Презентація до уроку "Виготовлення квітки маку з атласної стрічки"

Про матеріал
Презентація до уроку "Виготовлення квітки маку з атласної стрічки". Містить історію виготовлення штучних квітів та технологічну карту виготовлення квітки маку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вітаю усіх присутніх на уроці трудового навчання!

Номер слайду 2

Назвати асоціації ( які риси характеру допоможуть вам на уроці)? К - З - С -В - Т –І - Р –Т - І –и Ч – К – и

Номер слайду 3

Тема уроку "Виготовлення квітів маку з атласних стрічок"

Номер слайду 4

Одяг античних часів Існує думка, що штучні квіти подарував світові Стародавній Єгипет, вони були відомі єгиптянам ще в третьому тисячолітті до нашої ери.

Номер слайду 5

Є більш ранні згадки про появу штучних квітів, які стосуються Стародавнього Китаю, тут квіти виготовляли з шовку, золота, порцеляни, а також з більш простих матеріалів, таких як пір'я, глина і пергамент.

Номер слайду 6

В Європі першопрохідцями у виготовленні квітів стали Стародавні Греки, не дарма один з античних філософів зазначив, що стародавні греки народ варварів, але у них є чудова риса привозити додому все найпрекрасніше. Давньогрецькі модниці прикрашали квітами свої капелюшки, а пізніше римлянки просочували квіти, які прикрашали їх одяг парфумами. Штучні квіти були не тільки відмінним елементом декорування одягу, а й мали прекрасний запах

Номер слайду 7

Використання стрічок у Середньовіччі

Номер слайду 8

Справжня слава декоративних стрічок почалася у Франції, в XIV столітті, коли на теплому середземноморському побережжі почали виготовляти дорогоцінну шовкову нитку. Король Людовик XI запросив до міста Ліон відомих італійських ткачів, щоб ті навчили місцевих майстрів такій справі. Італійці привезли ліонцям декілька хитромудрих верстатів та навчили їх виготовленню шовкових стрічок.

Номер слайду 9

Використання стрічок у Середньовіччі

Номер слайду 10

Номер слайду 11

На сьогоднішній день найдорожчою квіткою серійного виробництва в історії залишається золота, інкрустована діамантами троянда, що Папа презентує особі при владі за найбільші добродійні вчинки в минулому році правління. Ця традиція триває по сьогоднішній день з 11 століття від Різдва Христового.

Номер слайду 12

У наших предків було дві улюблені рослини: калина та мак. Українці пов’язували значення маку з красою та молодістю. Якщо квіти калини вишивали на сорочках для старших жінок, то маками прикрашали вишиванки незаміжніх дівчат. Мак також вважався символом роду. Саме завдяки ідеї родючості, мак часто використовували як обрядовий атрибут в сімейних і календарних святах. Вишивальниці особливо любили зображувати макові квіти на жіночих сорочках. Їх також часто поєднували з іншими популярними в Україні квітками – волошками. Червоні маки на білому або чорному полотні виглядають дуже яскраво, святково, жіночно та ошатно, тому не дарма сьогодні дівчата прагнуть купити вишиванку з маками

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Практична робота: Виготовлення декоративних квітів з атласних стрічок

Номер слайду 15

Правила безпеки праці при користуванні ножицями та голками. Безпечніше користуватися ножицями із заокругленими кінцями. Не можна розмахувати ножицями. Під час роботи ножиці треба класти з правого боку кільцями вперед із зімкнутими лезами. Передавати ножиці тільки кільцями вперед. Голки зберігати в гольницях. Не залишати голку на робочому місці без нитки. Передавати голку в гольниці і з ниткою. Не застромлювати голку в одяг. До і після роботи перевірити кількість голок. Не відволікатися під час роботи з голкою.

Номер слайду 16

Виготовлення пелюсток. На атласну стрічку нанести лінії як на схемі. Розрізати на чотири пелюстки. Довжина сторін (6 на 14).

Номер слайду 17

Дві деталі сколоти, прошити швом вперед голку

Номер слайду 18

Рівномірно стягнути нитку, утворивши дві пелюстки. Повторити з наступними стрічками . Зробити 4 пелюстки.

Номер слайду 19

Виготовлення серединки Намотати “вісімкою” нитки на великий і вказівний пальці, зняти і розрізати петлі

Номер слайду 20

Квадрат стрічки 5х5 см обшити по колу швом вперед голку (2-3 мм), вкласти синтепон і затягнути нитку. Голкою з ниткою перетягути кружечок, щоб вийшов бутон.

Номер слайду 21

Знизу рівномірно приклети тичинки з ниток.  Краї пофарбувати білою акриловою фарбою або намазати нитки клеєм ПВА і вмочити в манку.

Номер слайду 22

З’єднати пелюстки квітки та серединки. Для прикраси наклеїти зі зворотної сторони кружечок фетру. У вишивці – пришити мак до виробу.

Номер слайду 23

Підведення підсумків

Номер слайду 24

У вас на столах є смайлики. Оцініть будь ласка роботи своїх однокласниць. Подаруйте смайлики тим ученицям, варіанти виробів яких вам найбільше сподобались.

Номер слайду 25

Інтерактивна вправа « Мікрофон». Над якою темою ми сьогодні працювали? Що виготовляли? Чи навчилися ви нового? Чи були труднощі? Чи задоволені результатом роботи?Які зміни би внесли у майбутній виріб? Де можете використати свої уміння та навички?Чи виправдалися ваші очікування і сподівання?

Номер слайду 26

Дякую за урок!

pptx
Додано
24 лютого 2021
Переглядів
2322
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку