Презентація до уроку біології 10 клас "Медико - генетичне консультування та його організація"

Про матеріал
Дана презентація допоможе при проведенні уроку біології у 10 класі " Методи діагностики та профілактики спадкових хвороб. Медико - генетична консультування та його організація". Даний урок можна провести як урок - консультацію ,урок - ділову гру, тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Магія створення людини

Номер слайду 2

Генетика людини Медико – генетична консультація

Номер слайду 3

Мета уроку Поглибити знання про різноманіття спадкових хвороб та вад розвитку. Розробити заходи з їх профілактики Озброїтись технікою розв'язування задач з медико – генетичного консультування

Номер слайду 4

Чи знаєте ви ці терміни? Генетика Ген Людина Мутація Мутагени Спадкові хвороби

Номер слайду 5

Як давно люди хворіли на спадкові хвороби? Скульптура у Каїрському музеї ( 2500 років до н.е.) Картини художників

Номер слайду 6

Генетичні мутації серед тварин

Номер слайду 7

Чи відрізняєте ви поняття: “ спадкова хвороба” та “ вроджені вади розвитку” ? Що це – медико – генетичне консультування? Чи займається генетика людини?

Номер слайду 8

Спадкові хвороби: Серповидно – клітинна анемія Гемофілія Дальтонізм Синдром Клайнфельтера

Номер слайду 9

Спадкові хвороби: Синдром Дауна Полідактилія Ахондроплазія

Номер слайду 10

Спадкові хвороби: Арахнодактилія: Довгі пальці і кінцівки,хвороби серця і судин. Поява у декого великої сили волі та обдарованості ( Андерсен, Паганіні, Чуковський)

Номер слайду 11

Хто повинен звертатися до консультацій? Родини, в сім’ях яких вже є діти з вадами і які хочуть мати другу дитину. Якщо хтось з батьків хворий. Якщо хтось у роду хворий. Особи, які живуть у екологічно несприятливих районах. Якщо вік матері – більше 35 років, а батька – понад 40. Якщо мати не може виносити дитину ( були викидні) У випадках усиновлення. У разі безплідного шлюбу ( більше 3 років не має дітей)

Номер слайду 12

Медико – генетична консультація Спеціалістів 11 класу

Номер слайду 13

Звернення 1 Я хочу народити здорову дитину, але мій чоловік зловживає алкоголем, я ж зовсім не п’ю. Чи може вплинути на народження дитини алкоголізм мого чоловіка?

Номер слайду 14

Зловживати алкоголем і мріяти про здорових дітей нерозумно. Оберіть щось одне!

Номер слайду 15

Звернення 2 Наша сім’я в очікуванні епідемії грипу. Я вагітна. Чи може ця інфекція вплинути на мою майбутню дитину?

Номер слайду 16

Слідкуйте за своїм здоров'ям: Більше вітамінів, Ніяких контактів з хворими, Зміцнюйте імунітет, Уникайте громадських місць Вагітним дуже важливо не захворіти, особливо в перші 3 місяці вагітності

Номер слайду 17

Звернення 3 Під час вагітності я зламала руку і змушена була пройти рентгенівське обстеження. Це може вплинути на мою майбутню дитину?

Номер слайду 18

На ранніх стадіях вагітності протипоказані рентгенівські обстеження. Вагітні повинні рухатись без різких та необережних рухів

Номер слайду 19

Звернення 4 Я підозрюю, що в пологовому будинку переплутали дітей. Зі мною народжувала жінка, у неї теж хлопчик. Коли ми з нею спілкувалися, я дізналась, що у неї з чоловіком ІІ і ІУ групи крові, у нас з моїм чоловіком ІІ і І. хлопчики мають ІІ і І групи крові. Де чий син? Допоможіть!

Номер слайду 20

У першої пари не може бути дитини з І групою крові. Саме ваш син має таку групу крові

Номер слайду 21

Звернення 5 Ми живемо в місті Запоріжжі. Родичів у селі не маємо. Як -то ,кажуть, харчуємось з магазину. Плануємо мати дитину. Я читала про генетично модифіковані продукти. Чи впливають вони на організм людини? Що ви мені порадите?

Номер слайду 22

Що таке генетично модифіковані організми? Їх природний набір генів був штучно змінений, тому що вчені ввели в їхній генотип гени інших організмів.

Номер слайду 23

Зараз відомі компанії офіційно використовують ГМП: Це компанія Coca- Cola, Nestle, і McDonald”s, Cadbury, PepsiCo, корпорація “ Монсарто”

Номер слайду 24

Навіщо створювати ГМО? ГМ – рослини дають більший врожай, мають нові властивості Вони екологічно чисті, Можна вирішити проблему голоду на планеті ГМП дешевші за природні

Номер слайду 25

У чому шкідливість ГМО? Можуть викликати алергію, рак Призвести до утворення нових вірусів та хвороб До кінця не досліджені, Можуть з'явитися супербур’яни

Номер слайду 26

в Україні ГМП не реєструються, відсутні об лаштовані лабораторії для виявлення вмісту ГМО в продуктах харчування.

Номер слайду 27

ГМО – це користь чи шкода??? Точну відповідь можна отримати тільки після тривалого вивчення та дослідження впливу ГМП на живі організми.

Номер слайду 28

генетично – модифіковані продукти отруйні : а) так, б) ні виберіть фізичні патогени для вагітних: а) віруси, б) рентгенівське опромінення, в) підвищена температура матері, виберіть біологічні патогени вагітних: а) віруси, б) вібрації, в) деякі бактерії. виберіть хімічні патогени вагітних: а) алкоголь, б) рентгенівські промені, в) наркотики, г) віруси виберіть спадкові хвороби: а) синдром Дауна, б) ангіна, в) дальтонізм, г) апендицит. спадкова хвороба, яка характеризується порушеннями в механізмах згортання крові: а) дальтонізм, б) гемофілія, в) синдром Дауна. спадкова хвороба, яка характеризується порушеннями в будові еритроцитів: а) дальтонізм, б) гемофілія,в) серповидно – клітинна анемія. Закріпіть вивчене:

Номер слайду 29

8. спадкова хвороба, яка характеризується появою лишньої Х – хромосоми у чоловіків називається: а) фенілкетонурія, б) Синдром Клайнфельтера в) арахнодактилія, 9. рекомендовано проводити обстеження в медико – генетичній консультації, якщо 6 а) вам 25 років, б) вам 45 років, в) ви часто хворіли, г) у вашій сімї є хворі на спадкову хворобу, д) ви живете в Поліссі, е) ви із Запоріжжя. 10.у хворого довгі кінцівки і пальці, знижена вага тіла, викривлення кришталика, це захворювання : а) полідактилія, б) ахондроплазія, в) арахнодактилія 11. у людини ген полідактилії ( шестипалості) ( Р) домінує над геном нормальної кількості пальців(р). Яким може бути генотип шестипалої людини? а) рр., б) Рр, в) РР. 12. У людини гемофілія успадковується, як зчеплена з Х – хромосомою рецесивна ознака, а арахнодактилія зумовлена домінантним аутосомним геном. Напишіть генотип хлопчика, хворого обома захворюваннями: а) ААХУ, б) АаХУh, в) ААХУh

Номер слайду 30

1б 2.б,в 3.а,в 4.а,в 5.а,в 6.б 7.в 8.б 9.б,г,е 10.в 11.б,в 12.б,в Д/З. Опрацювати параграф 16. Виконати тестову роботу. Знати робочий конспект Правильні відповіді:

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пігур Олена Михайлівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
ppt
Додано
13 березня 2019
Переглядів
11686
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку