Презентація до уроку фізики у 7 класі "Гідростатичний тиск рідини"

Про матеріал

Презентація до уроку фізики у 7 класі "Гідростатичний тиск рідини". Урок містить відомості про видатного вченого Блеза Паскаля, різного типу задачі, в тому числі й експериментальна. Також цікаві факти про дослідження морських глибин.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку:

Номер слайду 2

Сформулюйте закон Паскаля. Яким простим способом можна видалити вм′ятину на м′ячику для настільного тенісу? Чому під час пострілу в яйце у вареному утворюється лише отвір, а сире розлітається вщент? Повідомлення “Життя і діяльність Блеза Паскаля” Перевірка домашнього завдання

Номер слайду 3

Блез Паскаль Блез Паскаль – видатний французький фізик, математик, філософ і письменник. Паскаль народився 19 червня 1623 року в місті Клермон-Ферран в родині голови податкового управління.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

У 19 років він винайшов і побудував арифметичну машину (так звану “паскаліну”), яка давала змогу додавати і множити великі числа. Цей механічний калькулятор став першим кроком людства на шляху до комп’ютера. Лічильна машина Паскаля

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Після тяжкої хвороби Блез Паскаль помер 19 серпня 1662 року, коли йому було лише 39 років.

Номер слайду 8

Як позначають фізичну величину – тиск? В яких одиницях вимірюють тиск? За якою формулою визначають тиск твердих тіл? За якою формулою визначають вагу тіла? Як визначають масу тіла через його густину й об’єм? Чому дорівнює об’єм циліндра площею S і висотою h? Хто сформулював закон про передавання тиску газами і рідинами?

Номер слайду 9

Очікувані результати З’ясувати, чому виникає тиск рідини. Від чого залежить тиск рідини? Навчитися обчислювати тиск, який чинить рідина на дно і стінки посудини. З’ясувати, що сила тиску рідини на дно посудини не залежить від форми посудини.

Номер слайду 10

p = ρ∙g∙h формула тиску рідини р – тиск рідини ρ – густина рідини g = 9,8 Н/кг – стала величина h – висота рідини (глибина) Розрахуємо тиск, який чинить рідина на дно посудини внаслідок дії на неї сили тяжіння h S

Номер слайду 11

Висновок: Тиск рідини як наслідок дії сили тяжіння залежить тільки від її густини і висоти стовпа рідини На рисунку показано чотири посудини з олією. У якій посудині тиск на дно є найменшим? Задача Цей тиск називають гідростатичним

Номер слайду 12

Дослід

Номер слайду 13

Глибина океанів досягає кількох кілометрів. Тому на дні океану величезний тиск. Як показують спеціальні дослідження, і на таких великих океанських глибинах живуть риби й деякі живі істоти. Організм цих риб пристосований до існування в умовах великого тиску.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Людина після спеціального тренування може без особливих запобіжних засобів занурюватись на глибини до 80 м. На більших глибинах, якщо не вжити спеціальних засобів, грудна клітка людини може не витримати тиску води.

Номер слайду 16

Зміну тиску з глибиною добре відчувають люди, які за своїми професійними обов'язками змушені пірнати в глибини водойм. Це водолази. В легкому скафандрі водолаз може працювати на глибині до 100 м.

Номер слайду 17

На глибину до 90 м водолази можуть опускатися під воду, беручи з собою запас стиснутого повітря, накачаного в міцні стальні балони. Таке спорядження називають аквалангом. Аквалангом користуються і спортсмени-плавці.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

А для дослідження моря на великих глибинах, яка сягає кількох кілометрів, виготовляють особливо міцні товстостінні апарати — батисфери і батискафи.

Номер слайду 20

Батисферу опускають у воду на стальному тросі зі спеціального корабля. Батискаф не з'єднаний тросом із кораблем, він має власний двигун і може пересуватися на великій глибині в будь-якому напрямі.

Номер слайду 21

В Японії розпочато створення підводних роботів для пошуку корисних копалин на морському дні

Номер слайду 22

Домашнє завдання Вивчити § 19 Вправа 19 (3)

Номер слайду 23

На уроці ми вивчили … Тиск рідини на дно посудини визначають за формулою … Гідростатичний тиск рідини залежить від … Мені найбільше сподобалося …

Номер слайду 24

ppt
Додано
30 серпня 2018
Переглядів
12591
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку