Презентація до уроку "Сила тертя"

Про матеріал
Презентація розкриває зміст уроку "Сила тертя", вказує форми роботи з учнями (колективні, індивідуальні, групові). Дає можливість ознайомити учнів з різними видами сили тертя та засвоїти новий матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чому деякі рослини можуть “плестись”, а інші-ні? Яка сила допомагає тваринам лазити по деревах? Чому шнурки не розвязуються? Чому вбитий цвях в стіну не вискакує? “Тертя - сила знайома, але таємнича.”

Номер слайду 2

Формувати поняття учнів про силу тертя; встановити причини виникнення сили тертя; з'ясувати які існують види сили тертя, з'ясувати позитивну і негативну роль сили тертя в житті людини. Розвивати вміння робити висновки з експерементів, логічно мислити. Виховувати пізнавальний інтерес учнів. Тема уроку: “Сила тертя” Мета уроку:

Номер слайду 3

Пригадаємо: 1. Що таке сила? 2. Від чого залежить дія сили? Сила –причина зміни швидкості тіла Від модуля Від напряму Від точки прикладання F, Н

Номер слайду 4

сила тертя причини виникнення від чого залежить види сили тертя сила тертя ковзання сила тертя кочення сила тертя спокою сила тертя причини виникнення від чого залежить

Номер слайду 5

На столі лежить дерев'яний брусок. Штовхніть його і спостерігайте за його рухом. Прикріпіть до нього динамометр і тягніть рівномірно. Чому брусок зупинився? Яку силу покаже динамометр?

Номер слайду 6

Сила, що гальмує брусок- сила тертя ковзання. Сила тертя ковзання — це сила, що виникає при ковзанні одного тіла по поверхні іншого тіла. Сила тертя ковзання завжди спрямована проти напрямку руху тіла, до якого вона прикладена. Запиши! При ковзанні одного тіла по поверхні іншого завжди виникає пара сил: одна сила прикладена до ковзного тіла й спрямована проти його швидкості, інша — прикладена до поверхні, по якій тіло ковзає, і спрямована проти першої сили ковзання.

Номер слайду 7

- сила тертя направлена у бік, протилежний руху; - точка прикладання, розташована в точці зіткнення тіла з поверхнею

Номер слайду 8

Встановимо 2 причини тертя і наявність або відсутність схожості між силою тертя і силою пружності. Дослід 2: візьміть 2 скляних пластини, притисніть їх один до одного, а потім зруште одну пластину щодо іншої. Що ви спостерігаєте? Чому пластини важко зрушити? Крапніть піпеткою на одну пластину 2-3 крапельки води і повторить дослід. Чому почало ще важче зрушувати пластини? Дослід 3: візьміть 2 шматочки наждачного паперу. Розглянете поверхню цих тіл. Складіть їх і спробуйте зрушити щодо один одного. Назвіть причини виникнення тертя.

Номер слайду 9

Молекулярна взаємодія Шороховатість поверхонь

Номер слайду 10

Якщо обидві поверхні ретельно відшліфовані, при зіткненні поверхонь виникають сили міжмолекулярного притягання. Це може призвести навіть до прилипання поверхонь. На шорсткуватих поверхнях існують нерівності. При спробі зрушити одне тіло відносно іншого ці нерівності зачіпаються одна за одну, у результаті чого виникають сили, подібні до сил пружності.

Номер слайду 11

Якщо рівномірно переміщати динамометр, а, відповідно, і прикріплений до нього брусок уздовж столу, то динамометр покаже силу, що діє на брусок. Оскільки рух рівномірний, то сила, прикладена до бруска, по модулю рівна силі тертя ковзання. Чим більша сила, що притискує тіло до поверхні, тим більша сила тертя, що виникає при цьому.

Номер слайду 12

Сила пружності з боку пружини врівноважує силу тертя Подвоїмо силу ваги (і силу нормального тиску). При цьому сила тертя ковзання збільшилася також у два рази. Запиши! модуль сили тертя ковзання Fтер пропорційний модулю сили нормального тиску N. , тому за показниками динамометра можна ковзання визначити модуль сили тертя. Дослід 4. (Демонстрація вчителя.) N=mg Fтер=μmg μ - коефіцієнт тертяя ковзання.

Номер слайду 13

Тре Спокою: Виникає при спробі зрушити одне з дотичних тіл щодо іншого й тому перешкоджає руху тіл одне щодо одного. покоя Кочення :Виникає при коченні одних тіл по поверхні інших Ковзання : Виникає при ковзанні одного тіла по поверхні іншого тіла. Fтр

Номер слайду 14

Тертя спокою Fтр.max F Максимальна сила тертя спокою трохи більша за силу тертя ковзання

Номер слайду 15

Тертя кочення(перевіримо) F тр.коч.< F тр.ковз.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Користь: Сила тертя забезпечує рух та гальмування Шкода: Зношуються поверхні , перешкоджає руху

Номер слайду 18

сила тертя причини виникнення від чого залежить види сили тертя сила тертя ковзання сила тертя кочення сила тертя спокою сила тертя причини виникнення від чого залежить взаємне тяжіння молекул дотичних поверхонь величина притискуючої сили(сила нормального тиску) підшипники сила тертя ковзання сила тертя кочення сила тертя спокою шорсткість дотичних поверхонь якість обробки дотичних поверхонь рід речовини мастило (сухе і рідке тертя)

Номер слайду 19

Цікаво, чому? (робота в групах) 1.Чому живу рибу важко утримати в руці 2. Чому головку сиру легше розрізати на шматки міцною ниткою, ніж ножем? 3. Чому гімнасти перед виступом натирають долоні рук спеціальною речовиною, що збільшує коефіцієнт тертя між долонями та перекладиною — тальком? 4. Чому швидкісним літакам, автомобілям придають обтічноу форму? 5. Для чого (див. рис) органи рослин і тварин шороховаті?

Номер слайду 20

Розвяжіть задачу.(коментуванням) 1.За даним графіком залежності сили тертя від сили нормального тиску знайдіть коефіцієнт тертя ковзання . 2. Обчисліть силу тертя ковзання при різкому гальмуванні автомобіля, якщо його маса 1,5 т, коефіцієнт тертя ковзання рівний 0,7.

Номер слайду 21

Метод прес: Сірники мають відношення до сили тертя тому,що… Гідрокостюми для охоти під водою створені такими гладкими для того, щоб… У метанні стріли необхідна сила тертя для того,щоб… Краще їхати на ковзанах коли … мороз тому,що …

Номер слайду 22

Займи позицію: тертя корисне чи шкідливе… З одного боку, з тертям ведеться нещадна боротьба: поверхні машин, що труться, ретельно шліфуються, прості підшипники ковзання замінюються кульковими або роликовими, застосовується рідке мастило, йде велика робота над створенням нових ідеальних змащувальних матеріалів. З іншого боку, що б ми робили, якби тертя раптом зникло? Навіть при ходьбі тертя надає нам велику послугу - адже так важко йти по слизькому льоду. Автомобілі і поїзди без тертя не могли б рушити з місця. А вже якщо якесь тіло рухається, ковзає, щоб зупинити його, треба докласти зусилля.

Номер слайду 23

Чи потрібно позбавлятися від тертя? За відсутності тертя цвяхи і гвинти вислизали б із стін, не одній речі не можна було б утримати в руках, ніякий вихор ніколи б не припинявся, ніякий звук не припинявся , а звучав би нескінченною луною, постійно відбиваючись, наприклад, від стін кімнати. Народні приказки. не підмажеш, не поїдеш; пішла справа як по маслу; вугра в руках не утримаєш; що кругле - легко котиться; лижі ковзають по погоді; з навоскованої нитки мережу не сплетеш;

Номер слайду 24

Чи однакова сила тертя при русі двох місяцеходів, що зображені на малюнках?

Номер слайду 25

Домашнє завдання. П.19-20, підготуватись до лабораторної роботи№6, Зб.задач №12.7,12.9-12.12-усно

ppt
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 24.Тертя. Сили тертя
Додано
1 листопада 2021
Переглядів
1180
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку