Презентація, «Геометрична оптика. Заломлення світла»

Про матеріал
Геометрична оптикаЗаломлення світла.Повне відбивання. Закони заломлення світла. Закони заломлення світла. Абсолютний показник заломлення. Міраж (марево)– оптичне явище в атмосфері.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Геометрична оптика Заломлення світла Підготувала учитель фізики вищої категорії «старший вчитель» Сумської спеціалізованої І–ІІІ ступенів школи № 2 ім. Д.Косаренка Сергієнко Любов Василівна

Номер слайду 3

Розглянути питання: Заломлення світла. Повне відбивання.

Номер слайду 4

Геометрична оптика вивчає закони … Світловий пучок… Світловий промінь… Світловий промінь зображують…

Номер слайду 5

Поширення світла. В однорідному …

Номер слайду 6

Тінь Тінь Півтінь ….джерело світла. Джерело світла ....

Номер слайду 7

Сонячні затемнення

Номер слайду 8

Місячне затемнення

Номер слайду 9

Відбивання світла

Номер слайду 10

Види відбивання

Номер слайду 11

Закони відбивання світла Закони відбивання світла ще в III ст. до нашої ери встановив Евклід.

Номер слайду 12

Яке зображення дає плоске дзеркало? Застосування дзеркал сьогодні

Номер слайду 13

Заломлення світла

Номер слайду 14

Показник заломлення

Номер слайду 15

Заломлення світла Заломлення світла – зміна напрямку поширення світла під час переходу межі розділу двох середовищ.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

о В N M α β Що називають заломленням світла? Що є причиною заломлення світла в середовищах різної оптичної густини? А Зміну напрямку поширення світла на межі поділу двох середовищ наз. заломленням світла

Номер слайду 18

Закони заломлення світла Промінь падаючий, промінь відбитий, і перпендикуляр проведений в точку падіння променя лежать в одній площині. Відношення синуса кута падіння до синуса кута заломлення для даних двох середовищ є величиною сталою, яка залежить лише від оптичних властивостей цих сереовищ наз. Відносним показником заломлення. При переході пучка світла із середовища, в якому швидкість поширення світла більша, в середовище, де швидкість менша, кут заломлення пучка світла, менший за кут падіння.

Номер слайду 19

Стала величина називається відносним показником заломлення або показником заломлення другого середовища відносно першого. Відносний показник заломлення

Номер слайду 20

о А1 В В1 С С1 D N M D1 α β α β Причиною заломлення є різна швидкість поширення світла в різних середовищах.

Номер слайду 21

Абсолютний показник заломлення Абсолютний показник заломлення середовища показує, у скільки разів швидкість поширення світла в даному середовищі менша за швидкість світла у вакуумі:

Номер слайду 22

Причина заломлення світла Причиною заломлення є різна швидкість поширення світла в різних середовищах. Чим менша швидкість поширення світла в середовищі, тим більшою є оптична густина середовища. Чим більше змінюється швидкість світла на межі поділу двох середовищ, тим сильніше воно заломлюється повітря скло скло

Номер слайду 23

Пояснення причини заломлення світла

Номер слайду 24

Пояснити малюнок: Чи змінюється напрямок поширення світла, якщо світло падає перпендикулярно до межі поділу двох середовищ (кут падіння α = 0)? Пояснити:

Номер слайду 25

Повне внутрішнє відбивання світла

Номер слайду 26

Повне внутрішнє відбивання – явище відбивання світла від оптично менш густого середовища, за якого заломлення відсутнє, а інтенсивність відбитого світла практично дорівнює інтенсивності падаючого. Граничний кут α0-мінімальний кут падіння світла, починаючи з якого виникає явище повного внутрішнього відбивання.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Задача: Промінь світла падає з повітря у воду під кутом 60°. Кут між відбитим і заломленим променями становить 80°. Обчисліть кут заломлення променя Задача: Промінь світла падає з води на межу розділу вода – повітря під кутом 50о. Знайдіть кут заломлення променя в повітрі. Задача: Промінь світла падає на дзеркало перпендикулярно. На який кут відхилиться відбитий промінь від падаючого, якщо дзеркало повернути на 20 градусів?

Номер слайду 29

Чому, відкриваючи очі під водою, ми бачимо розмиті обриси предметів?  Чому маска для підводного плавання дозволяє чітко бачити під водою?

Номер слайду 30

Чому ми бачимо Сонце й зорі трохи вище від їхнього реального положення?

Номер слайду 31

Чому ми бачимо уявне зображення камінця — K1 і, відповідно, уявне зображення дна?

Номер слайду 32

Існують організми (наприклад, перистоусий комар), яких у воді не видно через їх прозорість. Але очі в цих істот добре помітні у вигляді чорних крапок.  Чому ці організми не видно у воді?  Чому очі у них непрозорі?  Чи залишаться вони невидимими в повітрі?

Номер слайду 33

Відповідь Показник заломлення тіла комахи близький до показниказаломлення води, а показник заломлення очей відмінний.   Через прозорі очі світло проходило б не не формуючи зображення.  У повітрі ці організми видно.

Номер слайду 34

Для чого скло автомобільних фар роблять не гладким, а рифленим, що складається ніби з маленьких тригранних призм?

Номер слайду 35

Набор призмочек, из которых состоит стекло, собирает свет лампы и отклоняет его вниз на дорогу. Набір призмочок, з яких складається скло, збирає  світло лампи і відхиляє його вниз на дорогу.

Номер слайду 36

Чому виникають міражі? Міраж (марево)– оптичне явище в атмосфері, завдяки якому з’яв-ляються зображення пред-метів, які зазвичай не видно.. Стародавні єгиптяни вірили, що міраж - це примара країни, якої більше немає на світі. «Летючий голандець» Атмосфера являє собою, як би листковий, повітряний пиріг, який складається з шарів різною температурою. І чим більший перепадтемператури, тим сильніше викривляється хід променя світла Ілюзіями називають омани зору. Оптичні ілюзії

Номер слайду 37

Схема верхнього міражу «Летючий голандець» Верхній міраж виникає, коли  приземні шари повітря набагато холодніші, ніж  верхні: зображення відривається від землі і повисає в повітрі.

Номер слайду 38

Нижні міражі можна спостерігати на розпеченій сонцем асфальтовій дорозі.

Номер слайду 39

Фата-Моргана

Номер слайду 40

Ілюзія полягає в тому, що одна з стрілок візуально здається довша за іншу, хоча в обох випадках лінії стрілок абсолютно однакової довжини Яка з стрілок довша?

Номер слайду 41

Дівчина чи саксофоніст?

Номер слайду 42

Здається що зображення пульсує? Це не так.

Номер слайду 43

Зосередьте свій погляд на червоній крапці в центрі малюнка протягом близько 30 секунд. Потім закрийте очі і поверніть голову в бік неба або світла ... Пізнали? Мона Ліза

Номер слайду 44

1. Спостерігач дивиться зверху вниз на поверхню води в водоймищі глибиною 1м. Яка уявна глибина водойми? … 2. Промінь світла падає на поверхнню води під кутом 300 до горизонту. Визначити кут заломлення променя.

Номер слайду 45

Вибери обличчя, яке відображає твій емоційний стан. 1 2 3

Номер слайду 46

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Тодоров Леонід
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Марченко Валерій Вікторович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О., Кірюхін М.М.)
Додано
27 червня 2020
Переглядів
4883
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку