Презентація "Гей, козаче-козаченько..."

Про матеріал

1 жовтня українці святкують одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято – День захисників і захисниць України.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГЕЙ, КОЗАЧЕ – КОЗАЧЕНЬКО…

Номер слайду 2

Рідна наша Україно,Не дам впасти на коліна,Захищу від злих атак,Недарма ж бо я козак.

Номер слайду 3

Гей, козаче – козаченько,Тай хоробре серденько,Ой, міцні в нього руки –Ворогам для науки!Як козак засміється –Ворог з остраху трясеться,Як козак заспіває –Вороги чимдуж тікають!Як козак затанцює –Увесь світ його чує,Зелен-дубе розвивайся,Гей душа, розкриляйся!

Номер слайду 4

Дуже давно, коли знищили державу слов’ян – «Київську Русь» солдати залишились без роботи, тому їм прийшлось переселятись поближче до європейських країн – де вони наймались на військову справу. Такі люди називали себе козаками, що означає – вільна людина.

Номер слайду 5

Козаки були дуже відважними і не боялись смерті тому на голові залишали лише чуба – який попереджував ворога, що козак не боїться загинути в бою…

Номер слайду 6

Серед козаків були – характерники це люди які володіли надзвичайними здібностями. Найвідомішим характерником був Іван Сірко, який наганяв страх на ворогів.

Номер слайду 7

Козаки жили на Січі. Січ – це дерев’яний замок який оточував глибокий рів і височезний вал, з дозорними баштами і бійницями для гармат, дерев’яний частокіл – все це говорило про те, що тут живуть лицарі.

Номер слайду 8

Посередині Січі знаходився Майдан для навчання військової вправи. Також Козаки на ньому голосували за Гетьмана і карали тих хто порушив закони запорізьких козаків. Посередині майдану стоїть церква Покрови Пресвятої Богородиці – заступниці усього козацтва.

Номер слайду 9

Існував у запорожців цікавий звичай. Їхні курені були завжди відкриті. Мандрівник чи перехожий може зайти туди, погостювати, попоїсти і рушити далі в дорогу. І це навіть якщо господаря немає вдома. Однак існувало суворе правило, з куреня нічого не виносити, а інакше – покарання.

Номер слайду 10

Козаки дуже швидко плавали по Дніпру і Чорному морі на своїх чайках - це човен, видовбаний з верби або липи, борта обшиті дошками. На борту підв’язаний пояс з очерету, який захищав чайку при обстрілі і не давав потонути чайці.

Номер слайду 11

Козаки першими у світі написали Конституцію – це закон, за яким всі люди визнавались вільними…

Номер слайду 12

Українські козаки – славетні лицарі, мужні воїни. Вони залишили вагомий слід в нашій історії, з ними пов’язано і багато цікавих легенд, переказів. Також козаки славилися своїми шароварами, вмінням вправно їздити на конях та співати козацьких пісень.

Номер слайду 13

Окрім зброї, сили і вміння гарно битися, козаки мали ще одну значну перевагу – кмітливість та хитрість. Практично завжди їм вдавалось непомітно підкрастися до ворога та застати його зненацька. Звичайно, це додавало шансів здобути перемогу.

Номер слайду 14

Розповідають, що на Хортиці досі росте величезний дуб, оспіваний у козацьких піснях і легендах. В деяких з них розповідається, що запоріжці проводили під ним свої обряди, йдучи на бій. Подейкують, що цьому дереву уже 700 років.

Номер слайду 15

1 жовтня українці святкують одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє – День захисників та захисниць України. Усі ці свята дуже взаємопов’язані.

Номер слайду 16

З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І, до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

Номер слайду 17

ЗАХИСНИКИ УКРАЇНИ – НАЩАДКИ СЛАВНИХ КОЗАКІВ

Номер слайду 18

Протягом століть вороги намагалися викоренити український дух боротьби, знищити тих, хто був носієм державницької ідеї і патріотизму, та українці чинили стійкий опір загарбникам.

Номер слайду 19

«Бравий молодий козак»МУЛЬТФІЛЬМ

Номер слайду 20

Виготовляємо з паперу за зразком чи власним задумом листівку

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Рідні, незламнії, мужні й хоробрі,Найсміливіші, відважні та добрі,Люблячі, милії, ніжні й кохані,Вмілі, упевнені та незрівняні. Щира подяка вам, наші герої!Ворога знищете ви у двобої. Вами пишаємось й вірим безмежно!Будемо вільні ми і незалежні!

pptx
Додано
23 вересня 2023
Переглядів
960
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку