Презентація "Джерела формування філософії в Україні"

Про матеріал
Презентація на тему "Джерела формування філософії в Україні". Матеріал для студентів,
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Джерела формування філософії в УкраїніПідготувала. Шемберко Мар'яна

Номер слайду 2

Історичні особливості української філософії:1) вона розвивалася не у своєму домі;2) має свої корінні джерела;3) розвивалася у взаємодії із здобутками інших країн і народів, також збагачуючи їх (Ю. Дрогобич, Ф. Прокопович, П. Юркевич, І. Франко та ін.)

Номер слайду 3

Джерелами формування української філософії є: Міфологічний світогляд наших предків, що відображав їх моральні переживання – це виражалось у творчості, фольклорі. З олюдненням, обоженням природи у нас склалося особливе відношення до землі – культ землі, а звідси – відношення до землеробської праці. Із цінністю праці пов'язаний культ української родини.

Номер слайду 4

Християнство, запровадження якого принесло нове осмислення світу, відношення до природи, людини. Перекладна література – твори християнських отців церкви та елементи вчення античних мислителів. Поширення цієї літератури пов’язане із поширенням християнського світогляду, культури книжного слова.

Номер слайду 5

Відомий український мислитель І. Мірчук, відзначає дуже суттєву специфіку української філософії. Українська філософія міститься не у філософських трактатах, системах, а у різноманітних творах української культури, релігійних текстах, літературних творах, тобто «розмита» в усній народній творчості – фольклорі.

Номер слайду 6

Основні риси української філософії:формування філософської думки українського етносу на самобутній, міфологічній основі;суттєве релігійне забарвлення;практична спрямованість на вирішення етико-моральних проблем людського існування; дуалізм і пантеїзм української філософії ХVІІІ століття;

Номер слайду 7

Основні риси української філософії:«філософія серця», кордоцентризм як самобутня інтерпретація єдності розуму, волі, почуттів людини, як засіб пізнання, залучення її до вищого, позаземного божественного світу; антеїзм, екзистенціалізм, які знайшли своє продовження в подальшому розвитку української філософії; центральним елементом вітчизняної філософії є конкретна людина з її внутрішнім і зовнішнім суперечливим світом, прагненням до подолання суперечностей з метою самореалізації.

Номер слайду 8

Українські філософи. Григорій Савич Сковорода 1722-1794Іван Якович Франко1856-1916 Багалій Дмитро Іванович1857-1932Іван Вишенський1550-1621

Номер слайду 9

Висновки. Таким чином, українська філософія є особливим оригінальним явищем у філософській культурі сучасного світу . Сучасне переосмислення української філософської спадщини в руслі європейської культури дає можливість сформувати основу духовності в українському інтелектуальному поступі – національну ідею як цілісну програму побудови незалежної соборної України.

pptx
Додано
14 вересня
Переглядів
7
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку