Презентація "Форми організації, технології освіти і просвіти батьків, членів родин: традиції та інновації. Загальна характеристика форм організації освіти і просвіти батьків, член"

Про матеріал
Форми організації, технології освіти і просвіти батьків, членів родин: традиції та інновації. Загальна характеристика форм організації освіти і просвіти батьків, членів родин Сім’я є найважливішим середовищем формування особистості і найголовнішим інститутом виховання. Саме сім'я з раннього дитинства покликана закласти в дитині моральні цінності, орієнтири на побудову розумного способу життя. Зміст взаємодії навчального закладу з батьками та членами родин включає три основних напрямки: • психолого-педагогічна освіта батьків та членів родин; • залучення батьків та членів родин до навчально-виховного процесу; • участь сімей учнів в управлінні навчально-виховним процесом в школі. Для організації освіти та просвіти батьків, членів родин необхідно передбачити три блока: діагностувальний, варіативний та блок самоосвіти. Діагностувальний блок необхідний для створення батькам, членам родин умов для вивчення самих себе, своїх родин, своїх стосунків з близькими, своїх психолого-педагогічних знань. Результатом роботи у межах цього блоку є формування у батьків, членів родин потреби в отриманні педагогічних знань. Варіативний блок створює умови для освіти та просвіти батьків, членів родин відповідно до їх потреб та інтересів. У цьому блоці стрижневим є вибір змісту освітніх програм самими батьками та членами родин. Результатом роботи у межах цього блоку є отримання батьками, членами родин основ педагогічних знань. Блок самоосвіти передбачає підвищення рівня батьківської культури. Визначається він самостійно. Результатом роботи цього блоку є творчий розвиток особистості самих батьків, членів родин, творче ставлення до навчально-виховного процесу в цілому, обмін сласними знаннями та досвідом з іншими батьками. Освіту та просвіту батьків, членів родин у закладі загальної середньої освіти можна організувати за допомогою наступних форм роботи: • батьківські університети; • конференції; • індивідуальні та тематичні консультації; • батьківські збори; • тренінги. Залучити батьків та членів у навчально-виховний процес можна за допомогою наступних форм діяльності: дні творчості дітей та їх батьків; відкриті уроки та позакласні заходи; допомога в організації та проведенні позакласних справ і зміцнення матеріально-технічної бази школи та класу; батьківське суспільне патрулювання; шефська допомога. Цілеспрямована робота з батьками вимагає комплексності, систематичності, врахування індивідуальних особливостей, що робить навчання батьків в умовах неформальної освіти ефективним і сприяє створенню сприятливого середовища для усвідомлення у суспільстві значущості сімейних цінностей, гармонійних стосунків і відповідальності за виховання дітей в сім’ї; вдосконаленню психолого-педагогічної компетентності батьків, що позитивно впливатиме на навчання, виховання та соціальну адаптацію дітей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Форми організації, технології освіти і просвіти батьків, членів родин: традиції та інновації. Загальна характеристика форм організації освіти і просвіти батьків, членів родин Жидкова М. О.

Номер слайду 2

Сім’я є найважливішим середовищем формування особистості і найголовнішим інститутом виховання. Саме сім'я з раннього дитинства покликана закласти в дитині моральні цінності, орієнтири на побудову розумного способу життя.

Номер слайду 3

Зміст взаємодії навчального закладу з батьками та членами родин включає три основних напрямки:• психолого-педагогічна освіта батьків та членів родин;• залучення батьків та членів родин до навчально-виховного процесу;• участь сімей учнів в управлінні навчально-виховним процесом в школі.

Номер слайду 4

Для організації освіти та просвіти батьків, членів родин необхідно передбачити три блока: діагностувальний, варіативний та блок самоосвіти. Діагностувальний блок необхідний для створення батькам, членам родин умов для вивчення самих себе, своїх родин, своїх стосунків з близькими, своїх психолого-педагогічних знань. Результатом роботи у межах цього блоку є формування у батьків, членів родин потреби в отриманні педагогічних знань.

Номер слайду 5

Варіативний блок створює умови для освіти та просвіти батьків, членів родин відповідно до їх потреб та інтересів. У цьому блоці стрижневим є вибір змісту освітніх програм самими батьками та членами родин. Результатом роботи у межах цього блоку є отримання батьками, членами родин основ педагогічних знань.

Номер слайду 6

Блок самоосвіти передбачає підвищення рівня батьківської культури. Визначається він самостійно. Результатом роботи цього блоку є творчий розвиток особистості самих батьків, членів родин, творче ставлення до навчально-виховного процесу в цілому, обмін сласними знаннями та досвідом з іншими батьками.

Номер слайду 7

Освіту та просвіту батьків, членів родин у закладі загальної середньої освіти можна організувати за допомогою наступних форм роботи:батьківські університети;конференції;індивідуальні та тематичні консультації;батьківські збори;тренінги.

Номер слайду 8

Участь батьків та членів родин в управлінні навчально-виховним процесом можна організувати за допомогою наступних форм діяльності:участь батьків і членів родин класу в роботі ради школи;участь батьків класу в роботі батьківського комітету і комітету громадського контролю;участь у роботі ради сприяння сім'ї та школі.

Номер слайду 9

До традиційних форм роботи з батьками та членами родин відносяться: Психолого-педагогічні лекторії. Залучення батьків і членів родин до навчально-виховного процесу (творчі справи, батьківські збори, індивідуальні тематичні консультації, соціологічні опитування). Участь батьків та членів родин в управлінні школою (батьківські комітети, піклувальна рада). Проведення брифінгів (питання-відповідь), круглих столів (обговорення теми, обмін думками і досвідом своєї роботи). Залучення батьків і членів родин до трудових справах (суботники, участь в ремонті).

Номер слайду 10

Серед нетрадиційних форм роботи з батьками можна виділити: батьківські читання, батьківські вечора, тренінги, круглий стіл, електронний журнал, Інтернет-консультації, інформаційний лист учня, портфоліо учня тощо.

Номер слайду 11

Інноваційні форми проведення батьківських зборів. Збори-ділова гра. Збори-прецеденти Мікрогрупові збори Лекція. Конференція. Практикум. Відкриті уроки Педагогічна дискусія (диспут) Круглий стіл Рольові ігри. Метод бліц-гра Ігрове проектування Ігри інтенсивного навчання Індивідуальні тематичні консультаціїЗапрошення батьків до школи. День відчинених дверей

Номер слайду 12

Інноваційні форми проведення батьківських зборів. Тематичні вечори і вечори запитань та відповідей Усні журнали. Наочні форми роботи з батьками Брифінг. Позакласний педагогічний всеобуч Брейн-ринг Конфлікт-метод Ознайомлення батьків з психолого-педагогічною літературою Батьківські тренінги Акваріум. Батьківський ринг Батьківські вечори Синтез думок Виїзні батьківські збори

Номер слайду 13

Дякуємо за увагу!Цілеспрямована робота з батьками вимагає комплексності, систематичності, врахування індивідуальних особливостей, що робить навчання батьків в умовах неформальної освіти ефективним і сприяє створенню сприятливого середовища для усвідомлення у суспільстві значущості сімейних цінностей, гармонійних стосунків і відповідальності за виховання дітей в сім’ї; вдосконаленню психолого-педагогічної компетентності батьків, що позитивно впливатиме на навчання, виховання та соціальну адаптацію дітей.

pptx
Додано
10 листопада 2022
Переглядів
859
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку