Презентація "ДОСЯГНЕННЯ ТРАНСПЛАНТОЛОГІЇ, РЕПРОДУКТИВНОЇ МЕДИЦИНИ ТА ДОНОРСТВА"

Про матеріал
Презентація містить матеріал відповідно до підручника Біології і екології. 11 клас. Соболь В.І. - Нова програма
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДОСЯГНЕННЯ ТРАНСПЛАНТОЛОГІЇ, РЕПРОДУКТИВНОЇ МЕДИЦИНИ ТА ДОНОРСТВА

Номер слайду 2

Знайомтеся!Роберт Джеффрі Едвардс (1925-2013) - британський учений-фізіолог, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицини (2010 р.) «за розробку технології штучного запліднення». На світлині: Р. Едвардс і Луїза Джой Браун - перша людина «з пробірки», яка народилася в 1978 р.

Номер слайду 3

Які сучасні можливості та перспективи репродуктивної медицини?У репродуктивній медицині використовуються знання таких наукбіологічних (генетики, кріобіології, цитології, молекулярної біології) медичних (гінекології, репродуктології).

Номер слайду 4

За останні десятиліття у репродуктивній медицині розроблено новітні методики, що спрямовано на реалізацію репродуктивної функції подружніх пар, які не можуть зачати дитину природним шляхом: а) сурогатне материнство; б) заморожування ембріонів; в) банк донорської сперми; г) методика стимульованих циклів; д) пронуклеарне перенесення ядер (у донорську яйцеклітину, позбавлену ядра, переносять ядро з іншої яйцеклітини). 

Номер слайду 5

Основна технологія

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Репродуктивний туризм Найпопулярнішими країнами для репродуктивного туризму в Європі стають Австрія, Південна Корея, а також Україна. Головними напрямами цього виду туризму в нашій державі є донорство й сурогатне материнство.

Номер слайду 8

Які досягнення трансплантології?Трансплантологія - це розділ медицини, що вивчає трансплантацію органів, і галузь медичної практики, котра здійснює пересадку. За сучасними уявленнями, трансплантація - це спеціальний метод лікування, що полягає в пересадці анатомічного матеріалу (органів, тканин, клітин людини або тварини, фетальних матеріалів людини) від донора реципієнту і спрямований на відновлення здоров'я людини.

Номер слайду 9

напрями трансплантології: 1)отримання анатомічного матеріалу та його імплантація (пересадка людині біоімплантатів, ксеноімплантатів і штучно виготовлених замінників органів); 2) вирощування клітин, тканин й органів поза організмом (експлантація); 3) використання трансплантатів від інших організмів свого виду (алотрансплантація) або організмів інших видів (ксенотрансплантація).

Номер слайду 10

Новим у трансплантології є розділ, пов'язаний зі створенням і застосуванням штучних органів для тимчасової або постійної заміни того чи іншого органа людини (штучні клапани серця, протези судин, кришталика ока, зроблених із синтетичних матеріалів). Є моделі мініатюрних мембранних оксигенаторів, легень, підшлункової залози, печінки, нирок, серця. Перспективним є отримання органів за допомогою 3 D-принтерів.

Номер слайду 11

Вирощування окремих клітин, тканин і органів поза організмом на живильних середовищах і в певних умовах називається експлантацією. Цей метод використовують у наукових дослідженнях для з'ясування багатьох питань теоретичної і практичної біології та медицини. Клітинні культури використовують для отримання ділянок шкіри, деяких ферментів, антитіл. Останнім часом значне практичне значення має метод культивування клітин кісткового мозку. 

Номер слайду 12

Дуже подібними до людських є органи свині, кози, приматів. На сьогодні дослідники вже успішно видаляють ендогенні ретровіруси з генома свині, використовуючи техніку редагування гена CRISPR/Cas9, і вирощують свиней, позбавлених вірусів. Це, у свою чергу, усуває одну з найбільших перешкод для трансплантації органів від свиней до людини.

Номер слайду 13

здійснюватиметься за новим Законом України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» (2018). Такі операції проводитимуть у медичних закладах України, серед яких Київський центр трансплантації кісткового мозку, Національний інститут раку України, «Охматдит», Інститут патології крові та трансфузійної медицини НАМН України (Львів), Національний інститут хірургії та тансплантології ім. О. О. Шалімова НАМН України. Трансплантація органів у нашій державі

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Донорство органів і тканин (від лат. donare - дарувати) - це добровільний акт волевиявлення людини, що полягає у даванні крові або її компонентів, живої тканини або певних органів для дальшого безпосереднього використання.

Номер слайду 16

Типи донорства. Донорство цільної крові або плазми. Донорство стовбурових клітин. Донорство яйцеклітин Донорство сперми 

Номер слайду 17

Домашнє завдання§ 59. Підручник з Біології і екології. 10 клас. Соболь - Нова програма діяльність

Номер слайду 18

Джерелаhttps://vseosvita.ua/library/prezentacia-dosagnenna-reproduktivnoi-medicini-transplantologii-ta-donorstva-237598.html. Підручник з Біології і екології. 10 клас. Соболь - Нова програма

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. boiarskaia elena
    Дякую за змістовну розробку!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 квітня 2021
Переглядів
10845
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку