Презентація до уроку позакласного читання в 10 класі на тему "Повість письменника-сучасника Сергія Гридіна "Не такий"

Про матеріал

Матеріали презентації допоможуть розвинути предметні та ключові компетентності учня/учениці, зокрема більше дізнатися про письменників-сучасників, їхні твори; розуміти їхній зміст, самостійно характеризувати їх; давати оцінку; висловлювати власні судження;

усвідомити роль читання для власного зростання впродовж життя; застосовувати цифрові технології для пошуку необхідної інформації; знати електронні сайти українських бібліотек, використовувати їх у процесі навчання й читання художньої літератури.

Джерела:

1. Фото на слайдах із сайтів відкритого доступу

https://www.google.com/search?q=%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B3%D1%96%D0%B9+%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B4%D1%96%D0%BD&tbm=isch&ved=2ahUKEwjc3qDgsZOCAxXD5bsIHUZdAZYQ2-cCegQIABAA&oq=%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B3%D1%96%D0%B9+%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B4%D1%96%D0%BD&gs_lcp=CgNpbWc...

2. Наповнення слайдів з біографією за покликанням

https://bibliograph.jimdofree.com/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%94%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%87%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%96%D0%BD%D0%BA%D0%B0/%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B4%D1%96%D0%BD-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B3%D1%96%D0%B9/

3. Тло презентації створене за допомогою https://gamma.app/

4. Наповнення слайдів про твір за покликанням

https://www.bbc.com/ukrainian/entertainment/2013/12/131127_book_2013_review_grydin_pyrkalo_im





Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дитячий письменник Сергій Гридін та його повість "Не такий"Сергій Гридін - один з найталановитіших дитячих письменників сучасності. Його повість "Не такий" - неймовірна історія про важливість прийняття себе та інших

Номер слайду 2

Вдома на канапі я модний. Безліч каналів — дивлюся жодний. Скелі мої — мої стіни. Хто прописав вам режим постільний? Вдома я на канапі, я кльовий. На спілкування тариф нульовий. Небо моє — моя стеля. В ванній є море, в кутку пустеля…Так підбадьорював хлопця голос Андрія Хливнюка, який умів дуже точно передавати Денисові емоції. «Бумбокс» Потап міг слухати цілодобово і щоразу знаходив у текстах нові смисли, які пасували до того чи іншого його настрою.

Номер слайду 3

Біографія Сергія Гридіна1 Талановитий письменник. Народився в місті Здолбунові Рівненської області2 Освіта. Закінчив економічний факультет Рівненського інституту інженерів водного господарства3 Шлях до літератури. Коли сину письменника виповнилося одинадцять років, він всіляко намагався залучити хлопця до читання. З того самого моменту і почав писати книги, адресовані дітям.4 Популярні Твори. Саме у цей період була написана перша книга "Федько, прибулець з інтернету", яка дала старт його літературній діяльності.

Номер слайду 4

Опис повісті "Не такий"Головний герой. Герой книги – товстун Денис. Книга розпочинається його десятим днем народження, хоча більшість дії відбувається після його 13-річчя. Батьки дарують Денису на прізвисько Потап гантелі замість омріяного мобільного телефона. Цей натяк на те, що він затовстий, руйнує йому весь день. Вага руйнує йому й цілі роки шкільного життя, де з тюхтія знущаються і однокласники, і вчителі, і навіть найкращому другу Самосі набридає його захищати. Ми бачимо, що хлопчик має в собі певну шляхетність, але навколишнім цю шляхетність затуляє товстий шар сала. Цінність твору. Надзвичайна цінність повісті "Не такий" - у тому, що автор не бреше своїм читачам і не придурюється, що цього всього немає, що всі дорослі мають лише гарні наміри, або що так і треба. Читачам не можна брехати, якого б віку вони не були, а у віці, коли несправедливість сприймається особливо гостро, правда особливо важлива. Ця правда – не лише в описаних ситуаціях, але і в мові. У мові підлітків – правильний сленг, у мові вчителів – упізнавані штампи, і загалом усі герої живі і говорять відповідною мовою. Рекомендовано для прочитання. Книгу "Не такий" треба рекомендувати для прочитання підліткам, як профілактичний засіб: від нерозуміння, від самотності, від відчуття, що навколо одна фальш. Багато в Україні дитячої літератури, яка майже завжди відірвана від нинішніх проблем. Це можуть бути історичні романи чи епопеї-фентезі, це можуть бути дидактичні оповіді про те, як правильно чинити, детективи для дітей і таке інше. Книжок про те, що насправді оточує сьогоднішніх 11-15-річних, і про те, як собі з цим давати раду, дуже мало, і книга Сергія Гридіна тут на вагу золота.

Номер слайду 5

Головний персонаж та його характеристика. Пробудження. Аж ось після багатьох сварок із матір'ю з родини йде батько... і цей шок ніби пробуджує Дениса. Він дивиться зовсім по-іншому і на себе, і на оточення та починає розуміти, хто його справжні друзі. Виклики Денис проживає такі ситуації, як насильство з боку місцевих гопників, швидке дорослішання й початок романтичного життя, дівчат навколо нього, які його, звісно, ігнорують, спілкування із вчителями, яке включає в себе і хамство, і хабарі, пристрасть однолітків до пива та трави. Відверто. Ми впізнаємо дуже знайомі ситуації – невмирущий гороховий суп і засипані хлоркою їдучі туалети в таборі відпочинку, де не те що перегородок немає, а можна зазирати й до дівчат, мазання пастою і дискотеки. Вожаті зранку виглядають пожмаканими, а в річку купатися треба йти за свистком і шеренгою.

Номер слайду 6

Основний сюжет та перипетії1 Знайомство з головним героєм. Читач отримує можливість познайомитися з самобутнім героєм і його поведінкою.2 Стикання зі складнощами. Герой стикається з труднощами і змушений змагатися із суспільними вимогами та стереотипами.3 Внутрішня зміна. Поступово головний герой розуміє важливість знін у собі та починає працювати над собою

Номер слайду 7

Повчальний момент повістіНаша Сила. Денис – і читач – бачить усю правду навколо. Але це його робить сильнішим, і ми так само віримо в те, що можна бути людяним і справжнім попри всі обставини, і попри свої власні помилки. Помилки як Роздуми. Проблеми та помилки допомагають нам зрозуміти важливість уроків життя, що вчать нас на шляху розвитку. Сміливо стояти за Себе. Навіть із навколишніми вимогами, ми можемо знайти свій шлях і бути вірними самим собі.

Номер слайду 8

Аналіз теми та ідей, виражених у повістіПравдиво. Ця книга вражає своєю відвертістю. Про школу, родину, суспільство, полишених самих на себе дітей, і взагалі про життя, яким воно є – без прикрас, сповнене суворих реалій і випробувань. Прийняття Самого Себе. Може, хтось скаже, що бути дитиною, тим паче підлітком – просто. Але якщо ти відрізняєшся від решти, скажімо, надмірною вагою, тобі не оминути зневаги і знущань однолітків і навіть дорослих.Індивідуальність. Однак у тебе залишається шанс знайти в собі силу піднятися над своїми образами, зусиллям волі змусити себе стати "таким", який порятує не лише себе, а й простягне руку допомоги слабшому. УчителямЄ дуже мало вчителів, які в очах дітей здаються хорошими. Це потім ми виростаємо і розуміємо, що, можливо, вони тоді були хорошими для нас, вчили нас чомусь реально потрібному в нашому житті. Але поки дитина вчиться в школі, вона цього не розуміє. Тому автор намагався показати вчителів, може, трошки гіршими, ніж вони є насправді, щоб вони прочитали цю книжку і усвідомили, що бажано бути трішки кращими в очах дітей, яких вони вчать.

Номер слайду 9

Висновок та рефлексія на прочитане1 Сміливість Бути Собою. Маленький товстий хлопчик, який має проблеми у спілкуванні зі своїми батьками, з однолітками, дівчатами, і про те, як він ці проблеми вирішує.2 Ухвалення Власного Шляху. Ця повість надихає нас знайти наш власний шлях, залишатися вірними самим собі, незважаючи на навколишні вимоги.

pptx
Додав(-ла)
Якимова Ольга
Додано
25 жовтня 2023
Переглядів
393
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку