Презентація до лабораторної роботи в 11 класі "Вивчення явища електромагнітної індукції"

Про матеріал

Презентація до лабораторної роботи в 11 класі "Вивчення явища електромагнітної індукції".

Мета роботи: дослідити явище електромагнітної індукції – утворення струму в провіднику за допомогою магнітного поля,встановити від чого залежить напрям цього струму та його сила; перевірити вміння учнів застосовувати правило Ленца на практиці; розвинути уважність, спостережливість,самостійність під час виконання роботи.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лабораторна робота № 3

Номер слайду 2

Мета: Дослідити явище електромагнітної індукції – утворення струму в провіднику за допомогою магнітного поля, встановити від чого залежить напрям цього струму та його сила; перевірити вміння учнів застосовувати правило Ленца на практиці; розвинути уважність, спостережливість, самостійність під час виконання роботи.

Номер слайду 3

Амперметр Металеве осердя Джерело струму Котушки

Номер слайду 4

З'єднувальні провідники Ключ Лінійка Полосовий магніт Гумка Простий олівець

Номер слайду 5

Коли магнітний потік збільшується через витки котушки, індукційний струм має такий напрям, що створюване ним магнітне поле перешкоджає зростанню магнітного потоку через витки котушки. Адже вектор магнітної індукції цього поля напрямлений проти вектора індукції поля, зміна якого спричиняє електричний струм. Коли магнітний потік через котушку слабшає, то індукційний струм створює магнітне поле, яке збільшує магнітний потік через витки котушки. Правило Ленца: індукційний струм, що виникає в замкненому провіднику, має такий напрямок, що магнітне поле компенсує ту зміну магнітного потоку, яка викликала цей струм.

Номер слайду 6

Приєднайте одну з котушок до міліамперметра. 2. Візьміть полосовий магніт і вставте його в котушку одним з полюсів. Спостерігайте за відхиленням стрілки.

Номер слайду 7

3. Накресліть схему досліду і перевірте правило Ленца. В → В → В → В → ∆Ф – потік магнітної індукції

Номер слайду 8

4. Повторіть дослід, помінявши полюси магніту. 5. Накресліть схему досліду і перевірте правило Ленца. В → В → В → В → ∆Ф – потік магнітної індукції

Номер слайду 9

Номер слайду 10

6. Розмістіть другу котушку так, щоб їх осі збігалися. 7. Через вимикач приєднайте котушки до джерела стуму. Замикаючи і розмикаючи ключ спостерігайте за відхиленням стрілки амперметра.

Номер слайду 11

8. Вставте в котушки металеве осердя і повторіть дослід. 9. Накресліть схему досліду і перевірте правило Ленца. При замиканні кола При розмиканні кола В → В → В → В → ∆Ф – потік магнітної індукції

Номер слайду 12

Зробіть висновки і дайте відповіді на контрольні запитання. За яких умов індукується електричний струм? Від чого залежить напрям індукційного струму і як його можна визначити? Від чого залежить сила індукційного струму? ЕРС індукції? Магнітний потік через незамкнене коло змінюється. Що виникатиме в провідниках кола? Що виникатиме в навколишньому просторі? Дві котушки мають однакові розміри, однакову кількість витків, намотану з дроту однакового діаметру, але з різного матеріалу: одна з – міді, інша – з ніхрому. Яка ЕРС і сила струму виникне в цих котушках за однакової швидкості зміни магнітного потоку?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Zinchenko Ludmila Іванівна
    чудова презентація
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Головльва Юлія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 серпня 2018
Переглядів
6339
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку