Презентація до уроку з біології для 11 класу на тему "Середовище існування"

Про матеріал
Презентація створена за матеріалами підручника Біологія і екологія (рівень стандарту) : підруч. для 11 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь. – Кам’янець-Подільський : Абетка, 2019.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ11 клас8 урок

Номер слайду 2

Знайомтеся!Смерекою називають одне з найулюбленіших і найпоширеніших у Карпатах дерев. Видова назва рослини – ялина європейська (Рісеа abies). Смерека суттєво впливає на природні умови, оскільки утворює в цих горах близько 40 % усіх лісів. Що є середовищем існування для смереки? У чому полягає єдність ялини або будь-якого іншого виду із середовищем існування?

Номер слайду 3

Вплив середовища існування на організми. СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ – це природні процеси й тіла, з якими організми різних видів під час свого життя перебувають у прямих або непрямих взаємовідносинах. Середовище існування утворене певними компонентами. Вони мають для живого корисне, нейтральне або навіть шкідливе значення і є причиною формування пристосувань. Окремі компоненти середовища існування – це екологічні чинники, що створюють умови існування організмів або є ресурсами середовища існування.

Номер слайду 4

Вплив середовища існування на організми. Умови існування – це компоненти середовища існування, що впливають на організми і визначають їхні життєві прояви. Для усіх організмів певного місцеіснування ці умови є однаковими й мають невичерпний характер. Ці умови можуть мати необхідний або достатній характер. Необхідні умови тепловологість повітря Достатні умовисвітло земне тяжіння атмосферний тиск

Номер слайду 5

Вплив середовища існування на організми. Основні умови існування середовища життя (світловий й температурний режими, хімічний склад, вологість) визначаються властивостями його основних ресурсів (води, повітря, ґрунту й біомаси). Ресурси середовища існування – сукупність природних чинників, що використовуються в разі потреби для життєдіяльності організмів.

Номер слайду 6

Природні ресурси поділяють наресурси неживої природиресурси живої природи

Номер слайду 7

Вплив середовища існування на організми. На відміну від умов існування ресурси завжди мають вичерпний характер і кількісно зменшуються внаслідок життєдіяльності організмів.Є серед ресурсів і такі, яких на всіх не вистачає. Вони можуть обмежувати існування організмів, і тому їх називають лімітуючими ресурсами.

Номер слайду 8

Типи середовищ мешканняназемно-повітряневоднеґрунтове гостальне

Номер слайду 9

Вплив організмів на середовище існування. Біогеохімічні функцій організмів у біосфері:енергетична (перетворення енергії у процесах фотосинтезу, хемосинтезу, терморегуляції);

Номер слайду 10

Вплив організмів на середовище існуванняконцентраційна (вибіркове накопичення в процесі життєдіяльності певних елементів і речовин);Людина, в якої розвинувся аргіроз унаслідок тривалого вживання препаратів Аргентуму. Крохмаль — це запас поживних речовин, які накопичуються рослинами в результаті фотосинтезу

Номер слайду 11

Вплив організмів на середовище існуваннядеструкційна (перетворення складніших речовин на простіші у процесах руйнування гірських порід, мінералізації органічних решток)

Номер слайду 12

Вплив організмів на середовище існуваннятранспортна (переміщення хімічних елементів і речовин проти сили тяжіння)середовищеутворювальна (перетворення газового складу наземно-повітряного, створення ґрунтового, очищення водного та існування гостального середовища існування)

Номер слайду 13

Законі взаємодії організмів та середовища існування. Закон єдності організмів і середовища їхнього мешкання: між живими організмами та їх середовищем існування формуються тісні взаємовідносини та взаємозалежності, що зумовлюють їх діалектичну єдність. Правило «максимального тиску життя»: організми використовують весь наявний ресурс і розмножуються з такою інтенсивністю, що забезпечує максимально можливу їх кількість.

Номер слайду 14

Самостійна робота на застосування знань. Вплив середовища існування на організми. Визначте видову належність зображеного організму та схарактеризуйте особливості його екологічної ніші (середовище існування, місцеіснування, живлення, добова активність). Назвіть основні умови існування та природні ресурси, необхідні для життєдіяльності цієї комахи. Сформулюйте висновок про вплив середовища мешкання на істоти.

Номер слайду 15

Домашнє завдання§ 8; стор.29 виконати завдання Біологія + Література.«Трапилось так, що не знайшли чай, чи було ліньки шукати, то старий Сірко заварив мисливський – зломив гілочку ліщини з сухим брунатним листом і опустив в окріп. Чай і вийшов не гірший за китайський» (І. Багряний. Тигролови). Які функції ліщини звичайної (Corylus avellana) в лісовій екосистемі?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кошева Вікторія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 вересня 2020
Переглядів
2517
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку