Презентація до уроку Сукцесії. Властивості сукцесій

Про матеріал
Презентація містить багато демонстраційного матеріалу для формування критичного мистення учнів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Заняття 14-15 ЕКОЛОГІЧНІ СУКЦЕСІЇ ЯК ПРОЦЕСИ САМОРОЗВИТКУ ЕКОСИСТЕМ ПЛАНЕтапи екологічних сукцесій. Причини й типи сукцесій. Закономірності сукцесій. Агроекосистеми. Екологічні проблеми сучасного землеробства.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Складіть послідовність сукцесії

Номер слайду 4

Етапи екологічних сукцесій: Етап первинного заселення. Лишайники, нижчі гриби (первинні сукцесії) і рослинами (вторинні сукцесії). Згодом на цих ділянках формуються або відновлюються зооценози та мікробіоценози. • Етап формування піонерних угруповань. Нестійкі, із незначним видовим різноманіттям, нескладними ланцюгами живлення, слабкою мінералізацією решток тощо. • Етап формування проміжних угруповань, які також є нестійкими, але в них збільшується видове різноманіття, розгалужуються трофічні мережі тощо. • Етап формування зрілих (клімаксних) екосистем з високим ступенем стійкості, найбільшим біорізноманіттям, максимальною кількістю біомаси, збалансованістю процесів продукції й мінералізації.

Номер слайду 5

? Причини сукцесій Рушійними чинниками змін і розвитку нестійких екосистем є незбалансованість кругообігу речовин і зменшення видового біорізноманіття.

Номер слайду 6

10 000 років100 років10-ки років

Номер слайду 7

Первинні чи вторинні сукцессії? Антропогенні чи природні сукцессії?

Номер слайду 8

Закономірності сукцесій Закон одного відсотка: Зміна енергетики природної системи в межах 1 %, як правило, не виводить екосистему з рівноважного стану, і навпаки. Зміна потоку енергії у біогеоценозі більш ніж на 1 % як у бік його зменшення, так і в бік збільшення виводить екосистему з клімаксу й переводить її в сукцесійний стан. Правило максимуму потоку енергії : Сукцесія відбувається в напрямі фундаментального зміщення потоку енергії в бік зростання її кількості з метою підтримки системи. Сукцесії ведуть до зростання біорізноманіття, але лише до клімаксної стадії.

Номер слайду 9

Знайти відповідність: Пшениця, рис, кукурудза, просо, овес, жито (рожь), ячмінь

Номер слайду 10

Знайти відповідність: Просо, овес, кукурудза, рис ,пшениця, жито (рожь), ячмінь

Номер слайду 11

АГРОЕКОСИСТЕМИ – це штучні екосистеми, створені людиною для отримання сільськогосподарської продукції (нестабільні) Однієї з визначальних особливостей штучних екосистем є переважання одного або декількох домінантних видів організмів (монокультури), що позначається на довжині трофічних ланцюгів, складності трофічних мереж тощо. У таких екосистемах діє переважно штучний добір. Особливості агроекосистем: постійне вилучення з агроекосистем органічної речовини, залежність існування від діяльності людини, переважання рослин і тварин, які є продуктом селекційної діяльності, низьке видове різноманіття, розімкненість біохімічних циклів та ін.

Номер слайду 12

Основні екологічні проблеми сучасного землеробства

Номер слайду 13

Шляхи підвищення продуктивності агроекосистем

Номер слайду 14

Шляхи підвищення продуктивності агроекосистем

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Опрацювати п. 41,42. Твір – роздум «Які дерева утворювали перші ліси в Юрському періоді? Як відбувалися сукцесії». Що таке сезам? Як його використовують?Чи врятують водорості світ? Значення Світового океану. Небезпечні рослини. Як вони потрапили в Україну?

pptx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
2442
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку