Презентація до уроку на тему: "Службове програмне забезпечення комп'ютера"

Про матеріал
Матеріали презентації до уроку на тему: "Службове програмне забезпечення" полегшать учням сприйняття та розуміння матеріалу. У презентації показано основне призначення службового програмного забезпечення, наведені приклади роботи програм утиліт.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Службове програмне забезпечення

Номер слайду 2

Службове програмне забезпечення — це категорія програмного забезпечення, яке забезпечує підтримку функціонування комп'ютерної системи та інфраструктури. Воно призначене для виконання технічних і допоміжних завдань, таких як управління ресурсами, діагностика системи, безпека, резервне копіювання, оптимізація продуктивності та моніторинг. Це програмне забезпечення не виконує безпосередньо прикладні задачі користувача, як-от текстові редактори або браузери, але забезпечує належну роботу системи. Основні завдання службового ПЗ: Забезпечення безпеки системи. Оптимізація продуктивності комп'ютера. Виявлення та виправлення помилок. Управління ресурсами (пам'ять, процесор, мережа тощо). Резервне копіювання та відновлення даних.

Номер слайду 3

Утиліти — це програми, які допомагають керувати, підтримувати та налаштовувати комп'ютерну систему. Вони виконують допоміжні функції, спрямовані на оптимізацію роботи комп'ютера, діагностику проблем, захист системи та управління ресурсами.

Номер слайду 4

Драйвер (англ. driver – водій) – у комп’ютерних системах програма для узгодження роботи операційної системи та певного комп’ютерного пристрою (принтера, сканера, монітора, вебкамери, клавіатури та ін.)Зазвичай драйвери постачають з відповідними пристроями та інструкцією щодо їх встановлення. Бази драйверів також створюються на сайтах виробників комп’ютерних пристроїв. Фрагмент сайту для завантаження драйверів пристроїв корпорації HP

Номер слайду 5

Приклади утиліт Windows. Утиліта очищення дисків шукає й видаляє непотрібні і застарілі дані на диску. Це дає змогу вивільнити місце на диску. Утиліта перевірки диску призначена для виправлення помилок у файловій системі, відновлення інформаціїДефрагментація (оптимізація) – це процес перезапису фрагментованих файлів у суміжні області диска. (Файл, частини якого записано в різних місцях диска, називається фрагментованим.Інсталяція – це процес встановлення програмного забезпечення на комп’ютер за допомогою спеціальних програм-інсталяторів. Деінсталяція. Для видалення програм потрібно обов’язково застосовувати засіб заміни та видалення. Неприпустимо просто видаляти файли програми з папки, де її встановлено. Відновлення операційної системи до дати контрольної точки.

Номер слайду 6

Очищення диска Windows10 Відкрити контекстне меню диску та вибрати Властивості. Windows 11 Через кнопку Пуск вибрати Інструменти Windows та запустити інструмент Очищення диску

Номер слайду 7

Перевірка (сканування) диску. Windows10 та Windows 11 Відкрийте "Цей комп'ютер" (або натисніть Win + E). Клацніть правою кнопкою миші на диск, який потрібно перевірити (наприклад, локальний диск C:). Виберіть "Властивості". Перейдіть на вкладку «Сервіс» (у Windows11 на вкладку Знаряддя)У розділі "Перевірка на помилки" натисніть кнопку "Перевірити". Якщо будуть знайдені помилки, вам буде запропоновано виправити їх.

Номер слайду 8

Оптимізація (дефрагментація) диску. Windows8, Windows10 та Windows 11 Щоб запустити оптимізацію дисків у Windows 10, виконайте такі кроки: Відкрийте "Цей комп'ютер" (або натисніть клавіші Win + E для відкриття Провідника). Виберіть диск, який ви хочете оптимізувати (наприклад, локальний диск C:). Клацніть правою кнопкою миші по вибраному диску і виберіть "Властивості". Перейдіть на вкладку «Сервіс» (у Windows11 на вкладку Знаряддя)У розділі "Оптимізація та дефрагментація диска" натисніть кнопку "Оптимізувати". Відкриється утиліта "Оптимізація дисків", де ви побачите список всіх доступних дисків. Виберіть диск, який потрібно оптимізувати, і натисніть кнопку "Оптимізувати". Ця утиліта автоматично визначить тип диска (SSD чи HDD) і виконає відповідні дії. Для SSD буде застосовано тримінг (trim), а для HDD — дефрагментацію. Можна також налаштувати автоматичну оптимізацію:

Номер слайду 9

Візуалізація дефрагментації

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Інформатика 9 клас (Бондаренко О.О., Ластовецький В.В., Пилипчук О.П., Шестопалов Є.А.)
Додано
7 жовтня
Переглядів
88
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку