Презентація "Дніпропетровщина - мій рідний край"

Про матеріал
Презентація може бути використана при підготовці до проведення виховної години з нагоди 90-річчя заснування Дніпропетровської області та на уроках географії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДНІПРОПЕТРОВЩИНА – МІЙ РІДНИЙ КРАЙ

Номер слайду 2

Дніпропетровська область утворена 27 лютого 1932 року Зараз вона є однією з найбільших областей України. Площа – 32 тис. кв. км; 5,3% від території України. Населення - 3 млн.321тис. осіб; 7, 3% населення України. Середня щільність проживання складає 115 осіб на 1 кв. км; У містах мешкає 86%; по Україні – 68%. У регіоні проживають представники 80 національностей. Адміністративно-територіальний устрій області складається з 7 районів.

Номер слайду 3

Дніпропетровська область розташована на південному сході України. На півночі межує з Полтавською та Харківською, на сході – з Донецькою, на півдні – з Херсонською та Запорізькою, на заході – з Миколаївською та Кіровоградською областями. Відстань від Дніпра до Києва: залізницею – 530 км, шосейними дорогами – 480 км.

Номер слайду 4

Дніпропетровщина – перлина України. Вона має багату і славну історію, яка сягає у сиву давнину століть і тисячоліть. Перші сліди пралюдини, знайдені тут, відносяться ще до епохи раннього кам’яного віку, вже понад 100 тисяч років тому наш край був заселений

Номер слайду 5

Учені вважають, що саме на Подніпров’ї ще 6 тисяч років тому вперше були приручені коні. В курганах на території області знайдені чотириколісні вози, одні з найстаріших у Східній Європі.

Номер слайду 6

Знахідки археологів свідчать про високий рівень матеріальної та духовної культури племен, які населяли Придніпров’я. Пектораль з Товстої Могили. Нікопольський район Гребінь з кургану Солоха

Номер слайду 7

За часів Київської Русі Придніпров’я межувало з кочівниками і мало з ними активні торговельні контакти. Дніпром пролягав знаменитий торговельний шлях світового значення „Із варяг у греки”. Дніпром вели на Візантію свої дружини київські князі. 955 року на Монастирському острові зупинялась Велика Київська княгиня Ольга, а 972 року її син князь Святослав Ігоревич загинув на порогах у бою з печенігами. Лодії Святослава Ігоровича печеніги закидають камінням на Дніпрових порогах. Радзивилівський літопис. Пам'ятний знак на місці загибелі князя Святослава Ігоревича в селі Нікольске-на-Дніпрі Солонянского района Дніпропетровскої області

Номер слайду 8

Дніпропетровщина відома також як край козацьких Січей. Меморіальний комплекс Могила кошогвого отамана І. Сірка. Нікопольський район. Картосхема розміщення козацьких січей

Номер слайду 9

Період з18 – початок 20 століття - територія Катеринославської губернії. У ті часи Дніпропетровщину називали Новою Америкою – краєм промислової революції та індустріалізації, який приваблював до себе людей.

Номер слайду 10

За різноманітністю і значимістю природних ресурсів Дніпропетровська область є однією з найбагатших в УкраїніДніпропетровщина відзначається підземними багатствами та сприятливим кліматом, водними ресурсами, родючими ґрунтами. Про багатство надр області відомо не тільки у державі, Європі, а й у світі, адже тут зосереджені унікальні родовища копалин, значні запаси залізної і марганцевої руд, кам’яного та бурого вугілля, є нафта, природний газ, рідкісні та кольорові метали. Також є поклади титану, рутило-ільменітових руд, цирконію, нікелю, кобальту. Також у надрах області зосереджені значні поклади каменеоблицювальної сировини багатої кольорової гами.

Номер слайду 11

Потужною товщею вздовж річки Інгулець більше як на 100 км залягають залізні руди Криворізького басейну, який займає перше місце в Україні.

Номер слайду 12

Одним із найбільших у світі є Нікопольський басейн марганцевих руд

Номер слайду 13

Основний фонд ґрунтового покриття області складають чорноземи, що разом із сприятливими природно-кліматичними умовами області дозволяють вести інтенсивне сільське господарство, сприяють вирощуванню усіх зернових культур та дозволяють отримувати високоякісне продовольче зерно.

Номер слайду 14

На території Дніпропетровщини знаходяться більше 291 річок, понад 3292 ставків, 1129 озер (з яких 219 озер площею три і більше гектарів) та 100 водосховищ. Головна водна артерія річка Дніпро – найбільша річка в Україні, друга за величиною з тих, що впадають у Чорне море, третя в Європі. Ріка поділяє область на дві частини: Лівобережжя та Правобережжя. Загальна довжина р. Дніпро в межах області – 261 км.

Номер слайду 15

Природним чудом області є Токівський водоспад. Це мальовниче місце знаходиться в Апостолівському районі на річці Кам’янка і є єдиним у межах області водоспадом. Скелі каньйону річки висотою до 30 метрів складаються з рожевого, червоного та сірого граніту.

Номер слайду 16

Рослинний світ області налічує більше 1700 видів, тваринний – більше 7500 видів. Також на території Дніпропетровської області зустрічається 132 види тварин, занесених до Червоної книги України. Маршанція мінлива – рідкісна рослина Дніпропетровщини. Мох. Орлан білохвіст – рідкісний птах Дніпрпетровщини.

Номер слайду 17

На території області розміщений Дніпровсько-Орільський природний заповідник.

Номер слайду 18

Область має потужний промисловий потенціал. Він характеризується високим рівнем розвитку важкої індустрії. Розвинені добувна промисловість, металургійне виробництво, виробництво готових металевих виробів, виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів, виробництво хімічних речовин і хімічної продукції, виробництво гумових і пластмасових виробів; іншої неметалевої мінеральної продукції, машинобудування, текстильне виробництво, постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря.

Номер слайду 19

На Дніпропетровщині функціонує такий всесвітньо відомий гігант, як "ЕВРАЗ - Дніпропетровський металургійний завод ", якому більше 120років.

Номер слайду 20

Потужний металургійний комбінат Криворіжжя виробляє продукцію для внутрішнього і світового ринку

Номер слайду 21

Нікопольський завод феросплавів – потужне підприємство з виробництва металургійної промисловості

Номер слайду 22

«Дніпровський трубний завод»

Номер слайду 23

"Нижньодніпровський трубопрокатний завод"

Номер слайду 24

Яскравим прикладом сучасного машинобудування і гордістю Дніпропетровщини і всієї України є ПО "Південний машинобудівний завод ім. Макарова"

Номер слайду 25

Конструкторського бюро "Південне"Високе технічне оснащення і кваліфікація інженерного і робочого персоналу дозволили розробити і виготовити тут екологічно чисті ракетоносії "Зеніт", могутні "Дніпро", «Циклон», різноманітні космічні апарати і іншу продукцію, яка не має аналогів в світовій практиці.

Номер слайду 26

Основу агропромислового комплексу області складають понад 4200 сільськогосподарських підприємств різних форм власності та підпорядкування. В сфері сільськогосподарського виробництва області працюють близько 20,6 тис. осіб, 4 науково-дослідні станції, Інститут зернових культур НААН України, аграрний університет, 6 коледжів, навчально-виробничі бази і філіали кафедр створені на десятках високотехнологічних підприємств Дніпропетровщини. Основні напрямки виробничої діяльності сільгосппідприємств області – вирощування зернових, у тому числі високоякісного продовольчого зерна, технічних і овочевих культур, виробництво м’ясо-молочної продукції, яєць.

Номер слайду 27

Транспортна мережа – невід’ємна частка усієї мережі України. В області розвинуті авіаційний, залізничний, автомобільний, трубопровідний, річковий транспорт. З 1995 року у Дніпрі працює метрополітен. Сучасні електропотяги сполучають ітранспортні вузли області з усією країною

Номер слайду 28

Місто Дніпро – адміністративний центр області

Номер слайду 29

Дніпропетровщина – край талановитих людей з величезним культурним потенціалом. Візитною карткою не лише Дніпропетровщини, але й усієї України, є центр народної творчості «Петриківка». Петриківській розпис – перший український об’єкт, занесений до списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО, що сприяє розвитку Дніпропетровської області.

Номер слайду 30

Видатні постаті Дніпропетровщини. Далеко за межами України водоме ім’я Дмитра Івановича Яворницького, видатного українського історика, археолога, етнолога, письменника, фундатора Дніпропетровського національного  історичного музею, який носить його ім’я.

Номер слайду 31

Наш земляк Іва́н Ісидо́рович Гва́й - конструктор ракетної зброї, один із конструкторів «Катюші». Михайло Кузьмич Янгель, видатний конструктор ракетної техніки

Номер слайду 32

Тетяна Якимівна Пата - засновниця школи петриківського народного розпису.

Номер слайду 33

В. П. Підмогильний, видатний письменник і перекладач. О. Т. Гончар, видатний письменник і громадський діяч. В. П. Петров (Домонтович), письменник, культуролог, філософ, історик

Номер слайду 34

Леонід Коган, видатний скрипаль. Вадим Сідур, всесвітньо відомий скульптор

Номер слайду 35

12 серпня (31 липня за старим стилем) 1831 р. в Катеринославі у садибі Фадєєвих (дідуся і бабусі по лінії матері, Олени Ган, катеринославської письменниці) на вулиці Петербурзькій (нині Князя Ярослава Мудрого) народилася О. П. Блаватська. Вона відома всьому світу як видатна дослідниця, знавець стародавніх релігійних та філософських вчень, талановита письменниця і публіцист, засновниця міжнародного Теософського товариства. Свої дослідження вона проводила на стику науки, релігії та філософії. Засноване нею Теософське товариство сьогодні налічує понад сімдесят відділень по всьому світу та ще безліч інших об'єднань, що виникають на базі її ідей. Спадщина О. П. Блаватської мала величезний вплив на відомих вчених, письменників, художників та композиторів різних країн світу.

Номер слайду 36

Дніпропетровщина в подіях АТО/ООС. Кількість учасників бойових дій – мешканців Дніпропетровської області, які брали участь в АТО/ООС сягає більше 30 тисяч осіб.

Номер слайду 37

Військові підрозділи Дніпропетровщини в АТО/ООС : 25-а окрема повітряно-десантна бригада, 93-я окрема механізована бригада, 17-а окрема танкова бригада, 74-й окремий розвідувальний батальйон, спецпризначенці СБУ, частини протиповітряної оборони та авіація, підрозділи Національної гвардії України, полк "Дніпро-1", 20-й, 39-й, 40-й, 43-й батальйони територіальної оборони, Добровольчий Український Корпус "Правий Сектор", добровольчі батальйони "Айдар" та "Донбас", міжнародний батальйон "Джохара Дудаєва", окремий підрозділ спецзв’язку.

Номер слайду 38

Протягом 2014 – 2020 рр. у зоні АТО/ООС загинуло понад 600 наших земляків. Це найбільша кількість загиблих серед областей України.

Номер слайду 39

https://adm.dp.gov.ua/pro-oblast/dnipropetrovshina/istorichna-dovidka. Використані посилання:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Глушко Тетяна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гранатир Юлія Андріївна
    Матеріал чудовий! Дуже дякую за розробку!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 лютого 2022
Переглядів
4421
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку