презентація "Енергетичні стратегії"

Про матеріал
Матеріал до уроку в 10 класі (нова програма) має змістовний фактичний матеріал, візуалізований для кращого запам'ятовування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Енергетичні стратегії організмів»

Номер слайду 2

Залежно від джерела енергії й Карбонувсі організми поділяють на кілька груп : Автотрофи Це ті організми, що можуть самі синтезувати органічні сполуки, використовуючи неорганічне джерело Карбону — вуглекислий газ. До цієї групи належать організми, здатні до фотосинтезу: ціанобактерії, деякі одноклітинні еукаріоти (наприклад, евглена зелена чи хламідомонада), рослини, а також хемосинтезувальні мікроорганізми: нітрифікувальні, водневі, сірко- й залізобактерії. Гетеротрофи. Це ті організми, що поглинають Карбон у складі органічних сполук із навколишнього середовища. Далі завдяки компонентам поглинутих речовин вони синтезують потрібні органічні речовини. Гетеротрофами є тварини, гриби і бактерії,що розкладають органічні рештки (редуценти).

Номер слайду 3

Усі організми можна поділити на Хемотрофи. Хемотрофи — це ті організми, що використовують як джерело енергії для синтезу АТФ реакції за участі хімічних речовин, поглинутих із довкілля. Тобто вони окиснюють певні неорганічні чи органічні речовини і в результаті цих процесів синтезують АТФ. До хемотрофів відносять хемосинтезувальні мікроорганізми, гриби і тварин. Фототрофи. Фототрофи використовують енергію світла для утворення АТФ. Фототрофами є деякі види бактерій (наприклад пурпурові і зелені), ціанобактерії, рослини.

Номер слайду 4

Організми з різними типами живлення. А. У фотоавтотрофних хвощів, які мають малу площу листків літніх пагонів, фотосинтез відбувається у стеблах. Б. В озері Урмія (Іран) унаслідок пересихання і будівництва гребель зросла солоність, що спричинило інтенсивне розмноження фотогетеротрофних галобактерій, якзумовили появу рожевого кольору води. В. Інтенсивне розмноження хемоавтотрофних залізобактерій призводить до зміни кольору води на іржавий через надмірне утворення йонів Fe3+. Г. Мангуст і кобра — хижаки-хемогетеротрофи, що можуть полювати одне на одного. Д. Електронна мікрофотографія клітини хламідомонади, яка є міксотрофом і здатна за відсутності світла отримувати енергію, окиснюючи органічні речовини.

Номер слайду 5

Класифікація по відношенню до використання кисню для процесу окислення. Анаероби. Аероби. Організми, які використовують оксиген, як кінцевий акцептор електронів у електротранспортному ланцюзіОрганізми, здатні жити без атмосферного оксигену, за рахунок так званого анаеробного дихання. У деяких організмів через неможливість окислення глюкози до вуглекислого газу та води в мітохондріях, відбувається бродіння. В результаті утворюється дві молекули АТФ. Оксиген- сильний окисник. Оксиген приймає електрони

Номер слайду 6

Характеристика різних видів бродіння. Тип бродіння. Кінцеві продукти бродіння. Організми. Спиртове. Етанол і вуглекислий газ. Дріжджі й рослини в анаеробних умовах. Молочно кисле. Молочна кислота (С3 Н6 O3)Молочнокислі бактерії, тварини в анаеробних умовах. Масляно кисле. Масляна кислота (C4 H8 O2), вуглекислий газ і водень. Бактерії роду Клостридії

Номер слайду 7

Практичне застосування процесу бродіння. Виробництво хлібо-булочних виробів.(спиртове бродіння)Виготовлення вина, пива(спиртове бродіння)Виготовлення корму для тварин(силос)(спиртове бродіння)Отримання лимонної, оцтової, люконової кислот, етилового та інших спиртів тощо. Виробництво кисломолочної продукції.(молочнокисле бродіння)/Заготовка продуктів харчування (квашена капуста, огірки, помідори тощо.), сирокопчення(молочнокисле бродіння. Очищення висококонцентрованих стічних вод. (метанове бродіння)Виготовлення біопалива, гліцеролу.(спиртове бродіння)Виготовлення сирів(пропіоновокисле бродіння)

Номер слайду 8

Аеробне і різні типи анаеробного диханняІнша частина анаеробів можуть окислювати органічні речовини до вуглекислого газу та води, але окисником є інші сполуки. Тип дихання. Окисник (акцептор електронів у електронтранспортному ланцюзі)Організми. Аеробне. Кисень. Рослини, тварини, гриби, більшість бактерій. Нітратне (денітрифікація)Нітрат-іони (NO3)Псевдомонади, Paracoccus denitrificans. Сульфатне. Сульфат-іони (SO2-4)ДесульфобактеріїЗалізне. Ион Феруму(III) (Fe3+)Десульфуромонади. Фумаратне. Фумаратіон (C4 H2 O2-4)Кишкова паличка, аскариди, мідії

Номер слайду 9

Характеристика різних видів бродіння. Тип бродіння. Кінцеві продукти бродіння. Організми. Спиртове. Етанол і вуглекислий газ. Дріжджі й рослини в анаеробних умовах. Молочно кисле. Молочна кислота (С3 Н6 O3)Молочнокислі бактерії, тварини в анаеробних умовах. Масляно кисле. Масляна кислота (C4 H8 O2), вуглекислий газ і водень. Бактерії роду Клостридії

Номер слайду 10

Аеробні й анаеробні бактерії та місця у пробірці з рідким середовищем, що вони займають. А. Облігатні аероби можуть існувати лише за наявності кисню в середовищі, тому живуть на поверхні рідини;Б. Облігатні анаероби не здатні жити за наявності кисню, тому розвиваються на дні пробірки, де його майже нема;В. Факультативні анаероби здійснюють як аеробне,так і анаеробне дихання, тому розвиваються в усьому об’ємі рідкого середовища пробірки. При цьому, оскільки аеробне дихання енергетично вигідніше, то концентруються вони в поверхневому шарі;Г. Аеротолерантні анаероби дихають без кисню, але, на відміну від облігатних анаеробів, можуть жити за наявності кисню, тому поширені в усьомуоб’ємі рідкого середовища пробірки рівномірно.

Номер слайду 11

Домашнє завдання: опрацюйте параграф 20, пит.6 ст. 141 виконайте в робочому зошиті, надішліть на платформу Google classroom.

pptx
Додано
29 березня 2021
Переглядів
2614
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку