Презентація до Шевченківських свят

Про матеріал
Сучасна презентація до свята «За слово цілюще Тараса – держави моєї окрасу!».. В сценарії використано картини відомого художника із Тернопільщини Олега Шупляка, якого називають українським Сальвадором, а також сучасний реп на слова Шевченка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“ТАРАС ШЕВЧЕНКО”

Номер слайду 2

Пророкування батька

Номер слайду 3

Зовнішність

Номер слайду 4

Ми звикли до образу Шевченка, зображеного на портретах у вигляді втомленого вусатого чолов’яги у шапці та свиті. Втім така однобока картинка не зовсім відповідає дійсному образові Тараса. Шевченко був молодим прогресивним демократом та не любив ані надмірної пишності, ані скромної стриманості у одязі. Але у роки життя у Петербурзі, модний портретист заробляв пристойні кошти, які з радістю витрачав на модний одяг. Зокрема, у своєму щоденнику поет писав про особливе задоволення, отримане від придбання гумового плаща-макінтоша, який вартував 100 карбованців. Для порівняння, перебуваючи у складі археологічної комісії, Шевченко заробляв 150 карбованців на рік.

Номер слайду 5

«Модні великі люди»

Номер слайду 6

Іван Франко

Номер слайду 7

Богдан Хмельницький

Номер слайду 8

Леся Українка

Номер слайду 9

Михайло Грушевський

Номер слайду 10

Тарас Шевченко

Номер слайду 11

Володимир Великий

Номер слайду 12

Степан Бандера

Номер слайду 13

Григорій Сковорода

Номер слайду 14

Вдача

Номер слайду 15

З усіх напоїв Шевченко найбільше любив чай.

Номер слайду 16

Український поет любив сміятися та смішити інших. Одного разу, після повернення із заслання, він влаштував вечірку в Академії мистецтв, у нижньому скульптурному класі. Гості зняли з постаменту фігуру Юпітера, яку виготовив професор Микола Пименов, і посадили на постамент Шевченка, щоб той розважав публіку смішними історіями. В якийсь момент двері класу відчинились, і зайшов творець фігури Сатурна. Шевченко миттю кинувся до вікна та вискочив у сад. Пименов намагався його зловити, проте не зміг догнати прудконогого Кобзаря.

Номер слайду 17

ТАЛАНТ

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Оточення

Номер слайду 20

Друзями Кобзаря були відомі постаті. Про хороші стосунки поета з Іваном Сошенком, Євгеном Гребінкою, Василем Григоровичем, Олексієм Венеціановим, Василем Жуковським та Карлом Брюловим знають усі. Проте в Академії мистецтв Шевченко товаришував з Василем Штернбергом, з яким вони були «нерозлийвода». Коли останній у 1840 вирушав до Італії, то отримав примірник «Кобзаря» із присвятою: «Поїдеш далеко, Побачиш багато; Задивишся, зажуришся – Згадай мене, брате!»Іван СошенкоЄвген Гребінка. Василь Григорович. Олексій Венеціанов. Василь Жуковський. Карл Брюлов

Номер слайду 21

Слава

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Європу Шевченко асоціював із різними речами. Франція викликала в нього образи ідеалів свободи, рівності й братерства, легковажної моди, розкішних палаців та смачних вин. Вишукані манери поет асоціював з Англією. При згадці Німеччини уявляв акуратність, чистоту та порядок. Італія була для Кобзаря «країною чудес» із «столицею світу» Римом, де він так мріяв побувати. Нідерланди змушували його згадати тюльпани, а Швейцарія дарувала уяві альпійські краєвиди.

Номер слайду 24

9 березня він народився.25 квітня 1838 року став вільним від кріпацтва.26 квітня 1840 року світ вперше побачив «Кобзаря».5 квітня поета заарештували, а 7 квітня 1857 року він отримав звістку про волю. Весна – особливий період для Шевченка, адже всі найголовніші події сталися саме в цей період його життя.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Гроші

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Про Шевченка з гумором

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Любчик Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
628
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку