Презентація до уроку географії, 10 клас, на тему "Природні ресурси Європи та проблеми їх раціонального використання і охорони"

Про матеріал
Мета: дати характеристику природним ресурсам Європи, розглянути проблеми їх раціонального використання і охорони,виховувати культуру спілкування, розвивати комунікативні здібності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРИРОДНІ РЕСУРСИ ЄВРОПИ ТА ПРОБЛЕМИ ЇХ РАЦІОНАЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ І ОХОРОНИПідготувала: студентка 2 курсу з.ф.н. Спеціальності 014.07“Середня освіта. Географія”Бабич Даніелла Михайлівна

Номер слайду 2

Актуальність Сучасний стан навколишнього середовища характеризується величезними масштабами змін ландшафтів, постійним зростанням рівня енергоозброєності, виробленням та викидом значної кількості забруднюючих речовин, збільшенням обсягів твердих та рідких відходів, швидким виснаженням як відновних, так і невідновних природних ресурсів.

Номер слайду 3

1 ПРИРОДНІ РЕСУРСИ ЄВРОПИ

Номер слайду 4

Природні ресурси – це сукупність компонентів і явищ навколишнього середовища, якими люди мають можливість користуватися, безпосередньо, в своїй господарській діяльності. Природно-ресурсний потенціал – це сукупність наявних природних ресурсів певної території: світу, регіону, країни або її частини. Загальна характеристика природних ресурсів1.1.

Номер слайду 5

1.2. Мінеральні ресурси

Номер слайду 6

Шельф Північного моря

Номер слайду 7

Найбільші площі дна видобутку нафти

Номер слайду 8

Донецький вугільний басейн

Номер слайду 9

1.3. Водні ресурси Основна частина Європи має досить розгалужену річкову мережу. При цьому простежується закономірне зменшення річкового стоку із заходу на схід та із півночі на південь.

Номер слайду 10

Загальна площа земельного фонду Європи становить 1 млрд га (без урахування островів). Найкраще земельними ресурсами забезпечені країни Північної Європи, у яких порівняно низька густота населення, а також окремі райони Росії.1.4. Земельні ресурси

Номер слайду 11

Тепер вони збереглися переважно у північних районах у зоні тайги та в горах. Ліси покривають приблизно 22 % території Європи.1.5. Лісові ресурси. Лісові ресурси більшості європейських країн були сильно виснажені у минулі століття у зв’язку з будівництвом та розорю-ванням ґрунтів.

Номер слайду 12

131.6. Рекреаційні ресурси Ресурси відпочинку й туризму в Європі надзвичайно багаті та різноманітні. Серед морських курортів відомі:- Лазурний Берег Італійська Рив’єра -

Номер слайду 13

Золоті піски - - Мальта. Балеарські Острови - - Адріатичне узбережжя Хорватії

Номер слайду 14

РАЦІОНАЛЬНЕ ВИКОРИСТАННЯ ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ ТА ЇХ ОХОРОНА2

Номер слайду 15

Раціональне використання природних ресурсів - це таке їх використання, яке враховує як природні закономірності, так і потенційні можливості навколишнього середовища і полягає у створенні умов для оптимального відтворення природних ресурсів та недопущенні настання незворотних наслідків.2.1. Проблеми ресурсозабезпеченості та раціонального використання при-родних багатств

Номер слайду 16

Заходи щодо раціонального природо-користування та охорони природи здійснюються за трьома основними взаємозв’язаними напрямами.

Номер слайду 17

Економна експлуатація природних ресурсів (або ресурсозбереження)

Номер слайду 18

2. Зменшення і очищення викидів у довкілля та знешкодження відходів;

Номер слайду 19

3. Охорона й відтворення природних умов і ресурсів

Номер слайду 20

2.2. Принципи раціонального природо-користування«Нульовий рівень» споживання природних ресурсів;Відповідності антропогенного навантаження природно-ресурсному потенціалові регіону;Збереження просторової цілісності природних систем у процесі їх господарського використання;Збереження природно обумовленого кругообігу речовин у процесі антропогенної діяльності;Погодження виробничого і природного ритмів;Пріоритетність екологічної оптимальності на дов-гострокову перспективу під час визначення економічної ефективності поточного природокористування

Номер слайду 21

Висновок Тільки за умови дотримання всіх заходів, принципів, способів раціонального використання природних ресурсів та їх охорони вдасться розробити заходи з їх охорони, відновити порушені взаємозв'язки в екосистемах, запобігати загостренню екологічних си- туцій.

Номер слайду 22

Дякую за увагу!

pptx
Додано
24 березня 2022
Переглядів
2762
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку