Номер слайду 26

Дякую за увагу!

ppt
Додано
1 квітня 2021
Переглядів
1948
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку