Презентація до уроку 7 клас НУШ "Різноманітність тварин. Губки.

Про матеріал
Презентація до теми "Різноманітність тварин. Губки." В презентації до уроку докладно описані основні типи Губок, їх будову, особливості розмноження та середовище існування. Презентація супроводжується різноманітними ілюстраціями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність тварин. Губки. 7 клас НУШВчитель біології Данилевич Лілія Анатоліївна

Номер слайду 2

Рослини. Одноклітинні евкаріоти. Черви. Молюски. ХордовіПауки. РакоподібніДвокриліПрямокриліЛускокрилі(метелики)Перитинчасто-криліТвердокрилі (жуки)Гриби. Співвідношення видової різноманітності різних груп евкаріотів

Номер слайду 3

Середовище існування губок. Найбільше різноманіття губок спостерігається в теплих, тропічних морях із чистою, насиченою киснем водою. Значне поширення губки мають також у помірних широтах, заселяючи як морські, так і прісноводні екосистеми.

Номер слайду 4

Різноманітність Губок. Бодяга ставкова. Скляні губки

Номер слайду 5

Будова тіла губок. Внутрішня структура. Тіло губок складається з пористої, губчастої сполучної речовини, у якій розташовані канали та порожнини, що забезпечують фільтрацію води. Типи клітин. Губки мають кілька типів спеціалізованих клітин, серед яких є джгутикові клітини, клітини-амеби, репродуктивні клітини та опорні спікули. Зовнішній вигляд. Зовнішня поверхня губок має різноманітні форми - округлі, плоскі, кулясті чи розгалужені, з безліччю мікроскопічних пор та отворів.

Номер слайду 6

Будова Губок

Номер слайду 7

Губки – живі фільтри. Якщо перенести такий організм у посудину з водою та додати до неї туші, то стане помітно, що з невеликоїверхівкової воронки (устя) виходить струмінь зафарбованої води.

Номер слайду 8

Життєдіяльність Губок Живлення, дихання та виділення у губок здійснюються за допомогою безперервного потоку води крізь тіло. Завдяки ритмічній роботі джгутиків хоаноцитів вода нагнітається в пори, потрапляє в атріальну порожнину і через устя виводиться назовні. Захоплення поживних частинок відбувається шляхом фагоцитозу. Розчинений у воді кисень проходить через поверхню тіла.

Номер слайду 9

Розмноження та розвиток Губок

Номер слайду 10

Класифікація Губок. Вапнякові губки. Скелетні губки. Звичайні губки

Номер слайду 11

Роль Губок у природі та житті людини Косметика та гігієна. Косметика та медецина. Декор та дизайн. Фільтратори. Грецька або туалетна губка

Номер слайду 12

Цікаві факти про губок. Губки – одні з найдавніших багатоклітинних організмів на Землі, деяким видам нараховується понад 500 мільйонів років. Вони еволюціонували задовго до появи динозаврів. Деякі губки здатні до самовідновлення – якщо їх розрізати, вони можуть відростити втрачені частини. Це робить їх потенційно безсмертними. (Явище регенерації.)Існують види губок, які живуть у симбіозі з водоростями, що дозволяє їм отримувати поживні речовини для росту. Такі губки зазвичай мають яскраве забарвлення. Вилучених з води купальних (грецьких) губок Середземного моря віджимаютьі залишають на сонці гнити, при цьому м’які частини руйнуються, а роговий шарзберігається, його використовують для обтирання тіла під час миття і купання.

Номер слайду 13

Видове різноманіття тварин становить понад 1,5 млн, видів;тварин поділяють на групи залежно від складності будови (не формують тканин та формують тканини);наявність внутрішнього скелета (хребетні та безхребетні);Губки примітивні багатоклітинні організми без справжніх тканин, які мешкають у водоймах. Узагальнення

Номер слайду 14

1. Параграф 7, ст.166 – 170. 2. Опрацювати рубрику «Поміркуйте» ст.1703. Переглянути презентацію на сайті «Дистанційне навчання»Домашнє завдання:

Номер слайду 15

Рефлексія. Чи сподобався вам урок?Що нового ви дізналися на уроці?

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
9 червня
Переглядів
174
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку