Презентація "Фотоефект. Закони фотоефекту"

Про матеріал
Мета даної презентації - пояснити закони фотоефек-ту на основі квантових уявлень, рівняння фотоефекту, межі застосування фотоефекту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Фотоефект. Рівняння фотоефекту. Застосування фотоефекту.

Номер слайду 2

Мета: Пояснити закони фотоефек-ту на основі квантових уявлень, рівняння фотоефекту, межі застосування фотоефекту.

Номер слайду 3

Досліди Г.Герца і О.Г. Столєтова Закони фотоефекту Червона межа фотоефекту Рівняння Ейнштейна для фотоефекту Корпускулярно-хвильовий дуалізм Застосування фотоефекту

Номер слайду 4

Німецький фізик Генріх Герц

Номер слайду 5

У 1888 р російський вчений Олександр Григорович Столєтов наочно продемонстрував зовнішній фотоефект і показав характер та вплив світла на електрику, відкривши закони фотоефекту. УСТАНОВКА ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ЕКСПЕРИМЕНТУ

Номер слайду 6

Зі збільшенням енергії випромінювання струм насичення зростає

Номер слайду 7

Задачі, які ставив перед собою Столєтов… Потрібно було встановити, від чого залежить кількість електронів, що вириваються із металу, за 1 с? Від чого залежить швидкість фотоелект-ронів, а отже, і кінетична енергія фотоелектронів?

Номер слайду 8

Перший закон фотоефекту Сила струму насичення (фактично, число вирваних з поверхні електронів за одиницю часу) прямо пропорційна інтенсивності світлового випромінювання,що падаює на поверхю тіла. Iнас ˜ світловому потоку Р! Увага! Світловий потік, що падає на фотокатод, збільшується, а його спектральний склад залишається незмінним: Ф2 > Ф1

Номер слайду 9

Другий закон фотоефекту Якщо частоту світла збільшити, то при незмінному світловому потоці затримуюча напруга збільшується, а, як наслідок, збільшується і кінетична енергія фотоелектронів. Максимальна швидкість фотоелектронів залежить тільки від частоти падаючого світла і не залежить від його інтенсивності. За модулем затримуючої напруги можна говорити про швидкість фотоелектронів і про їх кінетичну енергию!

Номер слайду 10

Третій закон фотоефекту Для кожної речовини існує мінімальна частота (так звана червона межа фотоефекту), нижче якої фотоефект невиникає.

Номер слайду 11

Червона межа фотоефекту При  < min ні при якій інтенсивності хвилі падаючо-го на фотокатод світла фо-тоефект не виникає!

Номер слайду 12

Висновок, який зробив Столєтов… …при освітленні цинкової пластини ультрафіолетовими променями із неї вириваються електрони. Вони направляються до сітки і в колі виникає електричний струм, який називається фотострумом.

Номер слайду 13

1905р

Номер слайду 14

Світло веде себе як сукупність частинок- світлових квантів фотонів

Номер слайду 15

НАПРИКЛАД

Номер слайду 16

К

Номер слайду 17

Номер слайду 18

ppt
Додано
18 лютого 2020
Переглядів
5441
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку