презентація на тему: Води Уераїни

Про матеріал

Загалом в Україні понад 63 тис. природних водотоків. Серед них найбільше струмків (довжиною менше 10 км) і малих річок (завдовжки до 100 км). Середніх річок (від 100 до 500 км) – трохи більше ста, а великих (довжиною понад 500 км) – лише 14.

Розподіл річок по території країни залежить, насамперед, від рельєфу та клімату. Найбільша густота річкової мережі в Українських Карпатах і Кримських горах, найменша – на Причорноморській низовині. У найбільш посушливій її частині – між Дніпром і затокою Сиваш – постійних водотоків взагалі немає, а тимчасові утворюються лише під час танення снігу або зливових дощів.

Найдовша річка України і третя за довжиною в Європі (після Волги і Дунаю) – Дніпро завдовжки 2 201 км (протяжність в межах України – 981 км).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему : ” Води суходолу України ”

Номер слайду 2

До вод суходолу належать: річки,озера, болота,підземні води,льодовики, багаторічна мерзлота,а також канали і штучні водойми.

Номер слайду 3

Річка – природний водний потік,що тече в зниженні рельєфу, утвореному її рухом. Основні частини річки: витік,гирло,річище.

Номер слайду 4

Давньогрецький поет Гомер вважав річки “ посланцями неба ”. І не помилявся, річка - одна з ланок у кругообігу води в природі. У деяких стародавніх народів річки вважалися священними. Наші предки завжди з любов’ ю та повагою ставилися до своїх річок - годувальниць.

Номер слайду 5

Кожна річка має притоки, які зазвичай коротші за головну річку. У найбільшу річку нашої держави – Дніпро, впадає понад 1000 приток. Головна річка з усіма притоками утворює річкову систему. Площа,з якої річка збирає свої води,називається басейном річки.

Номер слайду 6

Басейни сусідніх річок розмежовані вододілом. Річка Дніпро

Номер слайду 7

Напрямок і характер течії річки залежить від рельєфу місцевості, де вона протікає. Річки за характером течії: Рівнинні – спокійні, з повільною течією. Гірські – бурхливі, з швидкою течією, трапляються водоспади.

Номер слайду 8

РІВНИННА РІЧКА

Номер слайду 9

ГІРСЬКА РІЧКА

Номер слайду 10

На річках відбуваються постійні зміни рівня води протягом року. Це явище називають режимом річки. Найвищий щорічний рівень води в річці після танення снігу називають повінню. Найнижчий рівень води в річці – межень(влітку і восени). Паводок – раптові підйоми рівня води в будь який час року,викликанні випаданням дощів та посиленим таненням снігу.

Номер слайду 11

Повінь

Номер слайду 12

Льодостав – період нерухомого льодового покриву на річці(зима). Льодохід – рух крижин і крижаних полів на річках під дією течії чи вітру. Льодохід на річці Тетерів

Номер слайду 13

Особливість річки – постійний рух води. Коли припиняється живлення річки (поповнення річища водою) ,вона пересихає. Річки живляться дощовою водою, талими водами снігу і льоду, підземними водами.

Номер слайду 14

Пороги – виходи твердих гірських порід, які перетинають шлях річки. Якщо на шляху річки трапляється великий виступ, складений твердими породами, утворюється водоспад. Найбільше їх у горах. Є водоспади в Українських Карпатах і Кримських горах.

Номер слайду 15

ВОДОСПАДИ УКРАЇНИ

Номер слайду 16

Річки – могутні зовнішні сили Землі. Вони виконують величезну роботу, руйнуючи, переносячи та відкладаючи гірські породи. Результатом цієї діяльності є утворення річкових долин і дельт. Люди використовують річки як шляхи сполучення, на них будують електростанції, вода йде на зрошення земель, для промислових і побутових потреб.

Номер слайду 17

Територією України протікає близько 23 тис. річок із загальною довжиною близько 170 тис.км., з них близько 3 тис. понад 10 км завдовжки, 116 – понад 100 км . Характер річок, сезонні і багаторічні зміни , величина стоку тощо залежать від клімату,рельєфу,рослинного покрову ,культурного освоєння місцевості та іншіх факторів.

Номер слайду 18

Річки України Дніпро Південний Буг Дністер

Номер слайду 19

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ !

ppt
Додано
24 лютого 2018
Переглядів
2449
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку