Презентація до уроку з біології для 7 класу "Птахи: особливості будови, спосіб життя".

Про матеріал
Дана презентація допоможе колегам ознайомити учнів із класом Птахи, їхнім походженням, основними прогресивними ознаками й механізмом польоту птахів;
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА. Птахи:особливості будови, спосіб життя.

Номер слайду 2

Очікуванні результати: Після цього уроку ви зможете: називати середовища існування та спосіб життя птахів; визначати особливості зовнішньої та внутрішньої будови птахів у зв’язку з їх пристосуванням до польоту; наводити приклади відмінностей у будові птахів порівняно з плазунами; пояснювати та застосовувати терміни: Птахи, Дзьоб. Крила птахів. Пір’я;

Номер слайду 3

Класифікація птахів. Птахи в процесі історичного розвитку заселилинайрізноманітніші біотопи: ліси, луки, болота, степ. Групи птахів: Водойм Повітряних просторів синантропніЛісу. Степо-пустельніБолотяно-лучні

Номер слайду 4

Птахи лісу

Номер слайду 5

Жителі водойм

Номер слайду 6

Степо – пустельні птахи. Страус Дрохва

Номер слайду 7

Птахи відкритих повітряних просторів. Стриж чорний

Номер слайду 8

Синантропні птахи. Лелька білий

Номер слайду 9

Сучасні птахи представлені трьома групами. Бігаючі (страуси)Плаваючі (пінгвіни)Літаючі

Номер слайду 10

Тіло птаха складається з невеликої голови, рухомої і досить довго їшиї, компактного тулуба та кінцівок. Передні кінцівки видозмінені на крила, задні – розміщені під тулубом. Цівки вкриті лусками, пальці закінчуються роговими кігтями.

Номер слайду 11

На голові розташовані досить великі очі, вушні отвори, дзьоб. Дзьоб складається з наддзьобка та піддзьобка. У наддзьобку розташовані ніздрі. Зубів у птахів немає.

Номер слайду 12

Передні кінцівки - крила

Номер слайду 13

Тулуб птаха має обтічну форму

Номер слайду 14

Задні кінцівки – забезпечують приземлення, зліт, переміщення по землі, воді, деревах

Номер слайду 15

Пір’я – рогові утвори шкіри, вкривають більшу частину тіла в птахів і утворюють оперення.

Номер слайду 16

Робота з підручником. Прочитайте у підручнику на с.131 про особливості способу життя птахів та дайте відповідь на таке питання:- Чим представлена опорно-рухова,дихальна, травна та кровоносна система у птахів?

Номер слайду 17

Опорно-рухова система Скелет у птахів легкий і міцний, утворений з легких кісток, частина яких зрослися. Кістки черепа зрослися, зубів немає,замість масивних щелеп - роговий дзьоб. Хребет малорухливий. Грудна клітка добре розвинута й міцна, має великий виступ кіль. Зі зрослих кісток стопи формується цівка.

Номер слайду 18

Мускулатура птахів. Мускулатура у птахів розвинена краще ніж уплазунів. Це пов’язано зі складними рухами птахів. Добре розвинені грудні м’язи, які піднімають і опускають крила.

Номер слайду 19

Дихальна система Повітря через ніздрі потрапляє до гортані , потім – до трахеї і бронхів, які розгалужуються і заходять до легенів. Легені мають комірчасту будову. Під час польоту відбувається подвійне дихання, таким чином,кров насичується киснем під час вдиху та видиху.

Номер слайду 20

Травна система Птахи потребують великої кількості енергії для забезпечення сталої високої температури тіла (41 – 42 градуси С) та під час польоту. Їжа розщеплюється швидко. Є травні залози: слинні, підшлункова, печінка.

Номер слайду 21

Кровоносна система Кровоносна система замкнена, складається з чотирикамерного серця і кровоносних судин. Два кола кровообігу. Артеріальна та венозна кров не змішуються,тому всі органи і тканини отримують насичену киснемкров.

Номер слайду 22

Видільна система Видільна система птахів складається з парних нирок і сечоводів. Сечового міхура немає, що є пристосуванням до польоту. Сечова кислота виводиться черезклоаку.

Номер слайду 23

Нервова система У птахів складні взаємозв’язки із середовищем, тому добре розвинуті передній мозок і мозочок.

Номер слайду 24

Гра «Так – Ні» (З допомогою сигнальних карток. Синій колір – «Так», червоний колір «Ні»)Птахи – це холоднокровні тварини, тіло яких вкрите пір'ям.- У птахів добре розвинена здатність до пересування в повітрі.- Всі птахи вміють літати. - Задні кінцівки птахів перетворені на крила. - Птахи поширені на всіх континентах, у всіх кліматичних зонах. - Шия птахів має високу рухливість. - У деяких наземних видів куприкова залоза відсутня.

Номер слайду 25

Доповнити речення. Шкіра у птахів вкрита _____________ і не має___________У птахів є 3 види пір’я ___________, __________, ____________Куприкова залоза міститься _____________Форма дзьоба залежить від _____________Пера, які забезпечують політ ______________Тіло птаха складається з ___________, _________, __________, __________, ___________Пір’я, яке призначене , для збереження тепла ___________Передні кінцівки називаються ____________Задні кінцівки – це_____________Подвійне дихання забезпечують_______________Грудина має великий виступ, що називається___________Серце у птахів _______________

Номер слайду 26

Чи досягли, ми, очікуваних результатів на сьогоднішньому уроці:називати середовища існування та спосіб життя птахів; визначати особливості зовнішньої та внутрішньої будови птахів у зв’язку з їх пристосуванням до польоту; наводити приклади відмінностей у будові птахів порівняно з плазунами; пояснювати та застосовувати терміни: Птахи, Дзьоб. Крила птахів. Пір’я;

Номер слайду 27

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 31 у підручнику. Для дослідників: дослідити будову і функції яйця птахів с. 136 у підручнику. Для допитливих:підготувати цікаву інформацію про представників класу Птахи.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сулік Оксана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Сулік Оксана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Щипська Людмила Миколаївна
    Дякую! Дуже зрозуміло все!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Михайленко Лариса Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
До підручника
Біологія 7 клас (Довгаль І.В., Ягенська Г. В., Жолос О. В., Ходосовцев О. Є., Костіков І. Ю., Волгін С. О., Додь В. В., Сиволоб А. В., Скрипник Н.В., Толстанова Г. М.)
Додано
13 лютого 2019
Переглядів
30278
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку