Презентація до уроку з біології для 10 класу на тему "Еукаріоти"

Про матеріал
Презентація створена за матеріалами підручника Біологія і екологія (рівень стандарту): підруч. для 10 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЕУКАРІОТИ10 клас11 урок

Номер слайду 2

Новини науки. Нещодавно на глибині близько 3 км неподалік від гідротермального курця «Замок Локі» відкрито новий тип архей, названих на честь скандинавського бога бешкету й обману. У геномі Lokiarchaeum є подібні до еукаріотичних гени, що кодують білки, відповідальні за зміну форми клітини, везикулярне транспортування, діяльність цитоскелета тощо. Таким чином, локіархеоти виявилися найбільш вірогідними кандидатами на роль предків еукаріотичних організмів.

Номер слайду 3

Ознаки еукаріотів. ЕУКАРІОТИ (від грец. еу – добре, каріон – ядро) – домен одноклітинних, колоніальних і багатоклітинних організмів, що характеризуються наявністю ядра та мембранних органел. Це найрізноманітніша група організмів, яка домінує в більшості сучасних екосистем, за винятком анаеробних зон.

Номер слайду 4

Ознаки еукаріотів. Загальними ознаками еукаріотів є:• наявність ядра й досконалішої системи регуляції геному (зросла адаптивність еукаріотів)• наявність хромосом (виникнення статевого розмноження з його можливостями комбінаційної мінливості)

Номер слайду 5

Ознаки еукаріотів• мозаїчний принцип організації білкових генів• двошаровість клітинних мембран.• наявність органел із власним генетичним апаратом• складна структура джгутиків. Поперечний розрізеукаріотичних джгутиків

Номер слайду 6

Ознаки еукаріотів• складніші реакції та процеси життєдіяльності• наявність ендоцитозу

Номер слайду 7

Етапи походження еукаріотів. Еукаріоти виникли 1,5 – 2,0 млрд років тому і мають монофілетичне походження від якоїсь групи організмів. На початку 2012 р. С. Чжао із співавторами повідомили про відкриття можливого загального предка еукаріотів. Ним виявився морський одноклітинний джгутиконосець колодиктіон (Collodictyon triciliatum). Однак це відкриття не дає відповіді щодо витоків походження домену Еукаріоти. Колодіктіон із захопленою колонією зеленихводоростей

Номер слайду 8

Етапи походження еукаріотів. Синтетична теорія походження еукаріотів сформувалася на початку XXI ст. Її основні етапи:1. Утворення в прокаріотичної клітини внутрішніх випинань клітинної мембрани, що привели до утворення ядра, ЕПС, комплексу Гольджі, травних вакуолей, лізосом.

Номер слайду 9

Етапи походження еукаріотів2. Завдяки горизонтальному перенесенню генів у примітивних еукаріотів формуються мікротрубочки та виникають цитоскелет, джгутики, веретено поділу.

Номер слайду 10

Етапи походження еукаріотів3. Шляхом ендосимбіозу еукаріотичної клітини з аеробними бактеріями формуються мітохондрії з дископодібними кристами.4. Поява еукаріотів, у яких формуються мітохондрії з трубчастими кристами та мітохондрії з пластинчастими кристами.

Номер слайду 11

Етапи походження еукаріотів5. Симбіоз гетеротрофної еукаріотичної клітини із ціанобактерією та утворення еукаріотів з двомембранними пластидами, які отримали назву первинносимбіотичних. Від цих організмів походять зелені рослини.

Номер слайду 12

Етапи походження еукаріотів6. Дивергенція гетеротрофних клітин за типами живлення зумовила появу еукаріотів з осмотрофним (гриби) та еукаріотів з фаготрофним (тварини) живленням.

Номер слайду 13

Сучасна система еукаріотів. Система еукаріотичних організмів – ієрархічна впорядкована сукупність груп, що поєднує еукаріотичні організми на основі комплексу критеріїв:молекулярно-філогенетичний (подібність послідовностей нуклеотидів у генах, що їх обрано як маркери філогенезу)цитологічний ( кількість та розташування джгутиків, форма мітохондріальних крист, структура цитоскелета, види хлоропластів за особливостями виникнення).

Номер слайду 14

Сучасна система еукаріотів. Найбільший внесок у створення сучасної системи еукаріотів зробила група науковців під керівництвом Сайні Едла.

Номер слайду 15

Сучасна система еукаріотів. Екскавати (від грец. екс – зовнішній, кава – борозна) – група найдавніших й найпримітивніших еукаріотичних одноклітинних організмів. Найзагальнішими ознаками є: ротова борозна, через яку поглинається їжа; кількість джгутиків, як правило, більш ніж два; мітохондрії спрощені або з дископодібними кристами. До групи Екскавати належать вільноживучі (евглени), паразитичні (лейшманії, трипаносоми) та мутуалістичні (трихонімфи) форми.

Номер слайду 16

Сучасна система еукаріотів. Діафоретики (від грец. діафоретикос – різноманітні) – одноклітинні, колоніальні та багатоклітинні організми, в яких упродовж життєвого циклу є клітини з двома джгутиками. Найвідоміші представники групи: Рослини, Зелені водорості, Глаукофітові водорості, Червоні водорості, Бурі водорості, Форамініфери, Радіолярії, Споровики.

Номер слайду 17

Сучасна система еукаріотів. Аморфеї (від грец. аморфеос – безформні) – одноклітинні, колоніальні та багатоклітинні організми, в яких упродовж життєвого циклу є амебоїдні клітини або клітини з одним джгутиком. До групи належать Тварини, Гриби, черепашкові амеби.

Номер слайду 18

Самостійна робота з ілюстрацією. Розпізнайте та зіставте назви структур еукаріотичної клітини з їхніми позначеннями на ілюстрації.123456789101112

Номер слайду 19

Домашнє завдання§ 11 опрацювати, с.48 виконати завдання Біологія+Геометрія. Закон квадрата-куба. Об’єм і поверхня еукаріотичних клітин у десятки й сотні разів перевищують об’єми й площу клітин прокаріотів. А більший об’єм еукаріотичних клітин, згідно із законами геометрії, вимагає значного збільшення поверхні їхніх мембран. У чому суть закону квадрата-куба, що був уперше сформульований Г. Галілеєм ще 1638 р.? Застосуйте знання закону і поясніть, чому еукаріотичні клітини мають добре розвинуті мембранні структури.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Пась Любов Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лазаренко Ірина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Ярмоленко Лариса Михайлівна
    Дійсно якісна презентація за викладом матеріалу, за оформленням та наповненням слайдів
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
4 жовтня 2020
Переглядів
16431
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку