Презентація до уроку "Розвиток тварин"

Про матеріал
У перезентації представлено: визначення онтогенезу, його типи; етапи зародкового розвитку (зародкові листки хребетних тварин) типи післязародкового розвитку види прямого розвитку біологічне значення прямого та непрямого розвитку ріст організму
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток тварин

Номер слайду 2

забезпечується неперервність поколінь і тим самим існування як окремих видів, так і життя на нашій планеті загалом;під час розвитку багатоклітинних організмів відбувається диференціація клітин і формуються різноманітні тканини та органи. Онтогенез – це індивідуальний розвиток особини від її зародження (утворення зиготи) до смерті.

Номер слайду 3

Онтогенеззародковий (ембріональний) період -розвиток організму всередині материнського або яйця; завершується народженням (виходом з яйцевих оболонок).післязародковий (постембріональний) період –розвиток від народження або виходу з оболонок, що вкривають зародок, до смерті.

Номер слайду 4

Етапи зародкового розвитку тварин:І. Послідовний поділ зиготи;ІІ. Формування одношарового багатоклітинного зародка;ІІІ. Закладання в зародка два або три шари клітин – зародкових листків: ектодерма – зовнійшній, ентодерма – внутрішній, мезодерма – середній. IV. Формування тканини;V. Формування органів. Хребетні тварини: Ектодерма → нервова система, епітелій шкіри, зовнішні зябра амфібій тощо. Ентодерма → кишечник, хорда, травні залози (печінка, підшлункова залоза), плавальний міхур риб, легені тощо. Мезодерма → скелет, посмугована мускулатура, кровоносна система, статеві залози тощо.

Номер слайду 5

1. Прямий розвиток – це розвиток, при якому щойно народжена особина схожа на дорослу і є цілком сформованою (гідра, дощовий черв’як, річковий рак, павуки, прісноводні і наземні черевоногі молюски, хрящові риби, плазуни, птахи, ссавці). Типи післязародкового розвитку

Номер слайду 6

- справжнє живонародження –процес появи зародка, який розвивався всередині материнського організму за рахунок її поживних речовин (плацентарні ссавці, деякі акули). Види прямого розвитку

Номер слайду 7

- яйцеживонародження –процес появи зародка, який розвивався всередині материнського організму за рахунок поживних речовин яйця (деякі ящірки, змії, акваріумні рибки).

Номер слайду 8

- яйценародження –процес появи зародка, який розвивався поза материнським організмом за рахунок поживних речовин яйця (птахи, плазуни).

Номер слайду 9

Типи післязародкового розвитку2. Непрямий розвиток – це розвиток, при якому утворюється личинка, що перетворюється на дорослу особину.з повним перетворенням. Фази яйця, личинки, лялечки та дорослої особини(метелики, жуки, бджоли, блохи)з неповним перетворенням. Фази яйця, личинки та дорослої особини(клопи, бабки, таргани, коники, воші)

Номер слайду 10

Непрямий розвиток з повним перетворенням

Номер слайду 11

Непрямий розвиток з неповним перетворенням

Номер слайду 12

Біологічне значення прямого розвитку полягає в тому, що зменшується вразливість народженої тварини – зовнішніми чинниками. Біологічне значення непрямого розвитку полягає у здійсненні таких функцій, як живильна (у комах живильною фазою є гусінь), раціонального використання ресурсів (різні фази розвитку розділені за способом і об'єктами живлення), розселювання (личинки багатьох малорухливих видів здатні до активного переміщення), забезпечення зараження хазяїв (для завершення повного розвитку – паразитичні види).

Номер слайду 13

Ріст організмів - це поступове збільшення їхньої маси і розмірів. Обмежений ріст - особина, сягаючи певних розмірів, його припиняє (як правило, набувши здатності до розмноження: комахи, птахи, ссавці тощо). Необмежений ріст - розміри і маса організмів збільшуються до їхньої смерті (молюски, хрящові та кісткові риби, рептилії та ін.). Безперервний ріст - організм поступово збільшується, доки не сягає певних розмірів або не настає його смерть. Періодичний ріст - періоди збільшення розмірів чергуються з періодами, коли ріст припиняється. (членистоногі ростуть під час линяння, коли скидаються старі покриви і ще не затверділи нові; сплячка чи заціпеніння тварин під дією несприятливих чинників). У тварин ріст регулюється гормонами.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 квітня 2023
Переглядів
4403
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку