Презентація до свята "Я візьму той рушник простелю наче долю..."

Про матеріал

Мета: ознайомити учнів з оберегом української родини – рушником, із значенням його в побуті; навчити їх читати візерунки; продовжувати пізнавальні інтереси до вивчення традиційних художніх промислів українського народу; виховувати глибокі почуття любові до батьків, пошани до людей праці; сприяти розвитку творчих здібностей дітей; виробити душевну потребу берегти рушник як сімейний скарб, бажання вишивати рушник.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Я візьму той рушник простелю, наче долю…”

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Рушник супроводжує людину протягом усього життя і в радості і в горі. Він завжди є символом гостинності — на ньому підносять дорогим гостям хліб-сіль.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Хата без рушників, казали в народі, що родина без дітей. Рушник з давніх-давен символізував не тільки естетичні смаки, він був своєрідною візиткою, а якщо точніше — обличчям оселі, відтак і господині. За тим, скільки і які були рушники, створювалося враження про жінку, її дочок.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

*утирач – для рук та обличчя; *стирок – для посуду, стола; *покутник – ним обвішують стіни; *плечовий – пов’язують сватів; *подарунковий – обрядовий весільний

Номер слайду 14

Хрещення. Новонароджених на рушнику, вишитому світлими, веселими кольорами, без жодного чорного стібка, несли до хрещення. Хрещена мати готувала його заздалегідь, а загортаючи в нього немовля, примовляла «красну дорогу» новонародженому, щоб життєвий шлях був такий же світлий і добрий, як той рушник.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Весілля. Весільні рушники дарують старостам, перев'язують через плече, якщо на заручинах доходять до згоди. На рушнику вінчались. Рушниками зв'язують руки молодим, бажаючи їм щасливого подружнього життя.

Номер слайду 17

Будівництво. Будуючи хату, останню крокву на завершення даху заносять на рушниках, які дарують майстрам, на знак поваги, потім наймолодший з майстрів має поставити на вершину даху «вінок» — букет з гілок берези або дуба, разом з квітами, пов'язані рушничком, якого для цієї мети вишивала майбутня господиня дому.

Номер слайду 18

Смерть. Тужними рушниками проводжали людину в останню дорогу. І сьогодні на рушниках труну з померлим спускають до могили.

Номер слайду 19

Церква. Ікони. Вишиваними рушниками прикрашають ікони в церкві.

Номер слайду 20

Черкаський музей українського рушника. На початку 1990-х років у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького професором вишу Світланою Китовою був заснований Черкаський музей українського рушника. Нині в експозиції цього унікального музейного закладу виставлено понад 500 вишитих рушників кінця XIX — початку XX століть, у першу чергу, з Подніпров'я; ще стільки ж зберігається в запасниках.

Номер слайду 21

“Український рушник” “Рушник національної єдності” (2007 р.)

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

ppt
Додано
6 січня 2018
Переглядів
1606
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку