Презентація "Глобальні проблеми людства та шляхи їх вирішення",

Про матеріал

Мета: виховувати любов до рідної природи, рідної сторони, показати учням, що вижити сьогодні — зна­чить:

• не загубити себе своєю діяльністю;

• не отруїти водойми;

• не закопати самих себе сміттям.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тематична лінійка“Екологічні проблеми сучасності та шляхи їх вирішення ”Савенко Л. О. ЗОШ №6.

Номер слайду 2

О земле рідна! Боляче душі За ту збіднілу фауну і флору,І сором за душевних тих сліпців, Що нівечать безцінну твою вроду. Сліпців, котрі не втямили азів,Що справжнє щастя — в килимах із квітів,У сріблі рос, у золоті хлібів, У кришталях оцих джерелець світлих.

Номер слайду 3

Земля – це наш дім

Номер слайду 4

Українська козацька старшина, незважаючи на надзвичайне багатство нашої природи тих часів, теж уболівала за збереження довкілля й видавала ряд наказів і документів про охорону придніпровських лісів і лук, заборону спалювання лісів, браконьєрства, хижацького знищення звірів та риби.

Номер слайду 5

Із розвитком цивілізації та науково-технічного прогресу…

Номер слайду 6

Основні екологічні проблеми світу

Номер слайду 7

Без повітря людина не зможе проіснувати більше двох хвилин. Зміни в атмосфері.

Номер слайду 8

Парниковий ефект

Номер слайду 9

Регіон. Температура. Опади. Вологість повітря. Центральна Америка. Потепління взимку на 2-40 С, на 2-30 С влітку. Збільшення на 15 взимку, зниження на 5-10 влітку. Зменшення на 15-20 влітку. Південна Азія. Потепління на 1-20 С протягом року. Взимку без змін, влітку зменшення на 5-15Збільшення влітку на 5-10Південна Європа. Потепління на 20 С взимку, 2-30 С влітку. Збільшення взимку, зменшення влітку на 5-15Зменшення влітку на 15-25Австралія. Потепління на 1-20 С влітку, 20 С взимку. Збільшення влітку на 10Значні коливання в межах регіону. Можливі кліматичні зміни, спричиненіпарниковим ефектом

Номер слайду 10

Парниковий ефект. Найнеприємнішими для людства є два наслідки парникового ефекту. Перший – значне збільшення посушливості в основних зернових районах (Україна, Кубань та ін.). Другий – це підйом рівня Світового океану на 2-3 метри за рахунок танення полярних льодових шапок. Це викличе затоплення багатьох прибережних ділянок.

Номер слайду 11

Озонові діри в атмосфері. Зниження вмісту озону в атмосфері загрожує зменшенням врожаїв сільськогосподарських рослин, захворюваннями тварин і людей, збільшенням шкідливих мутацій тощо; а якщо озон зникне зовсім, буде знищено все живе на нашій планеті.

Номер слайду 12

Підраховано, що 300 запусків “Спейс Шаттлів” підряд могли б повністю зруйнувати озоновий шар Землі.

Номер слайду 13

Збережи повітря чистим!

Номер слайду 14

Кислотні дощі.

Номер слайду 15

Кислотні дощі мають шкідливу дію на фактори навколишнього середовища:врожайність багатьох с/г культур знижується на 3-8% внаслідок ушкодження листя кислотами;кислі опади спричинюють вимивання з грунтів кальцію, калію та магнію, що веде до деградації флори і фауни;

Номер слайду 16

деградують і гинуть ліси;отруюється вода озер і ставків, у яких гине риба і численні види комах;зникнення комах у водоймах призводить до щезання птахів і тварин, які ними живляться;зникнення лісів у гірських районах зумовлює збільшення кількості гірських зсувів і селей;

Номер слайду 17

різко прискорюється руйнування пам´ятників архітектури, житлових будинків;

Номер слайду 18

вдихання людьми повітря, забрудненого кислотним туманом, спричинює захворювання дихальних шляхів, подразнення очей тощо.

Номер слайду 19

Подбай про те,щоб на Землі не йшли кислотні дощі!style.font. Size

Номер слайду 20

Забруднення акваторій”Серед океану, відкритого для Європи Колумбом, тепер не можна занурити руку в воду, щоб не вимазатись в бруді”.

Номер слайду 21

Водні ресурси планети. Запаси води на Землі– 1,39х109 км3, що становить 0,023% усієї маси Землі. Абсолютна більшість цієї маси – це гіркувато-солона морська вода, непридатна для пиття та технічного використання. Маса прісної води на планеті – 35х106 км3 (усього 2% її загальної кількості).

Номер слайду 22

Хімічне забруднення води відбувається внаслідок надходження у водойми з стічними водами різних шкідливих домішок неорганічної (кислоти, мінеральної солі, луги тощо) й органічної природи (нафта й нафтопродукти, миючі засоби, пестициди тощо). Забруднення води

Номер слайду 23

Фізичне забруднення води пов´язане із зміною її фізичних властивостей – прозорості вмісту суспензій та інших нерозчинних домішок, радіоактивних речовин і температури. Теплове забруднення водойм спричинене спуском у водойми теплих вод від різних енергетичних установок. У річках, які знаходяться поряд ТЕС і АЕС, порушуються умови нересту риб, гине зоопланктон, риби уражуються хворобами й паразитами.

Номер слайду 24

Біологічне забруднення водного середовища полягає у надходженні до водойм із стічними водами різних видів мікроорганізмів, рослин і тварин (віруси, бактерії, грибки, черви), яких раніше тут не було.

Номер слайду 25

Збережи водні ресурси!style.color

Номер слайду 26

Забруднення земної поверхніПодальше існування нашої цивілізації поставлене під загрозу через широкомасштабну загибель родючих земель, що збільшується.

Номер слайду 27

Збережи землю!

Номер слайду 28

Знищення лісів. Ліс через перенавантаження відпочиваючими, їх дикунське ставлення до природи, винищення рідкісних лікарських рослин, ягід, грибів, вирубування дерев, спричинені людьми пожежі втрачає свої оздоровчі та рекреаційні властивості. Він не витримує напливів людей у густонаселених регіонах, страждає і гине від промислових забруднень, а також внаслідок діяльності нафтовиків, будівельників, гірників

Номер слайду 29

Збережи ліс!style.colorfillcolorfill.typestyle.font. Size

Номер слайду 30

Проблеми тваринного світу. За останню тисячу років з лиця Землі зникло понад 100 видів тварин, 140 видів птахів. У всіх куточках Землі, на всіх континентах нині загострюється проблема знищення ареалів існування тварин.

Номер слайду 31

Є великі регіони Світового океану, де останнім часом через деградацію середовища й хижацький вилов риби майже повністю зникли 25 видів найбільш цінних промислових риб, де щорічно винищують до 250 тис. особин дельфінів, сотні тисяч акул, а кити давно знаходяться під загрозою вимирання

Номер слайду 32

Вони занесені до Червоної книги України. Збережи їх!style.font. Size

Номер слайду 33

Напрямки вирішення основних екологічних проблем Необхідно домагатись встановлення міжнародного екологічного порядку, який би пердбачав:- введення обов`язкових для всіх країн середніх меж гранично-допустимих концепцій хімічних речовин і міжнародний контроль за їх дотриманням;- міжнародну екологічну експертизу всіх нових крупних проектів природокористування;- форми відповідальності країни за знищення екосистем, які відбуваються навіть в межах власних територій;- забезпечення адекватною концепцією державами, які експлуатують свої невідновлювані природні ресурси в інтересах світового ринку;- створення міжнародного механізму стимулювання, поширення і впровадження чистих технологій.

Номер слайду 34

Що людина і природа — то одне єдине, І годує нас природа, як матінка сина. Як же можна свою матір нищити, карати? Нам же тільки з нею жити, разом і вмирати. Схаменіться, люди добрі, захистіть природу!Як не буде лісу й річки, не буде й народу!

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Семенгова Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Посохова Людмила Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 лютого 2018
Переглядів
17070
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку