Презентація з біології у 7 класі - "Різноманітність птахів"

Про матеріал

Дана презентація "Різноманітність птахів" дозволяє ознайомити учнів зі способом життя, особливостями будови представників деяких рядів. Удосконалити вміння працювати з текстом і малюнками підручника, додатковою літературою; виховувати бережливе ставлення до птахів; розвивати логічне мислення, почуття прекрасного.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок на тему: “Різноманітність птахів”. Підготувала вчитель біології КЗ “Матвіївська ЗОСШ – інтернат I-III ст.” ЗОРМаринченко Анжела Георгіївна

Номер слайду 2

Мета: Ознайомити учнів зі способом життя, особливостями будови представників деяких рядів. Удосконалити вміння працювати з текстом і малюнками підручника, додатковою літературою; виховувати бережливе ставлення до птахів; розвивати логічне мислення, почуття прекрасного. Завдання - дізнатися про різноманітність птахів, що населяють нашу Землю; - як вони адаптуються до різних умов довкілля; - яке значення ці птахи мають в природі та житті людини; - навіщо охороняють птахів.

Номер слайду 3

Девіз уроку: Думати – колективно. Діяти – оперативно. Сперечатись – доказово. Це для всіх обов’язково

Номер слайду 4

Ряд СоколоподібніБеркут

Номер слайду 5

Представники ряду різноманітні за розмірами, але їх о’єднують спільні ознаки: короткий і гачкоподібно загнутий дзьоб, призначений для шматування здобичі; Міцні загнуті кігті для хапання та утримання здобичі; здатність швидко літати, тривалий час ширяти в повітрі; гострий зір, що дає змогу бачити дрібну здобич з висоти. Соколоподібні частіше полюють на живих тварин, але деякі види (наприклад, гриф чорний, сип) живляться трупами. Серед цих птахів є перелітні, кочові та осілі види. Відомо приблизно 290 видів цих птахів, у фауні України – 34 види. Найбільші розміри серед соколоподібних фауни має гриф чорний: його тіло завдовжки до 115см, а розмах крил до 2,5 м. Має темно-буре забарвлення, значна частина шиї позбавлена оперення, голова та верхня частина шиї вкриті коротким пухом. Шуліка чорний має майже однотонне, темно-коричневе забарвлення. Живиться дрібними тваринами або їхніми трупами. Беркут – це великий птах з відносно довгими та вузькими крилами. Загальне забарвлення беркута – темно-буре. Веде осілий чи кочовий спосіб життя. Полює беркут на здобич середніх чи великих розмірів: зайців, лисиць, великих птахів тощо. В Україні цей надзвичайно рідкісний птах що зберігся у Карпатах, Закарпатті та західній частині Полісся.

Номер слайду 6

Гриф чорний

Номер слайду 7

Шуліка чорний

Номер слайду 8

Ряд Совоподібні Пугач

Номер слайду 9

Сипуха. Сова вухата

Номер слайду 10

Сова сіра. Сова полярна

Номер слайду 11

Представники ряду Совоподібні мають великі очі з розширеними зіницями. Удень сови ховаються у схованках, полюють переважно вночі. У них гачкоподібний дзьоб, міцні та загнуті кігті на пальцях ніг. Голова широка й округла, оперення утворює характерний лицьовий диск. Навколо слухових отворів є пір’я, яке спрямовує звук до барабанної перетинки. Крила у сов довгі, а хвіст короткий. Живляться сови дрібними та середніми за розмірами ссавцями (зайці, мишоподібні гризуни), птахами, комахами тощо, іноді – рибою чи ракоподібними. Політ сов безшумний завдяки густому пухкому оперенню. Під час пошуків здобичі ці птахи орієнтуються на свій гострий слух, який дає їм змогу точно вловлювати її навіть слабкий шуркіт. Гнізда, найчастіше влаштовують у дуплах, ущелинах скель, рідше – у кинутих гніздах інших птахів, спорудах людини чи на землі. Найбільший вид совоподібних – це пугач: до 72см завдовжки, розмах крил до 180см. Полює на дрібних і середніх за розмірами ссавців, переважно гризунів, а також птахів. В Україні поширені сова сіра та сова вухата. Це птахи середніх розмірів, живляться переважно мишоподібними гризунами. Сова сіра мешкає в лісах, але трапляється в парках і садах. Гнізда влаштовує у дуплах або ж займає гнізда інших птахів.

Номер слайду 12

Ряд Дятлоподібні Дятел строкатий

Номер слайду 13

Крутиголовка

Номер слайду 14

Ряд Дятлоподібні включає птахів дрібних та середніх розмірів, спосіб життя яких пов’язаний з деревною рослинністю. На їхніх ногах розташовані чотири пальці, з яких два спрямовані вперед, а два назад, допомагаючи птахам утримуватись на стовбурах дерев під час лазіння. Крім того, Дятли спираються на жорсткі стрижні рульових пер. Кігті на пальцях ніг гострі, гачкоподібно загнуті, що допомагає птахам утримуватись на стовбурах дерев. Дятли мешкають у лісах, гнізда влаштовують у дуплах. Живляться переважно комахами, але можуть споживати, особливо взимку, насіння та плоди рослин. Ці птахи мають прямий долотоподібний дзьоб, за допомогою якого вони знаходять ходи комах у корі та деревині, витягуючи їх звідти довгим загостреним язіком. В Україні поширені 10 видів дятлоподібних: великий строкатий, сивий, чорний, середній малий дятли тощо.

Номер слайду 15

Ряд Kуроподібні об’єднує приблизно 250 видів птахів, з яких у фауні України відомо вісім. Їхнє тіло масивне, а крила відносно короткі. Ці птахи добре бігають і ходять, але неохоче піднімаються у повітря. Лапи куроподібних мають чотири сильних пальці з товстими та вигнутими кігтями, які допомагають розгрібати грунт у пошуках їжі. Живляться куроподібні переважно рослинною їжею, а також безхребетними тваринами. Гнізда влаштовують на землі. Більшість видів веде осілий чи кочовий спосіб життя, і лише окремі види (перепілка, біла куріпка) здатні до міграцій. Об’єктами полювання є: перепілка, сіра куріпка,тетеруки, рябчики. Ряд Куроподібні

Номер слайду 16

Представники Куроподібних Тетерук. Фазан

Номер слайду 17

Перепілка. Рябчик

Номер слайду 18

Куріпка

Номер слайду 19

Ряд Горобцеподібні – найчисленніший за кількістю видів ряд птахів, адже до нього належить майже 2/3 відомих науці видів птахів – 5100. Найдрібніший з них – нектарка, маса тіла якої лише 3-4 г. Найбільший представник горобцеподібних у фауні України – крук, маса якого тіла сягає до 1,6 кг. Більшість видів горобцеподібних живиться комахами, є види, що споживають рослинну їжу, окремі види – хижаки (сорокопути) або всеїдні (сіра ворона). Гнізда горобцеподібних різноманітні. Багато видів будує гнізда на деревинній рослинності, рідше – на будівлях, землі чи у норах, розташованих на уривистих берегах річок. Серед горобцеподібних виділяють групу співочих птахів, характеризуються добре розвиненими голосовими зв`язками. Усім відомі солов`ї , чий спів зачаровує навесні. Цей вид належить до перелітних птахів. Живляться солов`ї переважно безхребетними тваринами, але споживають також ягоди та насіння рослин. Близькими родичами солов`їв є дрозди. В Україні поширені дрозди співочий і чорний. Перелітні птахи ластівки мають короткий і широкий дзьоб , довгі та вузькі крила, вилчастий хвіст та короткі ноги. Більшу частину життя вони проводять у повітрі:вловлюють свою здобич – різноманітних комах, навіть воду п`ють на льоту, швидко пролітаючи над водоймою. В Україні мешкають сільська та берегова ластівки. Ряд Горобцеподібні

Номер слайду 20

Представники горобцеподібних Сіра ворона

Номер слайду 21

Соловей. Польовий горобець

Номер слайду 22

Сільська ластівка. Міська ластівка

Номер слайду 23

Велика синиця. Жайворонок

Номер слайду 24

Чорний дрізд

Номер слайду 25

Робота у групах з використанням матеріалу підручника : заповнення таблиці (1 група – Страусоподібні, 2 група – Пінгвіноподібні,3 група –Лелекоподібні, 4 група –Журавлеподібні, 5 група - Гусеподібні)

Номер слайду 26

Характеристика учнями рядів,з порівнянням інформації на дошці {7 DF18680-E054-41 AD-8 BC1-D1 AEF772440 D}Назва птаха Ряд. Характеристика ряду або представникаІмператорський пінгвін. ПінгвіноподібніПтах, що не літає, хоча має добре розвинуту кіль. Передні кінцівки видозмінені на еластичні ласти, які слугують для плавання. Поширення пов’язане з холодними океанічними течіями. Трапляються біля берегів Антарктиди, на південних берегах Австралії, Африки. Ноги мають по чотири пальці, які сполучаються плавальною перетинкою. Суходолом пересуваються повільно, спираючись на короткий жорсткий хвіст. Пера рівномірно та суцільно вкривають тіло, не даючи воді проникати до шкіри. Вправні плавці: здатні розвивати швидкість до 36км/год, пірнати на глибину до 60м. Мають гострий та сильний дзьоб, ротовий апарат діє як насос. Живиться ракоподібними, молюсками, дрібною рибою. Розвинений жировий прошарок, від низьких температур.

Номер слайду 27

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва птаха. Ряд. Характеристика ряду або представника. Лелека чорний. ЛелекоподібніМають довгу гнучку шию, довгі ноги. На ногах чотири пальці, з яких три передні сполучені невеликою перетинкою. Довгі пальці широко розставлені, що дає можливість швидко пересуватися по грузкому ґрунту. Живиться невеликими тваринами (ящірки, змії, жаби, комахи, молюски), які збирає з ґрунту. Не має голосових зв’язок, звуки видають стукаючи половинками дзьоба. Мешкають здебільшого у вологих місцях. Степовий журавель. ЖуравлеподібніМають довгі шию, дзьоб і ноги, що дають змогу швидко бігати. Для більшості видів характерна видовжена трахея, завдяки цьому здатні видавати голосні трубні звуки. Живляться тваринною та рослинною їжею. Гнізда влаштовують на землі. Степовий журавель заввишки до 97 см, маса тіла сягає 3,5 кг. Цей вид трапляється в південно–східній частині країни та на півночі Криму.

Номер слайду 28

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва птаха. Ряд. Характеристика ряду або представника. Крижень. ГусеподібніЖиття тісно повязане з водою. Мають видовжену шию та вкорочені та зсунуті назад ноги. Таке розташування ніг полегшує пірнання за їжею під воду. На ногах чотири пальці, з яких три передні сполучаються плавальною перетинкою. Характерною ознакою є будова дзьоба. Він широкий, сплощений, вкритий тонкою шкіркою. Всередині на верхній частині дзьоба є рогові пластинки, які слугують для фільтрування їжі. Мають щільне жорстке оперення і густий пуховий прошарок. Добре розвинена куприкова залоза, секрет якої робить оперення водонепроникним.{7 DF18680-E054-41 AD-8 BC1-D1 AEF772440 D}Африканський страус. СтраусоподібніНайбільший серед безкільових птахів і сучасних птахів. Заввишки до 270 см, має масу до 90 кг. Має на ногах лише два пальці: що сприяє швидкому бігу (до 70 км/год). На пальцях є міцні кігті, які слугують цим птахам для захисту. Шия довга, голова сплощена. Поширені у степово-пустельних регіонах Африки.

Номер слайду 29

Значення птахів у природі та житті людини. Розводять для отримання м’яса, яєць, пуху або як декоративні види. Знищують шкідників сільського господарства, лісового та кровосисні види комах.Є об’єктами промислу або спортивного полювання. Поширюють насіння та плоди рослин.

Номер слайду 30

Творча робота. Виконаємо такі завдання:

Номер слайду 31

Завдання до уроку: З поданих рядів букв скласти назви птахів, використавши всі букви. 1. Р, а, к, у, і, п, к. 2. Б, у, т, р, к, е. 3. Я, п, ч, а, л. 4. Н, т, и, м, р, а. 5. И, н, я, ц, и, с. 6. Р, у, л, х, г, а. 7. С, к, о, п, р, о, у, д, о. 8. Т, р, е, е, т, у, а, к. Куріпка. Беркут. Чапля. Мартин. Синиця. Глухар. Сорокопуд. Тетерука

Номер слайду 32

Встановіть відповідність: Лелека білий А. СоколоподібніКачка – крижень Б. ГусеподібніФазан В. ДятлоподібніОрел степовий Г. ГоробцеподібніЛастівка міська Д. ЛелекоподібніВеликий строкатий дятел Е. Куроподібні{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} 123456 Таблиця відповідей. ДБЕАГВ

Номер слайду 33

Розпізнати по дзьобові чим харчуються ці птахи:

Номер слайду 34

Написати назви різних птахів, щоб перша буква “С” була спільною. Сичоватрижорока

Номер слайду 35

Птахи занесені до Червоної книги України

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Лист від Барона Мюнхгаузена. Перед підкладанням яєць під домашню птицю, добре помийте яйця з милом,щоб на них було менше шкідливих бактерій. Ваш Барон Мюнхгаузен

Номер слайду 40

Домашнє завдання: Повторити тему “Птахи”;Підготувати загадки, вірші, оповідання про птахів;Запропонувати рекомендації щодо охорони птахів;Подумати, чи правильно говорив Барон Мюнхгаузен у своєму листі.

Номер слайду 41

Дякую за увагу та роботу на уроці

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Клеветенко Тетяна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 квітня 2018
Переглядів
7636
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку