Презентація до уроку №3 з ОМЗ для 10 класу на тему: «Аналіз стану здоров'я людей в Украї».

Про матеріал
Сформувати поняття «раптове зупинення серця», «постраждалий непритомний», ознайомити з основними кроками та їх послідовністю у разі виявлення непритомного постраждалого, відпрацювати до автоматизму алгоритм дій з непритомним постраждалим; розвивати навички в учнів життязбережної компетентності, зібраність, уміння концентруватися.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Рятувальний ланцюжок у разі раптового зупинення серця

Номер слайду 2

Мета уроку: навчальна: сформувати поняття «раптове зупинення серця», «постраждалий непритомний», ознайомити з основними кроками та їх послідовністю у разі виявлення непритомного постраждалого, відпрацювати до автоматизму алгоритм дій з непритомним постраждалим; розвивальна: розвивати навички життязбережної компетентності, зібраність, уміння концентруватися; виховна: виховувати відповідальність, співчуття, небайдужість.

Номер слайду 3

Повторення вивченого матеріалу Виконати тестові завдання: https://learningapps.org/watch?v=pt8uy4hga19

Номер слайду 4

Актуалізація опорних знань Робота в групах: Дайте відповідь на запитання. 1 група – визначте організаційні засади охорони здоров'я в Україні; 2 група – визначте правові засади охорони здоров'я в Україні.

Номер слайду 5

Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності Ідучи сьогодні додому, обчисліть час, за який ви проходите шлях від дороги (того місця, до якого може під'їхати машина «швидкої») до своєї кімнати. Додайте час на виклик «швидкої». Мінімум 1-2 хвилини. У разі несподіваного зупинення серця мозок може без суттєвих наслідків протриматися 4 хвилини. Напевно варто навчитися реанімаційних заходів, тим більше, що це насправді не так складно, як здається. Первинні ваші дії у такій ситуації повинні стати для вас так само свідомими, але автоматичними, як, наприклад, вдягання, правильний перехід дороги тощо.

Номер слайду 6

Актуалізація опорних знань У яких ситуаціях може зупинитися серце? Що може призвести до зупинення дихання? Які ознаки дихання та серцебиття вам відомі? Чи може відбуватися процес дихання у разі зупинення серця? Скільки часу є для надання першої допомоги?

Номер слайду 7

Вивчення нового матеріалу Пропонований алгоритм дій стосується немедичних працівників і є домедичною допомогою постраждалим. У разі виявлення постраждалого чи кількох постраждалих потрібно зберігати спокій, діяти виважено, рішуче, максимально організовано й швидко.

Номер слайду 8

Вивчення нового матеріалу Завдання реанімації — відновлення згасаючих або щойно згаслих основних життєвих функцій організму: дихання, серцевої діяльності, функцій центральної нервової системи. Основними завданнями реанімації потерпілих у стані клінічної смерті є відновлення дихання й роботи серця.

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу Поступові ознаки смерті Переважно смерть настає поступово: згасає свідомість, але серце й легені ще працюють; потім припиняється дихання, а серцева діяльність ще якийсь час триває. Трапляється, що після повного зникнення видимих ознак життя в людини тривалий час, іноді десятки хвилин, можна спостерігати повільні рухи кишечника (перистальтику).

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу Поступові ознаки смерті Навіть через добу після смерті в померлих ростуть волосся (борода, вуса) і нігті. Усі ці факти наштовхували вчених на думку про те, що окремі тканини й органи якийсь час зберігають життєздатність після того, як вгасають функції, необхідні для життя організму як цілого.

Номер слайду 11

Вивчення нового матеріалу Поступові ознаки смерті Отже, своєчасне відновлення цих функцій може оживити вмираючий організм. Очевидно, ще за давніх часів складалися первісні уявлення про можливості оживлення померлої людини. Природно, що засоби, якими користувалися тоді для оживлення, були вкрай примітивними, не ґрунтувалися на знанні фізіології людського організму, а тому, як правило, були приречені на невдачу.

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу Смерть часто настає передчасно. Це стосується насамперед раптової смерті, коли гине ще життєздатний організм і, отже, є можливість його оживити. На підставі фізіологічних досліджень установлено, що між життям і смертю існує певний перехідний період — так звана клінічна смерть. У цьому періоді вже відсутні зовнішні ознаки життя: свідомість, дихання, серцева діяльність, але життя ще повністю не згасло: у тканинах відбуваються процеси обміну речовин, що підтримують у них мінімальну життєдіяльність. Ці процеси обміну речовин різко відрізняються від нормальних; разом із тим завдяки їм організм якийсь час ще живе після припинення серцевої діяльності й дихання.

Номер слайду 13

Вивчення нового матеріалу Зверніть увагу! Організм потрібно починати оживляти на якомога більш ранньому етапі вмирання, що триває нерідко десятки хвилин, а іноді й години, коли ще є якісь видимі ознаки життя; однак навіть при настанні клінічної смерті оживлення ще можливе. Клінічна смерть триває недовго, у середньому 5-6 хв., її строк визначається періодом, протягом якого залишаються живим вищі відділи мозку після припинення серцевої діяльності й дихання.

Номер слайду 14

Вивчення нового матеріалу Через ці 5-6 хв. кора головного мозку, із діяльністю якої пов’язана свідомість, мислення, піддається незворотному руйнуванню, і тоді відновлення організму як єдиного цілого вже cтає неможливим (хоча довгастий мозок, де лежить дихальний центр, зберігає життєздатність і через 40 хв); через 5-6 хв. клінічна смерть переходить у смерть біологічну.

Номер слайду 15

Вивчення нового матеріалу Реанімаційні заходи Штучне дихання — штучне введення в легені повітря (вдих) і виведення його з легенів (видих) за допомогою спеціальних прийомів або апаратів. Штучне дихання роблять у випадках, коли самостійне дихання припиняється або порушується настільки, що киснева недостатність, яка розвивається в організмі, загрожує життю потерпілого. Такий стан може виникнути внаслідок потрапляння в дихальні шляхи сторонніх предметів, отруєння оксидом вуглецю, ураження електричним струмом, у потопельників тощо.

Номер слайду 16

Вивчення нового матеріалу Штучне дихання ефективне лише в тих випадках, коли ще працює серце. Його необхідно почати робити якомога раніше й проводити відповідно до ритму нормального дихання, тобто 16-18 разів за 1 хв. Відновлення самостійного дихання за наявності серцебиття, хоча б і дуже слабкого, може настати іноді через кілька годин, і протягом усього цього часу має безупинно проводитися штучне дихання.

Номер слайду 17

Вивчення нового матеріалу Перед початком штучного дихання потрібно очистити рот потерпілого від слини, слизу, блювотних мас, землі, мулу тощо. Якщо щелепи стиснуті, їх потрібно розсунути рукояткою ложки чи обгорнутим марлею чи хусткою ножем.

Номер слайду 18

Інтерактивна вправа «Асоціативний кущ» Які асоціації викликає поняття «клінічна смерть»? Клінічна смерть Відсутність ознак життя Реанімація Штучне дихання

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Практичний етап Демонстраційні вправи Тренувальні вправи. Робота в групах. 1 група — штучне дихання «рот в рот», «рот в ніс». 2 група — непрямий масаж серця. (Групи тренуються з послідовною зміною завдань. Відпрацювати алгоритм поведінки дій з непритомним постраждалим до автоматизму, намагаючись укластися у найменший час.)

Номер слайду 21

Практичний етап Метод Сильвестра Брома: Постраждалого кладуть на спину, під його плечима лежить невеликий валик, скатаний з одягу, голову закидають назад і повертають її набік, щоб запобігти попаданню блювотиння у дихальні шляхи. Людина , яка робить штучне дихання, стає на коліна в голові жертви, бере постраждалого за передпліччя, піднімає руки і відводить їх за голову. Ознайомлення з іншими методами штучного дихання

Номер слайду 22

Практичний етап За допомогою цього руху грудна клітина розширюється і повітря надходить у легені. Після короткої паузи (2-3 секунди), руки потерпілого піднімаються, зігнуті в ліктях і притискаються до грудної клітки, стискаючи його з боків, внаслідок чого легені стискаються і видихаються. Таких рухів не слід робити надто часто, але за нормальним ритмом дихання - 16-20 разів на хвилину.

Номер слайду 23

Практичний етап Метод Холджера-Нельсона: Постраждалого кладуть животом вниз, повертаються голову набік. Той, хто надає допомогу стає на коліна обличчям до голови потерпілого і, поклавши долоні випрямлених рук на нижні ребра, своїм корпусом натискає на них, одночасно нахіляючись уперед. Відкідаючись назад, хто робить штучне дихання, не приймаючи рук, припиняє натиск. Ознайомлення з іншими методами штучного дихання

Номер слайду 24

Практичний етап Метод Шефера: Потерпілий лежить на животі (вниз обличчям). Вдих роблять різким підведення тулуба за плечі в їх нижній третині. Швидко опускають потерпілого і збільшують глибину видиху тиском на грудну клітку. Ознайомлення з іншими методами штучного дихання

Номер слайду 25

Закріплення вивченого матеріалу Робота з підручником.

Номер слайду 26

Підсумки уроку Як провести реанімацію після отруєння чадним газом? Продемонструвати реанімацію після утоплення. Як проводиться реанімація після ураження блискавкою? Продемонструвати реанімацію при раптовій зупинці серця? Розв’язування ситуативних завдань

Номер слайду 27

Домашнє завдання 1. Вивчити § 3. Відповісти на запитання параграфа.

Номер слайду 28

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ Література Захист Вітчизни. Основи медичних знань підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти. Рівень стандарту. // А. А. Гудима, К. О. Пашко, І. М. Гарасимів, М. М. Фука – Тернопіль.: Астон, 2018. 192 – с. (книга чотирьох авторів) Павлюк Н.І. Захист Вітчизни. Основи медичних знань. 10 клас: розробки уроків/Н.І. Павлюк. – Харків.: Основа, 2018. – 119 с. – (Серія «Мій конспект»). (книга одного автора) Інтернет-ресурси https://www.google.com.ua/search?q=%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%B9+%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D1%96%D1%88%D0%BD%D1%96%D0%B9+%D0%B4%D0%B5%D1%84%D1%96%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE%D1%80&tbm=isch&tbs=rimg:CYXAso6L0CQAIjgEoe_1n7ILBwNmEPvvmVBfZ7DODHsRVmgmQW01UnLfpovWwMgDKXlYFvoJikDA2aeek8mBHllHyRyoSCQSh7-fsgsHAERpW03cFcSMnKhIJ2YQ--- Відео: https://ru.savefrom.net/#url=http://youtube.com/watch?v=fWHHSYLlTjQ&utm_source=youtube.com&utm_medium=short_domains&utm_campaign=www.ssyoutube.com

ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, Основи медичних знань) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
22 листопада 2022
Переглядів
1521
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку