презентація "Мінливість"

Про матеріал
Матеріал можна використовувати для проведення уроків в 10 класі при вивченні нового матеріалу, повторенні та узагальненні знань, для самостійного опрацювання теми здобувачами освіти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мінливість у рослин та тварин

Номер слайду 2

Мінливість - здатність організмів набувати нових морфо-фізіологічних або біохімічних ознак чи втрачати набуті. Види мінливостіГенотипна (спадкова)Фенотипна(неспадкова)Змінюються фенотипічні ознаки. Змінюється генотип. Комбінативна. Мутаційна. Виникає при зміні генотипу або окремих генів. В основі лежить статеве розмноження, в результаті якого виникає велика різноманітність генотипів.

Номер слайду 3

Модифікаційна мінливість — зміни у фенотипі організму, що у більшості випадків носять пристосувальний характер та утворюються внаслідок взаємодії генотипу із навколишнім середовищем. Зміни в організмі та модифікації не успадковуються. У цілому поняття «модифікаційна мінливість» відповідає поняттю «визначена мінливість», яке ввів Чарльз Роберт Дарвін. У однояйцевих близнюків різняться ріст, маса тіла, розвиток м’язової системи тощо. Фламінго. Птахи харчуються планктонними рачками, які містять червоний пігмент – лютеїн. Забарвлення пір’я рожеве, червоне. У харчуванні птахів відсутня їжа з лютеїном. Забарвлення біле, світло-рожеве.

Номер слайду 4

Метелик сонцевичок змінний. Весняна форма. Літня форма. Забарвлення метелика залежить від температурних умов, в яких розвивалась лялечка. Гортензія. Колір суцвіть залежить від р. Н середовища. При вирощуванні рослин на кислому грунті, суцвіття має синє забарвлення (пігмент дельфінідин), при рості на лужному грунті- рожеве.

Номер слайду 5

321 Стрілиця звичайна1. Підводні листки.2. Плавучі листки.3. Надводні листки. Горностаєве забарвлення хутра кроликів1. На спинній частині тіла виголили хутро.2. Приклали мішечок з льодом.3. На місці розміщення мішечку з льодом відросло хутро чорного кольору.123

Номер слайду 6

Варіаційний ряд – послідовність чисельних показників проявів певної ознаки (варіант), розташованих у порядку їхнього зростання чи зменшення. Побудувати варіаційний ряд - означає упорядкувати кількісний розподіл одиниць сукупності за значеннями ознаки, а потім підрахувати число одиниць сукупності з цими значеннями (побудувати групову таблицю).

Номер слайду 7

Варіаційна крива, крива Кетле – це графічне вираження кількісних показників мінливості певної ознаки, яке ілюструє як розмах ціє ї мінливості, так і частоту зустрічальності окремих варіант. Варіаційні ряди складаються з наступних елементів: Варіант — окремих значень варіаційної ознаки, що їх приймає ця ознака в ряді розподілу. Варіанти можуть бути позитивними й негативними, абсолютними й відносними;Частота — чисельностей окремих варіант або кожної з груп варіаційного ряду. Для характеристики мінливості ознаки вираховують її середню величину (М) за формулою: М = Σ (v • р) / n, де М – середня величина ознаки, v – варіанта, р – частота варіанти, η – загальна кількість варіант.

Номер слайду 8

Загальними властивостями модифікаційної мінливості є:1) універсальність – зустрічається у всіх організмів, незалежно від способів розмноження, видової належності і різноманітності умов існування;2) визначеність – один і той самий вплив викликає однакову і цілком визначену модифікацію в усіх генетично подібних особин (у всіх особин рослини стрілолисту, занурених у воду, утворюються довгі і тонкі листки, а у тих, що ростуть на суходолі – стрілоподібні);3) масовий характер – певний вплив може зумовлювати появу подібних модифікацій в усіх генетично подібних особин;4) не успадковуються (у безхвостих мишей, яким відрізували хвости, завжди народжувалися хвостаті мишенята);5) тимчасовість – модифікації можуть зникати протягом життя особини, якщо припиняється дія чинника, який їх спричиняє (засмага людини повністю зникає взимку);6) модифікаційні зміни, які виникають переважно на ранніх етапах онтогенезу, можуть зберігатися впродовж усього життя особини, але не успадковуються  (у батьків, які перехворіли на рахіт, народжуються нормальні діти);7) спрямованість – модифікації спрямовані на пристосування організмів до змін дії тих чи інших факторів довкілля (засмага захищає людину від шкідливого впливу сонячного опромінення, заміна шерсті ссавців на густішу під час осіннього линяння сприяє захисту від низьких температур);8) пристосувальний характер – більшість модифікацій є корисними пристосовними реакціями організмів ( у відповідь на опромінення сонячним світлом шкіра людини темнішає).

Номер слайду 9

Батьківські Форми Комбінати́вна мінли́вість (іноді рекомбінативна мінливість) — генотипна мінливість, в основі якої лежать комбінації спадкового матеріалу в процесі статевого розмноження організмів. Основними джерелами комбінативної мінливості є наступні процеси:1) незалежне розходження гомологічних хромосом при першому поділі мейозу;2) перехрест хромосом у ході мейозу, що приводить до комбінації генів (кросинговер);3) випадкова зустріч гамет при заплідненні.4) випадкова зустріч осіб у популяції. Завдяки незалежному та одночасному здійсненню цих процесів виникає велика різноманітність генотипів. Кон’югація. Процес Кросенговеру. Комбінування хромосом під час утворення гамет

Номер слайду 10

 Мутації – це якісні та структурні (стійкі) зміни генетичного матеріалу, які передаються від покоління до покоління, виникають раптово і призводять до зміни тих чи інших спадкових ознак організму.        Основи вчення про мутації заклав голландський вчений Хуго де Фріз (1845 – 1935), який і запропонував сам термін «мутація».{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}За причинами, що зумовили зміни. За місцем виникнення. Залежно від впливу на життєдіяльність. За характером зміни генетичного апарату. СпонтанніГенеративніЛетальніГенніІндукованіСоматичніСублетальніХромосомніНейтральніГеномніТипи мутацій

Номер слайду 11

Геномні мутації полягають у зміні числа хромосом у каріотипі. Збільшення числа хромосом, кратне гаплоїдному набору хромосом, називають поліплоїдією. Геномні мутації виникають за рахунок пошкоджень в процесі мейозу, що ведуть до того, що хромосоми або хроматиди не розходяться на дочірні клітини. Поліплоїдні форми рослин

Номер слайду 12

Хромосомні мутації характеризуються змінами в структурі хромосом. Делеція (втрата ділянки). Дуплікація (повторення послідовності генів).3.4. Інверсія (переворот частини хромосом на 180 градусів).5. Транслокація (перенесення фрагмента ДНК на нове місце).

Номер слайду 13

Синдро́м котя́чого кри́ку (також відомий під назвами: синдром делеції короткого плеча 5 хромосоми, 5р-синдром або синдром Лежена) — рідкісне генетичне захворювання, яке пов'язане з відсутністю частини 5 хромосоми. Уражені цим захворюванням діти (переважно, але не можна сказати,що усі діти) мають плач, який схожий на котячий крик. Хвороба Дауна (трисомія 21 пари хромосом)Хвороба Патау(трисомія 13 пари хромосом)Синдром Клайнфельтера (47, XXY)Синдром Тернера (також відомий як 45 X або 45 X0) — генетична аномалія, при якій у жінки частково або повністю відсутня Х-хромосома.

Номер слайду 14

Генні (точкові) мутації – зміни хімічної структури гена (ДНК). Якщо зміни торкаються лише окре мого нуклеотида в ДНК, то такі мутації називаються точковими. Генні мутації виявляються за появою в потомстві зміненої ознаки, яку контролює мутантний ген. Ці мутації утворюються найбільш часто.фенілкетонурія

Номер слайду 15

Основні положення мутаційної теорії:1)    мутації – дискретні зміни генетичного матеріалу;2)    мутації – рідкісні випадки;3)    мутації стійко передаються від покоління до покоління;4)    мутації виникають неспрямовано і можуть бути летальними, нейтральними і корисними. Антимутаційний механізм. У клітинах є ферментативні системи, що розпізнають помилки та виправляють їх. Ці системи називаються репарації. Фермент знаходить некомплементарний нуклеотид. Одноланцюговий фрагмент видаляється. ДНК –полімераза добудовує вирізану ділянку. Відновлення нормальної структури ДНК.

Номер слайду 16

Властивість. Неспадкова (модифікаційна)Спадкова. Об'єкт змін. Фенотип у межах норми реакціїГенотип. Фактор виникнення. Зміни умов навколишнього середовища. Рекомбінація генів внаслідок злиття гамет, кросинговеру та мутацій. Успадковування ознак. Ознаки не успадковуються (успадковується лише норма реакції) Успадковується. Значення для особини. Адаптація до умов навколишнього середовища, підвищення життєздатностіКорисні зміни призводять до виживання, шкідливі — до загибеліЗначення для виду. Сприяє виживанню. Призводить до появи нових популяцій, видів в результаті дивергенціїРоль в еволюціїАдаптація організмів. Матеріал до природного відбору. Форма мінливостіГруповаІндивідуальна, комбінована. Закономірність. Статистична (варіаційний ряд)Закон гомологічних рядів спадкової мінливостіПорівняльна характеристика форм мінливості

Номер слайду 17

Домашнє завдання: параграфи 34,35, оформити ментальну карту по змісту. Бажаю успіху!

pptx
Додано
30 березня 2021
Переглядів
3760
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку