Презентація до уроку. Василь Симоненко «Цар Плаксій та Лоскотон». Різні життєві позиції царя Плаксія і Лоскотона (песимістична й оптимістична). Казкова історія та сучасне життя

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури у 5 класі з теми "Цар Плаксій та Лоскотон" містить ілюстративний матеріал до уроку, та різні форми роботи: ілюстративний диктант, спостереження-відновлення твору за ілюстраціями, асоціативне гроно до характеристики Плаксія та Лоскотона.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Літературна казка

Номер слайду 2

Літературна казка

Номер слайду 3

Краще терпіти нужду і бути веселим, ніж жити в розкошах, не знаючи почуття радості. Епіктет, давньогрецький філософ Василь Симоненко. Казка «Цар Плаксій та Лоскотон». Різні життєві позиції персонажів (песимістична й оптимістична). Казкова історія і сучасне життя.

Номер слайду 4

1.Ілюстративна2. Теоретична3. Практична4. Змістова5. Аналітична6. Порівняльна7. Проблемна8. Музична9. Акторська10. Підсумкова11. Побажальна12. Успішна

Номер слайду 5

Ілюстративний диктант

Номер слайду 6

Ілюстративний диктант. Проста сільська хата під стріхою, тільки табличка блакитна праворуч з написом: “У цій хаті народився і виріс відомий український поет Василь Симоненко”.

Номер слайду 7

Іще зовсім малим був Василь, як батько покинув сім’ю, тому й писав поет: У мене була лиш мати, Та був іще сивий дід, Нікому, не мовив «тату» І вірив, що так і слід.

Номер слайду 8

У 1952 р. закiнчив iз золотою медаллю середню школу та вступив на факультет журналiстики Киïвського унiверситету iменi Т. Г. Шевченка.

Номер слайду 9

Черкаси. Площа навпроти редакції газети «Черкаський край» по вулиці Хрещатик. Василь Симоненко свого часу працював у цій обласній газеті, а тепер його бачитимуть таким же енергійним і динамічним, яким запам'ятали назавжди.

Номер слайду 10

Писати вірші почав ще в студентські роки, але в умовах прискіпливої радянської цензури друкувався неохоче: за його життя вийшли лише збірки поезій "Тиша і грім" (1962) і казка "Цар Плаксій і Лоскотон" (1963)

Номер слайду 11

Теоретична сходинка. Віршована мова( ритм) - Рима-  Роль рими:  Строфа -це мова, у якій поєднуються наголошені й ненаголошені склади. співзвучне закінчення рядків. за допомогою рим віршові рядки об’єднуються у строфи.(повтор)—сполучення двох чи кількох віршованих рядків.

Номер слайду 12

Практична сходинка. Гра «Відшукай риму»Він ходив по всій країні І носив з собою сміх. В розмальованій торбиніВ пальцях лагідних своїхаабб. Перехресне римування

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

?

Номер слайду 20

Аналітична сходинка

Номер слайду 21

Порівняльна сходинка. Герої-антиподи

Номер слайду 22

ПЛАКСІЙЛОСКОТОНщирий і добрий; шанобливий і поважний; відвертий,шанувальник сміху; безкорисливий, незаможний;любить дітей та простий люд; справедливий, мужній; дружелюбний, волелюбнийволодар Плаксограда;жадний і підступний;ледар, марнотрат;жорстокий, улесливий;гнобитель, тиран;любитель дитячихсліз;боягуз, хитрий;ненавидить Лоскотона

Номер слайду 23

Проблемна сходинка. Яку життєву позицію радить обрати нам автор - оптимістичну чи песимістичну??

Номер слайду 24

допомагає краще працювати легеням;підвищує імунітет;СМІХ:зберігає молодість шкіри;продовжує життя.«Здоровий сміх зміцнює здоров’я і продовжує життя».

Номер слайду 25

Музична сходинка

Номер слайду 26

Музична сходинка

Номер слайду 27

Акторська сходинка

Номер слайду 28

Підсумкова сходинка. Після знайомства з казкою «Цар Плаксій та Лоскотон» я (мабуть, можливо, точно, ніколи…)Займи позицію

Номер слайду 29

Якби ви могли подарувати Плаксію квітку – семиквітку із бажаннями та пропозиціями, які допоможуть йому змінити його характер, поведінку, що б ви йому побажали?ПОБАЖАЛЬНА СХОДИНКА

Номер слайду 30

стати добримбезкорисливимчуйнимщириммилосерднимдружелюбнимпрацелюбним

Номер слайду 31

Успішна сходинка

Номер слайду 32

Домашнє завдання. Продовжити казку. Написати твір – роздум «Чому потрібно бути оптимістом?»

Номер слайду 33

Життя –це казка, тож будьтедобрими героями в ній. Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Христосенко Вадим
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 березня 2019
Переглядів
5540
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку