Презентація до уроку "Природоохоронні території України"

Про матеріал
Презентація до уроку "Природоохоронні території України" з біології у 7 класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природоохоронні території України

Номер слайду 2

Природоохоронна територія —  територія, яка охороняється через своє екологічне, культурне або подібне значення.

Номер слайду 3

Категорії охоронних територій: I. Заповідник суворого режиму (Ia — біосферний заповідник, Ib — дика територія): територія з найвищим рівнем захисту, що охороняється для збереження екосистеми та наукових досліджень. II. Національний парк: охоронна територія, призначена переважно для захисту екосистеми і екологічного туризму III. Пам'ятка природи: охоронна територія, призначена переважно для збереження специфічних особливостей природи IV. Заказник: територія для охорони окремих видів: охоронна територія, призначена переважно для охорони окремих видів, часто з навмисним втручанням в екосистему V. Охоронний рельєф: охоронна територія, призначена переважно для захисту рельєфу/ландшафту та туризму. VI. Територія контрольованого природовикористання: охоронна територія, призначена переважно для довготермінового економічного використання природної екосистеми.

Номер слайду 4

Структура природно-заповідного фонду України

Номер слайду 5

 Заповідник строгого режиму Заповндник  — територія або акваторія, на якій зберігається в природному стані весь її природний комплекс. Заповідники виділяються як унікальні пам'ятки історії і культури, живої і неживої природи, з науковою метою. В Україні перебувають під охороною держави. Головні функції українських заповідників — збереження генофонду флори і фауни, охорона непорушених чи малопорушених природних ділянок (еталонів природи), вивчення екології тварин і рослин, порівняння біогеоценозів заповідника з природними комплексами суміжних територій, на яких дозволена господарська діяльність (для прогнозування можливих змін у природних екосистемах під впливом діяльності людини). Заповідники використовуються і як бази наукової пропаганди охорони природи.

Номер слайду 6

Біосферні заповідники України Назва Рік створення Площа, га «Асканія-Нова» 1898 33307,6 Дунайський біосферний заповідник 1981 50 252,9 Чорноморський біосферний заповідник 1968 57 880 Карпатський біосферний заповідник 1927 89 129

Номер слайду 7

Біосферний заповідник "Асканія-Нова" ім. Ф. Е. Фальц-Фейна

Номер слайду 8

Чорноморський біосферний заповідник Чорноморський біосферний заповідник — державний заповідник, розташований на території Херсонської та частково Миколаївської областей України.

Номер слайду 9

Дунайський біосферний заповідник Дунайський біосферний заповідник — самостійна природоохоронна та науково-дослідна установа. Розташований на території  Одеської області.

Номер слайду 10

Карпатський біосферний заповідник Карпатський біосферний заповідник створений у 1968 році, з 1992 року входить до мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО.

Номер слайду 11

Національні парки Національний або природний парк — територія, звичайно визначена у законі та у державній власності, що охороняється від більшості типів людської діяльності та забруднення. На відміну від заповідників та природних резервів, де заборонена майже будь-яка діяльність людини, однією з цілей створення національних парків є відпочинок, тому вони дозволяють відвідування туристів та перебування на своїй території за певними умовами. Найбільшим у світі національним парком є Північно-східний гренландський національний парк, заснований в 1974 році.

Номер слайду 12

Азово-Сиваський національний природний парк Азо́во-Сиваський націона́льний приро́дний парк — національний парк, розташований на косі Бирючий острів, в західній частині Азовського моря, на території півдня Херсонської області та півночі АРК (Україна). Створений 25 лютого 1993 року шляхом перетворення Азово-Сиваського заповідника в національний природний парк. Загальна площа парку — 57,4 тис. га. Вся земля є власністю парку.

Номер слайду 13

Святі Гори (національний природний парк)  У 2008 році крейдяні гори на території національного природного парку «Святі гори» потрапили в Top-100 всеукраїнського конкурсу «Сім природних чудес України» У парку знаходяться крейдяні гори, на яких збереглися рідкісні рослини, наприклад, сосна крейдова збереглася з дольодовикового періоду.

Номер слайду 14

Синевир (національний природний парк) Синеви́р — національний парк в  Закарпатської області. Флора: загальна кількість видів рослин, що росте на території парку — 914, з них 40 занесені в Червону книгу України. Фауна: загальна кількість видів тварин, що мешкає на території парку — 236, з них 22 занесені у Червону книгу України.

Номер слайду 15

Заказники Заказники́ або зака́зники — природоохоронні об'єкти. На відміну від заповідників можуть бути постійними або тимчасовими; у заказниках можливе часткове використання тварин, рослин та інших  природних ресурсів. Власники або користувачі земельних ділянок, водних та інших природних об'єктів, оголошених заказниками, зобов'язуються забезпечити режим їх охорони та збереження.

Номер слайду 16

Класифікація Залежно від харак­теру, мети організації і необхідності режиму охорони заказники поділяють на: ландшафтні лісові ботанічні загальнозоологічні орнітологічні ентомологічні іхтіологічні гідрологічні загальногеологічні палеонтологічні карстово-спелеологічні.

Номер слайду 17

Апшинецький заказник Апшинецький заказник — гідрологічний заказник державного значення (з 1974 р). Розташований у Закарпатської області. Площа 105 га. Охороняється лісовий масив, який має велике водозахисне та водорегулююче значення.

Номер слайду 18

Острів Зміїний Острів Зміїний  — острів в Чорному морі, що належить Україні та визначає її територіальні води.

Номер слайду 19

Державна екологічна інспецція Міністерство екології та природних ресурсів України — утворене 9 грудня 2010 року . Міністерство екології та природних ресурсів України (Мінприроди України) є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади у формуванні і забезпеченні реалізації державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, екологічної та у межах своєї компетенції біологічної, генетичної та радіаційної безпеки.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Rukina Lisa
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
4 серпня 2021
Переглядів
2560
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку