Презентація до семінару - практикуму для вихователів "Організація ігор - занять з піском"

Про матеріал
Ця презентація розроблена до ходу семінару - практикуму "Організація ігор - занять з піском", який я публіковала раніше.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Організація ігор – занять з піском»семінар - практикум

Номер слайду 2

Мета:підвищення психолого-педагогічної компетентності педагогів в галузі використання різних методів роботи з піском в умовах дитячого саду.  План проведення:1. Вправа «Малюнок на спині» (привітання учасників)2. Теоретична частина3. Практична частина4. Рефлексія

Номер слайду 3

Вправа «Малюнок на спині»Приготуємо аркуш паперу, розгладимо його (учасники гладять долонями спину ). Жив-був хлопчик (малюють пальцем чоловічка). Він дуже любив гуляти в лісі (малюють дерева). Одного разу він пішов на прогулянку (зображують йдуть ноги). Світило яскраве сонце (малюють сонце на спині партнера). Сонячні промені ніжно пестили його спину (гладять долонями спини один одного). Раптом з'явилися хмари (малюють хмари). Почався сильний дощ (показують, як падають краплі дощу). Дощ заспокоївся. З'явилися великі калюжі (малюються калюжі). Улюбленим заняттям хлопчика було дивитися в калюжі і посміхатися своєму відображенню (учасники повертаються обличчям в коло і посміхаються один одному).

Номер слайду 4

Гра з піском - це природна і доступна кожній дитині форма діяльності.

Номер слайду 5

Пісочна терапія - це прекрасна можливість для самовираження, розвитку творчих нахилів у дитини, а також простий і дієвий спосіб навчитися виражати свої почуття, емоції, переживання.

Номер слайду 6

Цілі пісочної терапії • розвиток пізнавальних і психічних процесів;• розвиток фонематичного слуху, автоматизація звуку в складах, словах, навчання читанню; • диференціація, автоматизація звуків; • удосконалення навичок і вмінь практичного спілкування, використовуючи вербальні та невербальні засоби; • розвиток фантазії, наочно-образного мислення; • зниження психофізичного напруги; • актуалізація емоцій

Номер слайду 7

Освітні: вчити дітей послідовно і точно передавати побачене, з урахуванням розвитку сюжету ;навчати вмінню відповідати на питання проблемно - пошукового характеру; навчати спеціальним рухам і їх виконання дітьми; вчити вибудовувати композиції на піску за зразком;закріплювати уявлення про навколишній світ Завдання пісочної терапії:

Номер слайду 8

Завдання пісочної терапії: Розвиваючі: розвивати психічні процеси (увага, пам'ять) розвивати логічне мислення розвивати тонкі тактильні відчуття, дрібну моторику розвивати уміння діяти за інструкцією стимулювати розвиток сенсорно-перцептивної сфери

Номер слайду 9

Завдання пісочної терапії: Виховні: викликати емоційно позитивний стан, задоволення від ігор і спільної діяльності з іншими дітьми; виховувати уважне ставлення до колективу при організації групової діяльності; виховувати слухове увагу і пам'ять; виховувати доброту, дбайливе ставлення до всього живого; удосконалювати навички позитивної комунікації

Номер слайду 10

Діти, які потребують в грі з піском: різні форми порушення поведінки; складнощі у взаєминах з дорослими (батьками, педагогами) і однолітками; психосоматичні захворювання; мовні порушення підвищена тривожність, страхи; складнощі, пов'язані зі змінами в сімейній ситуації (розлучення, поява молодшої дитини) неврози.

Номер слайду 11

навчальні ігри допомагають в оволодінні навичками читання, письма, рахунку, розвивають фонематичний слух та звуковимову; пізнавальні ігри дають можливість дітям пізнати багатогранність навколишнього світу. проектні ігри відкривають потенційні можливості дитини, розвивають його творчість і фантазію. За допомогою цих ігор проводиться психологічна діагностика, корекція і розвиток дитини. психотерапевтичні ігри допомагають зняти нервову напругу. Види ігор на піску

Номер слайду 12

Устаткування для «пісочної терапії» 8 см50 см70 см

Номер слайду 13

Набір ігрового матеріалу лопатки, широкі пензлики, сита, воронки; різноманітні пластикові формочки різної величини і форми; мініатюрні; непридатний матеріал: (камінчики, гілочки, палички, великі ґудзики, одноразові соломки для коктейлю тощо)

Номер слайду 14

Колекція мініатюрних об'єктів тварини, що мешкають в усіх природних зонах; птахи дикі і домашні; комахи - метелики, жуки, павуки, мухи і коники;мешканці морів і океанів; фігурки, що зображують людей різних професій; будинки: житла різних народів;фігурки, що зображують всілякий транспорт; дерева і рослини.

Номер слайду 15

Практична частина

Номер слайду 16

Мета: зниження психофізичного напруження, формування м’язової релаксації. Хід гри: Покладіть долоньки на пісок , заплющить очі, відчуйте який він. Відкрийте оченята, розкажіть , що ви відчули. Гра «Чутливі долоньки»Зробіть те ж саме перевернувши долоньки іншою стороною. Розкажіть про свої відчуття.

Номер слайду 17

http://laskavushka.com.ua/metodichna-robota/logoped/gri-z-p-skom.html. Мета: розвиток тактильної чутливості, дрібної моторики пальців рук, мовного дихання. Вправа «Пісочний вітер»1 спосіб: Будемо дути на пісочок через трубочку. Таким способом можна щось і намалювати.2 спосіб: Він легший. Набираємо в кулачки пісочок, піднімаємо ручки вище і повільно його висипаємо.3 спосіб: Уявіть, що один з вас дорослий, інший - дитина. Дитина кладе ручки на пісочок, розчепірює пальчики і закриває очі. Дорослий сипить пісочок між пальців. Ось таким чином вийшов у нас пісочний вітер. А тепер поміняйтеся місцями. Хід гри:

Номер слайду 18

Гра «Незвичайні сліди»Мета: розвиток тактильної чутливості. Хід гри: «Йдуть ведмежата» – дитина кулачками і долонями з силою натискає на пісок.«Стрибають зайці» – кінчиками пальців дитина вдаряє по поверхні піску, рухаючись в різних напрямках.«Повзуть змійки» – дитина розслабленими / напруженими пальцями рук робить поверхню піску хвилястою (у різних напрямках).«Біжать жучки-павучки» – дитина рухає всіма пальцями, імітуючи рух комах (можна повністю занурювати руки в пісок, зустрічаючись під піском руками один з одним – “жучки вітаються”).

Номер слайду 19

Дорослий та дитина занурюють руки у пісок. Спостерігають, як при цьому змінюється рельєф піску;звільняють руки від піску без різких рухів: рухаються лише пальчики. Хід гри: Вправа «Що заховано в піску?»Мета: регуляція м’язової напруги, розслаблення.

Номер слайду 20

Запропонувати поклацати язиком та одночасно пальцями ритмічно, у такт клацанню «скакати по піску». Вправа «Конячка»Мета: розвиток тактильної чутливості, артикуляційного апарату. Хід гри:

Номер слайду 21

Мета: розвиток активної мовленнєвої діяльності, творчої уяви і навичок позитивної комунікації. Хід гри: Вихователь запрошує педагогів підійти до пісочниці (6-7 чоловік) і створити і імпровізовану сцену на піску: галявинку, будиночок, озеро, ліс, квартиру, дитячий сад і т. д. Для створення сюжету можна використовувати будь-який матеріал і іграшки. Час для роботи 3-4 хвилини. Потім потрібно придумати і обіграти цей сюжет всім разом за ролями. Гра «Придумай казку»

Номер слайду 22

Мета: навчати перекладу тактильних відчуттів в знаки. Хід гри: Педагоги шикуються в колону в потилицю один одному. Ведучий гри, «малює» пальцем на спині останнього учасника геометричну фігуру - пряму лінію, кут, окружність, прямокутник, трикутник та ін. Той, хто отримав «повідомлення», повинен передати його наступному гравцеві точно таким же способом - намалювати фігуру пальцем на спині сусіда. Останній одержувач повідомлення відтворює форму паличкою на піску. Після цього він стає в кінець колони, і гра повторюється. Гра «Пісочний телеграф»

Номер слайду 23

 Образотворча робота «Малювання піском»Мета: навчити створювати пісочні картини.

Номер слайду 24

Рефлексія

pptx
Додано
16 серпня 2019
Переглядів
1500
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку