Сценарій виховного заходу з біології для 7 класу "Перелітні птахи України"

Про матеріал

Сценарій виховного заходу з біології .Містить вікторину ,цікаву розповідь про перелітних птахів( з використанням презентації ) та правила поводження з перелітними птахами.

Перегляд файлу

Тема. Перелітні птахи України 
Мета. Формувати різностороннє уявлення про складову тваринного світу – птахів. Розвивати бажання розуміти і вивчати природу. Виховувати моральні якості через любов та бережливе ставлення до птахів. 

 

Обладнання і матеріали. Ілюстрації із зображенням птахів, мультимедійний проектор, екран, презентація.

 

  1. Вступ 
    Все прокидається поволі, 
    Зі сну зимового встає. 
    Радіє гай, радіє поле, 
    Земля поталу воду п’є. 
    Скресає і щезає крига, 
    Бурульки падають з дахів, 
    І вітерець прозорокрилий 
    Додому підганя птахів. (А. Костецький) 
  2. 1 квітня  День Сміху і мало хто знає, що  у цень день Україні відзначається Міжнародний день птахів, який проходить щорічно в рамках програми ЮНЕСКО "Людина і біосфера".

Свято проводиться з 1906 року, коли було підписано Міжнародну конвенцію з охорони птахів. Причиною підписання конвенції стало занепокоєння вчених різних країн масовим зменшенням кількості пернатих та загрозою зникнення багатьох видів по всьому світі.

  1. А вперше День птахів (англ. BirdDay), ще до підписання конвенції, відзначили в Сполучених Штатах Америки в 1894 році. Організував це свято педагог з містечка штату Пенсільванія з метою привернути увагу дітей та дорослих до потреби охорони рідної природи, зокрема птахів, та запобігання їх знищенню. Згодом його починання активно підтримали по всій країні.

 

І сьогодні я б хотіла поговорити з вами про перелітних птахів….
Учень. 
- Хто вони? Які вони? Для чого вони потрібні? 

Учень. Перелітні птахи здійснюють міграції між місцями гніздування і місцями зимівлі. 
Переселяються на близькі та далекі відстані, знаходять дорогу, орієнтуючись на магнітне поле Землі, маючи внутрішній магнітний компас та орієнтуючись на Сонце і зорі. 
Дрібні птахи летять безперервно 70-90 год, долаючи відстань до 4000км, їх швидкість перельоту 30км∕год. Швидкість перельоту великих птахів 80км∕год. 
Учень Не всі птахи прилітають до нас одночасно. Перша хвиля летить задовго до того, як розтане сніг. Це граки, чайки, качки, шпаки, жайворонки, зеленушки, коноплянки. Друга хвиля – зяблики, плиски, ,гуси, чаплі, бекаси, луні. Третя хвиля,які годуються жуками, павуками, черв’яками: лісові коники, вівчарики-ковалики, кулики, лелеки. Це друга половина квітня. 
Учень. Четверта хвиля – ті, що ловлять комах у повітрі: сільські ластівки, горихвістки, мухоловки, різні піночки, карбівки. Це перша половина травня. 
5 хвиля: ті, що живуть далеко, навіть в іншій півкулі або тропіках. Це славки, сочевиці, сорокопуди, деркачі, зозулі. 6 хвиля. Нарешті прилітають очеретянки, золотисті щурки, іволги. Настало літо. 

2.Розповідь про перелітних птахів. 

(Розповідь складається у вигляді коротких повідомлень учнів про птахів з показом слайдів.) 

Вчитель. Послухайте розповідь про деяких перелітних птахів. 


1 учень. Сіра гуска великий птах дуже схожий на свійську гуску.Це дуже обережний птах, особливо в зграях. Живиться майже виключно рослинною їжею - зеленими частинами, корінцями, плодами і насінням рослин, що ростуть біля води, але можуть годуватися і на сільськогосподарських полях. Весною прилітає в березні. Летять гуси сірі під час перельоту високо, утворюючи кут. 

2 учень. Качки люблять мілководі водоймища, що постачають їм хороший рослинний і тваринний корм. З настанням значного похолодання качки летять на південь в плавні Дніпра, Південного Буга, Дністра, Дунаю. При перельотах качки нерідко об'єднуються у великі зграї разом з деякими іншими видами свого сімейства. 

3 учень. Малинівки - родичі солов'я. Пісенька в малинівки тиха, ніжна. Удень пташка мовчить, годується сама й годує інших, а вранці і ввечері, навіть у дощову й сиру погоду чується її голосок: « тик-тикк-рикк». Малинівка – комахоїдний птах. Крім комах малинівки їдять дрібне насіння, клюють ягоди. 

4 учень. Вивільга звичайна - лякливий птах, який живе, ховаючись у кронах дерев. Пісня самця вивільги нагадує звуки флейти. Збентежений птах видає різкий неприємний звук. 
Цей птах населяє широколистяні ліси, парки та сади. Тримається у верхньому ярусі високих дерев. Гніздо в'є на дереві на розгалуженні гілки.. Живиться комахами та плодами, які знаходить в кроні дерева (де вивільги проводять майже весь час). 

5 учень. Першу звістку про весну приносять граки. Зиму провели вони на півдні нашої країни. Вони дуже спішили до себе на батьківщину. По дорозі не раз попадали в жорстокі заметілі. Десятки, сотні птахів вибивались із сил, гинули на шляху. Долетіли найсильніші.Це дуже корисний птах: кожен грак за день може знищити до 400 дротяників. 

6 учень. Жайворонки України зимують в північній Африці або в Індії, вертаються в Україну на початку березня, а відлітають в жовтні. Живуть переважно в полях, там в'ють гніздо просто на землі. Починаючи співати, жай¬воронок швидким летом підіймається вгору, описуючи велику спіраль. Згори летить спочатку повільно, а по¬тім раптово складає крильця і «каменем» падає додолу. Живиться комахами, хлібними зернами і насінням бу¬р'янів. П'є росу з листя трави, і це дозволяє йому жити і в посушливих степах південної України.
7 учень. Буро-сіра з темним смушком на грудях зозуля своїм забарвленням нагадує великого яструба. Кування її можна почути в лісах нашої країни. Так широко розповсюджений цей птах. Самець кує всю весну і половину літа. Зозуля не будує гнізда. Яйця зозуля підкидає у гнізда дрібних птахів. Зозулі живляться тільки гусенями і комахами. Тому вони прилітають в середині квітня і відлітають в кінці літа. Зимують в Африці і південній Азії. Основна їжа – волохата гусениця. Зозуля – одна із найкорисніших лісових птахів. 
8 учень. Ластівка – вісник добра, щастя, початку, надії, відродження, весни, сходу сонця, домашнього комфорту. Харчується ластівка в основному різними видами комах, яких вона з невимушеною легкістю ловить у польоті. Серед цих комах багато й сільськогосподарських шкідників. Іноді харчується павуками, яких ловить на стінах або у траві. Зимує ластівка в Африці, Індії й Бірмі 
9 учень. Сіра мухоловка -моторна жвава пташка.Вона здебільшого живиться літаючими комахами, такими як мухи, комарі, бабки й метелики, яких вона ловить у повітрі. Птах часто полює поміж гіллям дерев, оскільки там є багато місць, зручних для вистежування здобичі. З настанням вересневого похолодання сірі мухоловки залишають Україну і летять на південь. 
10 учень. Одуд - красивий птах із строкатим забарвленням з довгим, тонким, трохи зігнутим донизу дзьобом, великим рудим чубом на голові, якого він то розпускає, то складає, якщо помітить щось підозріле. 
В Україні одуди гніздові і перелітні птахи всіх областей. Живуть у лісах і у відкритій місцевості з окремими деревами, розрідженими лісами. Прилітають птахи на місця гніздування в другій половині березня. Основною їжею, яку приносять батьки пташенятам, є капустянки – шкідливі комахи, а також жуки, їхні личинки, різна гусінь. 
11 учень. Протягом травня та червня ми слухаємо солов’їні співи. На заході України співає соловейко західний. У нас, на сході, співає соловейко східний, або звичайний. Зимують обидва вони у Центральній Африці. Кажуть, що вони співають і на зимівлі, і на міграційних шляхах. Соловейки прилітають до нас у травні. Відлітають у серпні - на початку вересня. Їжу добувають у листяній підстилці (різні комахи та їхня гусінь і лялечки, павуки, черв’яки), а восени їдять ягоди. 
12 учень. Білий лелека один з найулюбленіших птахів. По-різному його називають на Україні: бусол, бузьок, гайстр, бацян. Лелека – птах, що приносить щастя, персонаж багатьох казок та легенд. харчуються переважно дрібними тваринами — дощовими черв'яками, комахами, жабами, мишами, рибами та іноді падаллю. У серпні зграї, керуючись інстинктом, починають тягнутися на південь. У нас зграї звичайно нараховують від 2-3 до сотні лелек. Але іноді можна побачити й великі багатосотенні скупчення. Зграї поступово збільшуються на шляхах перельоту i на Балканах складаються вже з тисяч птахів. 

Ведучий 1. Сьогодні ми з вами згадували  наших пернатих друзів. А хто найкраще знає пташок дізнаємось із цієї вікторини.

1. Першим я приніс весну пробудив усе від сну.
Заспіваю під вікном, бо зовуть мене…. ( шпаком).

2. Сірі лапки, чорна шапка, фартушок жовтенький
  Голосок тоненький. Ця пташка невеличка називається…. ( синичка)

3. Цвірінькає, стрибає, чирвячка шукає
хто відгадає – той молодець, пташка сіренька зветься…..( горобець)

4. Дзьоб міцний і гострий маю, шкідників я добуваю
вірно людям я служу, їм дерева сторожу ( дятел)

5. У ночі гуляє, у день спочиває, має круглі очі, бачить серед ночі

( сова)

6. Хто гнізда свого не має а яйця іншим підкидає ( зозуля)

7. Чути в лісі стрекеке- всі новини знає, бо вертлява, як той біс-весело стрибає(сорока)

8. По болоті ходить скрізь,довгі ноги,гострий ніс
Поїсти він полюбляє,усім жабам рахунок знає (лелека)
9. Я в гаю співаю «тьох», та іще так дзвінко
Що за співанки такі, то співають … (солов»ї)

10. Швидко пташка ця літає, безліч мушок поїдає
Над дверима гніздо будує,тільки в нас ніколи не зимує… (ластівка)

11. Дивний ключ у небі лине, не залізний, а пташиний
Цим ключем в весняній млі, прилітають…(журавлі).
 

Вчитель. Яка ж користь від птахів? 
Учень. Зозуля з’їдає за 1 год до 100 гусениць. Мухоловка з'їдає за день 300 мух і комарів. Ластівка приносить своїм малятам їжу 300 – 600 разів на день. 

Учень. Шпачина сім’я за час гніздування поїдає 8000 хрущів. 1000 рожевих шпаків разом з пташенятами за місяць можуть знищити 22 тонни сарани. Рекорд ненажерства встановила зозуля. За день вона з’їла 3 хрущі та 5 його личинок, 43 капустяних черв’яки, 39 великих коників, 10 гусениць, 5 павуків - хрестовиків. 

Вчитель. Поїдаючи шкідливих комах, птахи рятують зелені насадження від загибелі. А ще людину зачаровує їх спів.
Учень. Невід’ємною частиною нашого життя є птахи. На земній кулі їх налічується близько 8 тисяч 700 видів, а в нашій країні майже 770 видів. Яку роль виконують вони, птахи. у нашому житті? Зберігають зелений світ, є окрасою навколишнього, інколи є їжею для людини, складовою ланцюга живлення у природі, є джерелом для визначення прикмет та явищ погоди і природи. 

Учень. На превеликий жаль , птахи почувають себе серед людського суспільства не зовсім безпечно. Лише одна з 5-ти пташок під час перельотів долітає до місця призначення. Але найбільше птахів гине від руки людини. Причиною знищення птахів є осушування боліт, розорювання незайманих земель, вирубування лісів – це все є домівкою птахів. Серед всієї фауни, яка занесена до Червоної книги, птахів найбільше – аж 15 видів.
   
ЦІКАВЕ ПРО ПТАХІВ
- Якби людина мала пташиний апетит, то за день з»їдала б стільки, скільки їсть за місяць
- Полюючи за комахами, стриж за день пролітає 1000 кілометрів.
- Із 100 грамів пуху морського птаха гаги можна пошити шубу.
- Дивно,але у горобця в два рази більше шийних хребців ніж у жирафа.
- Швидкість польоту сокола під час полювання становить 360 кілометрів.
- Ластівка за літо виловлює один мільйон мух,комарів і попелиць.
- Індик бігає швидше за коня.
- Сіра мухоловка прилітає з кормом до гнізда 400 разів на день.
- Найдрібніша пташка –корольок, знищує протягом року 10 мільйонів дрібних комах.
- Шпаки разом із своїми пташенятами за місяць знищують 22 тони сарани.
Ведучий: Змайструйте шпаківні – і птахи щиро віддячать вам за допомогу, знищуючи шкідників. Ніколи не руйнуйте гнізд – і їхній спів буде звеселяти вас завжди. Охороняйте і дбайливо ставтесь до братів наших менших! І пам»ятайте: найдорожча для пташки-воля.

Учень. Запамятайте і завжди виконуйте правила: 
• Не кричи, не галасуй у лісі, коли гніздуються птахи. 
• Не чіпай руками пташине гніздо, бо пташка може його залишити. 
• Не вбивай пташок, не лякай їх задля розваги. 
• Навесні приготуй для пташок будиночки. 
• Милуйся красою і співом пташки, спостерігаючи за ними в природі. 
• Пам’ятай – справжній господар природу береже, захищає і охороняє природу


 

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Сценарії
Додано
16 квітня 2018
Переглядів
1463
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку