13 травня о 18:00Вебінар: Як навчати майбутніх програмістів: практичні кейси для уроків інформатики

Презентація до серії уроків по темі "Відсотки" 5 клас

Про матеріал
Презентація до серії уроків по темі "Відсотки" під час дистанційного навчання. Розглянуто поняття відсотка, знаходження відсотка від числа, знаходження числа за його відсотком. А також, розв'язано класні вправи за підручником О. С. Істер. Підібрано домашні завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відсотки§42 (244-246)6 квітня. Класна робота

Номер слайду 2

789°. Нехай х км/год — швидкість мотоцикліста, тоді (75,5 – х) км/год — швидкість наближення. За 3,5 год автомобіль і мотоцикліст наздогнали один одного, тобто подолали відстань, що розділяла їх (75,5 – х) · 3,5 км, яка за умовою задачі дорівнює 149,8 км. Складемо рівняння:(75,5 – х) · 3,5 = 149,8; 75,5 – х = 149,8 : 3,5; 75,5 – х = 42,8; х = 74,5 – 42,8; х = 32,7. Отже, швидкість мотоцикліста 32,7 км/год. Відповідь. 32,7 км/год. ІІ варіант.°. 0,78 · (х + 0,12) = 3,9; х + 0,12 = 3,9 : 0,78; х + 0,12 = 5; х = 4,88. Відповідь. 4,88.789 ВВАБОтже, швидкість швидкого поїзда 86,7 км/год. Відповідь. 86,7 км/год.

Номер слайду 3

Пригадай: Під час обчислень часто доводиться визначати частини числавід числа 50.від чила 60.від чила 140.від чила 150.від числа 1200. Найзручніше в таких випадках знаходити сотні частини числа,або відсотки (проценти ) ,оскільки при цьому доводиться множити чи ділити на число 100.

Номер слайду 4

Поміркуймо: Що означають написи: 56 % какао, 100% пломбір, сметана 25%? Ви чули, що такі записи називають відсотки або проценти. А що таке відсоток?

Номер слайду 5

Запам’ятай: Відсотком (процентом) називають одну соту частини будь-якого числа (або числового значення величини). Для позначення відсотка (процента ) використовують знак %

Номер слайду 6

Зразок: Задача №1. Знайди 1% від 600 грн. Розвязання. Позначимо 600 грн. за 100%. Щоб знайти 1%, потрібно 600 поділити на 100600 : 100 = 6 грн. Відповідь: 6 грн.

Номер слайду 7

Запам’ятай: Оскільки 1% дорівнює сотій частині величини,то вся величини дорівнює 100%

Номер слайду 8

№ 1499. Запиши у вигляді десяткового дробу:0,130,971,321,45

Номер слайду 9

Наприклад:№1501.1) 0,42 = 0,42 · 100% = 42% ; 4) 1,18 = 1,18 · 100% = 118% ; 2) 0,03 = 0,03 · 100% = 3% ; 3) 0,5 = 0,5 · 100% = 50% ; 5) 0,318 = 0,318 · 100% = 31,8% ; 6) 2,387 = 2,387 · 100% = 238,7% ;

Номер слайду 10

№1503. Наприклад: 25% ; 40% ; 80% ;

Номер слайду 11

Працюємо з підручником

Номер слайду 12

Знаходження відсотка від числа.§42 (244-246)7 квітня. Класна робота

Номер слайду 13

Перевірка Д. З.

Номер слайду 14

Запам’ятай: Щоб перетворити звичайний дріб у відсотки,треба спочатку перетворити його в десятковий дріб,а потім помножити на помножити на 100

Номер слайду 15

Задача: У  5 класі 30 учнів. 60% із них дівчата. Скільки хлопців у класі?І - спосіб 1) 60% = 0,6; 30:100*60=30 * 0,6 = 18 ( дівчат ) – у 5 класі. 2) 30 – 18 = 12 ( хлопців ) - у 5 класі. Відповідь: 12 хлопців. ІІ – спосіб1) 100% - 60% = 40% = 0,4  - становлять хлопці 5 класу.2) 30:100*40=30 * 0,4  = 12 ( хлопців ) - у 5 класі.  Відповідь: 12 хлопців

Номер слайду 16

№1505{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Звичайний дріб3/41/41/201/51/2511/50 Десятковий дріб0,750,250,050,20,0410,02 Відсоток75%25%5%20%4%100%2%№1506 Всього 100% - 100 кг молока Сир 9% -? Кг100:100*9=9(кг) Відповідь: 9 кг сиру № 1507 Всього 800 кн – 100%Сергій 1/100 ч=0,01=1%Ігор 1%800:100=8 (кн)Відповідь: Сергій та Ігор прочитали по 8 книжок, тобто однаково.

Номер слайду 17

Наприклад:№1509. стр.2472) 5 см=5/100=0,05*100=5% 3)1дм=0,1*100=10%4)3дм=30%6) 1м= 1*100%=100%

Номер слайду 18

Домашня робота: Прочитати §42 (244-246). №1508, 1510.5%27%60%900 м

Номер слайду 19

Знаходження відсотка від числа.§42 (248-249)8 квітня. Класна робота

Номер слайду 20

Д. З.12%16%8%21%S=100%1)12%;2) 16%;3) 8%;4)21%.

Номер слайду 21

Задача:№1519 стр.249.1 спосіб: Всього 15 кг - 100% Цукор ?кг - 6%Спочатку знайдемо 1% від числа 15 кг. 15 : 100 = 0,15 ·6=0,9 (кг) Отриманий результат помножимо на кількість відсотків. Маємо 0,15 · 6 = 0,9 (кг).2 спосіб : Перетворимо відсотки у десятковий дріб 6% = 0,06; Тоді 15 · 0,06 = 0,9 ( кг.). ОТРИМАЄМО ОДНАКОВИЙ РЕЗУЛЬТАТ

Номер слайду 22

Домашня робота: Повторити §42 (244-246). №1516, 1521.95% =0,95 ?кг 100% - 42 кг

Номер слайду 23

Знаходження відсотка від числа.§42 (249-250) 9 квітня. Класна робота

Номер слайду 24

Актуалізація знань

Номер слайду 25

Працюємо з підручником. Яблуні ?д. - 40%Вишні ?д. – 75%Решта…дерев150д. – 100%150:100*40=1,5*40=15*4=60(д.) – яблуні;60:100*75=0,6*75=45 (д.)Відповідь: 45 вишень росте в саду. Д. З.

Номер слайду 26

І день ? Км – 35% від 80 км (100%)ІІ день ? Км – 55% від Решти ІІІ день? Км 1)80:100*35=0,8*35=28 (км) – І день;2)80-28=52 (км) – решта;3)52:100*55=0,52*55=28,6(км)-ІІ день;4)80-(28+28,6)=23,4(км)Відповідь: 23, 4 км треба подолати туристу за ІІІ день.

Номер слайду 27

Вклад 50 000 грн – 100%Приріст ? х грн - 8%Через рік ? Грн. Через 2 роки ? Грн1) 50000:100*8=500*8=4000(грн) – 8% від 50000 грн 2) 50000+4000=54000(грн) – через рік3)54000:100*8=540*8=4320(грн) – 8% від 54000 грн4)54000+4320=58320(грн)Відповідь: 54000 грн – через рік; 58320 грн – через 2 р.

Номер слайду 28

Домашня робота: Повторити §42 (244-250). №1536, (*додатковий 1453).

Номер слайду 29

Знаходження числа за його відсотком.§43 (251-252) 12 квітня. Класна робота

Номер слайду 30

5-клас. Математика. За підручиком О. С.Істер. Відсотки. Знаходження числа за його відсотком. §43

Номер слайду 31

Пригадай: Хлопчик пройшов дороги. Яка довжина всієї дороги, якщо він пройшов 4 км? 1) 4:2=2(км) становить дороги2) 2∙ 3=6(км) вся дорога2 км2 км4 км

Номер слайду 32

Пригадай: Відсотком (процентом) називають одна соту частина будь-якого числа (або чилового значення величини).

Номер слайду 33

Всього 50 000 грн – 100%Приріст ? х грн - 8%Через рік ? Грн. Через 2 роки ? Грн1) 50000:100*8=500*8=4000(грн) – 8% від 50000 грн 2) 50000+4000=54000(грн) – через рік3)54000:100*8=540*8=4320(грн) – 8% від 54000 грн4)54000+4320=58320(грн)Відповідь: 54000 грн – через рік; 58320 грн – через 2 р.

Номер слайду 34

Розв'язання8%     - 320 грн100% - ? грн.1)320:8=40(грн) припадає на 1 %2)40* 100=4000(грн) Відповідь: 4000 грнпоклав до банку вкладник. Вкладник поклав до банку деяку суму грошей під 8% річних і через рік одержав прибуток у розмірі 320 грн. Скільки грошей вкладник поклав до банку?

Номер слайду 35

1 спосіб: Знайдемо кількість сторінок,яка припадає на 1%. Для цього треба 180 поділити на 60. Маємо 180: 60 = 3. Щоб дізнатися,скільки сторінок у книжці,треба 3 помножити на 100 (оскільки вся книжка становить 100%). Отже 3 ·100 = 300,у книжці 300 сторінок. Марина прочитала 180 сторінок,що становить 60% книжки. Скільки сторінок має книжка? Прочитала 180 стр – 60% Вся книга ? стр. – 100% 2 спосіб : 60% = 0,6,якщо виконати ділення 180 на 0,6 то отримаємо 180 : 0,6 = 1800 : 6 = 300 (сторінок). Отримали той самий результат. Зроби висновки. Задача

Номер слайду 36

Запам’ятай: Щоб знайти число за його відсотком потрібно:1 спосіб: Знаходимо скільки припадає на 1%,а потім цю кількість помножимо на 100.2 спосіб: Виразили відсоток десятковим дробом і поділили дане число на цей дріб

Номер слайду 37

№1549(1).1 спосіб: 1.дія. 48 : 24 = 2; 2 дія: 2 · 100 = 200. (48:24*100=200 2 спосіб: 1.дія. 24% = 0,24; 2 .дія 48 : 0,24 = 4800 :24 = 200. Відповідь : 200.2) 63:42=1,5; 1,5*100=1503)28,5:3,8=285:38=7,5; 7,5*100=750

Номер слайду 38

1 спосіб: 1.дія.370,74: 100,2 = 3707,4 : 1002 = 3,7; 2 дія. 3,7 · 100 = 370.№1549(4).2 спосіб: 1.дія. 100,2% = 1,002; 2 .дія 370,74 : 1,002 = =370740 : 1002 = 370. Відповідь : 370.5) 12,5%=12,5:100=0,125; 7,5:0,125=7500:125=506)0,3%=0,003; 0,27:0,003=270:3=90

Номер слайду 39

Домашня робота: §43 прочитати і правило вивчити. №1550 *додатково підібрати власну цікаву задачу по темі

Номер слайду 40

Знаходження числа за його відсотком.§43 (251-253) 13 квітня. Класна робота

Номер слайду 41

Обчисли число,якщо:2% якого дорівнює 4107,4% якого дорівнює 375,912,5% його дорівнює 7,50,3% його дорівнює 0,27 200 90 60 350

Номер слайду 42

Усно. Виконаня вправ із підручника:

Номер слайду 43

Виконаня вправ із підручника: Задача №1570. Задача №1560.І день ? Кг – 35% від 100%ІІ день? Кг – 38% від 100%ІІІ день 151, 2 Кг – Решта від 100%??? Кг -100%1) 100-(35+38)=27 % припадає на 151, 2 кг;2) 151,2:27*100=151,2:0,27=15120:27=560 кг огірків було завезено до супермаркету за три дні. Письмово. Письмово1)68:40=1,7 (км) – припадає на 1% всього шляху;2)1,7*100=170 (км) – увесь шлях;3)170-68=102 (км) Відповідь: 102 км залишилось проїхати

Номер слайду 44

Домашня робота: §43 прочитати і правило вивчити. №1561,1571 ТЕСТИ

Номер слайду 45

Знаходження числа за його відсотком.§43 (251-253) 14 квітня. Класна робота

Номер слайду 46

Виконаня вправ із підручника: Задача №1572. Всього морозива ? кг – 100%Цукор 49 кг – 14%Скільки порцій виготовили? 1п.=100г Письмово49:14=3,5 (кг) – цукру припадає на 1% ваги всього морозива3,5*100=350 кг – маса всього морозива350кг=350 *1000=350 000 (г) – вага всього морозива у грамах350 000: 100=3500 (порцій)Відповідь: 3500 порцій морозива виготовили всього

Номер слайду 47

Руслан Ігор. Олег

Номер слайду 48

pptx
Додав(-ла)
Штомпіль Олена
Додано
25 квітня
Переглядів
104
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку