Презентація до уроку з теми "Дихання тварин"

Про матеріал
Розробка презентації до уроку з біології для учнів 7 класу з теми "Дихання тварин".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дихання тварин

Номер слайду 2

Оберіть відповідний смайлик свого настрою зараз

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання. Визначте правильну послідовність органів травної системи:рот → глотка → стравохід → шлунок → тонкий кишечник → товстий кишечник → анальний отвір;рот → стравохід → глотка → шлунок → тонкий кишечник → анальний отвір;рот → глотка → стравохід → шлунок → товстий кишечник → тонкий кишечник → анальний отвір;рот → глотка → стравохід → шлунок → печінка → товстий кишечник → анальний отвір.

Номер слайду 4

Із свого життєвого досвіду ми знаємо, що людина і тварина у момент народження робить перший вдих і вже до кінця життя буде здійснювати дихальні рухи – вдих і видих. Ці рухи дуже необхідні – вони підтримують життя. Отже, дихання – це необхідна умова існування живого організму.

Номер слайду 5

На вашу думку, що таке дихання? За допомогою чого здійснюється процес дихання?

Номер слайду 6

Дихання неможливе без газообміну: кисень має надійти до організму, а вуглекислий газ, що утво­рився під час дихання, має бути видалений.

Номер слайду 7

Для газообміну в тварин існують спеціальні органи. У комах це трахеї - тоненькі трубочки, які розгалу­жуються всередині організму і відкриваються назовні маленькими отво­рами. Крізь їх стінки і дифундують гази всередині тіла тварини. У раків і риб органами дихання (газообміну) є зябра У ящірок, птахів, ссавців за газообмін відповідає ди­хальна система, утворена легенями і дихальними шляхами.

Номер слайду 8

Трахейне дихання. Комахи та ряд інших членистоногих (наприклад, павуки) мають високоспеціалізований тип дихальної системи – трахейну. Її відмінність від інших систем полягає в тому, що кисень з повітря надходить по ній безпосередньо до клітин тіла, а не переноситься за допомогою крові. Трахеї та трахеоли заповнені повітрям. Вони проникають до всіх частин тіла комахи, особливо густо оплітаючи найбільш активні органи і тканини. У деяких випадках трахеоли проникають навіть до окремих клітин. Кисень і вуглекислий газ переміщуються по трахеях і трахеолах за допомогою дифузії.

Номер слайду 9

Дихання за допомогою зябер. Багатоклітинні організми, які живуть у воді, дихають зябрами – тонкостінними виростами або зморшками, вкритими тонкою шкірою, яка має проникність. Серед хребетних тварин зяброве дихання найкраще розвинуте в риб. Їхні зябра розташовані з країв бічних отворів, що ведуть до глотки. Таких отворів, або зябрових щілин, найчастіше буває чотири або п’ять по обидва боки від глотки. Відкриваючи та закриваючи рот, риба набирає воду до ротової порожнини, а потім завдяки скороченням м’язів глотки, перекачує її через зяброві щілини назовні.

Номер слайду 10

Легеневе дихання. Легені хребетних являють собою парні мішки, що відкриваються за допомогою довгого каналу на черевній стінці глотки гортанною щілиною. Дихальні шляхи, на відміну від самих легень, вистелені миготливим епітелієм. У вищих хребетних у зв’язку зі зроговінням покривів легені набувають значення єдиного органа дихання. Особливістю дихання птахів є наявність спеціальних повітряних мішків, розташованих між органами тіла.

Номер слайду 11

Дихальна система повинна забезпечувати організм тварини киснем і виводити з нього газоподібні продукти обміну речовин, у першу чергу вуглекислий газ. Тобто крім дихання функцією дихальної системи є ще й виділення. Кисень потрібен для забезпечення клітин організму енергією. Ця енергія утворюється в процесі обміну речовин під час взаємодії кисню з органічними речовинами в клітинах тварини.

Номер слайду 12

Установіть відповідність між характеристикою дихальної системи (1-4) і твариною (А-Д), яка має таку дихальну систему.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1 Система розгалужених трубочок - трахей, що відкриваються назовні дихальцями2 Зябра, що захищені зябровою кришкою3 Розвинені легені й система повітряних мішків, що забезпечують механізм подвійного дихання4 Слабо розвинені легені й шкіра, яка для здійснення газообміну завжди лишається вологою. А дощовий черв’як. Б жаба. В ворона. Г бджола. Д карась 

Номер слайду 13

Закінчи речення. Дихання, під час якого використовується кисень, – …Дихання, під час якого не використовується кисень, – …Дихання одноклітинних тварин здійснюється через … Багатоклітинні організми, які не мають органів дихання, – це …Органи дихання комах – …До повітроносних шляхів ссавців належать…Для птахів характерне … дихання

Номер слайду 14

Незакінчене речення

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Прочитайте § 36. Запишіть у зошит основні визначення до теми. Виконайте завдання на ст.161. (Завдання для самоконтролю). Завдання для додаткових балів: Скласти кросворд до теми дихання тварин. Підготувати повідомлення про зв'язок між будовою дихальної системи та можливістю спілкування. Знайти спільні та відмінні риси між диханням жаби та дощового черв’яка.

Номер слайду 16

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
До підручника
Біологія 7 клас (Довгаль І.В., Ягенська Г. В., Жолос О. В., Ходосовцев О. Є., Костіков І. Ю., Волгін С. О., Додь В. В., Сиволоб А. В., Скрипник Н.В., Толстанова Г. М.)
Додано
11 березня 2021
Переглядів
1573
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку