Презентація (година спілкування) на тему "Масляна - зустріч весни!"

Про матеріал
Година спілкування на тему "Масляна - зустріч весни!" Мета години спілкування: ознайомити учнів із традицією святкування Масляної; розширити уявлення про народну культуру; привернути увагу сучасних дітей до історії та культури українського народу; виховувати любов до народних традицій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Година спілкування на тему:““Масляна - зустріч весни!»Підготувала:класний керівник 10 класу. Булах Т. Ю.

Номер слайду 2

Мета години спілкування: ознайомити учнів із традицією святкування Масляної; розширити уявлення про народну культуру; привернути увагу сучасних дітей до історії та культури українського народу; виховувати любов до народних традицій.

Номер слайду 3

Перші згадки про Масляну (Сирний тиждень, Масниця, Сиропуст) в календарях наших предків датуються ІV ст. н.е. (до речі, це календарі з села Ромашки Київської області та із Лепесівки – сучасної Хмельницької області). Свято активно відзначалося не лише в період язичництва, а й після запровадження християнства князем Володимиром у 988 році. Зважаючи на велику популярність масничних обрядів та їхнє значення для народу, Православна Церква не відштовхнула народні традиції, а раціонально, з розумом використала.

Номер слайду 4

Масляна походить від старовинного язичницького свята проводів зими, що зберігалося після прийняття християнства. Це перш за все багато ситної їжі, тому немає нічого заторного в тому, щоб в цей час поласувати, скуштувати самих різноманітних страв і не відмовляти собі ні в чому. Головною стравою на масляну є, як відомо, млинці, які печуть кожного дня з понеділка.

Номер слайду 5

Також Масляна відома всенародним гулянням: це танці, співи, катання з гірок, на санчатах, спорудження масляного опудала, вогнища тощо. Триває масляна тиждень.

Номер слайду 6

У 2021 році Масляна розпочинається 8 березня

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Увесь тиждень ділиться на два періоди: Вузька Масляна – понеділок, вівторок і середа і Широка Масляна – четвер, п'ятниця, субота та неділя. У перші три дні можна займатися господарськими роботами, а з четверга всі роботи припиняються. При цьому кожен день Масляної має свою назву і призначення. В давнину дотримувались усіх традицій, але сьогодні – більшість із них вже забулися.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Назви днів МасляноїПонеділок – зустріч; Вівторок – загравання; Середа – ласунка; Четвер – розгуляй; П’ятниця – тещін вечір; Субота – зовичні посиденьки; Неділя – Прощена неділя.

Номер слайду 11

Понеділок - зустріч. У цей день роблять крижані гірки. У давнину вірили, що чим далі котяться сани і чим гучніший сміх над крижаною горою, тим кращим буде врожай. До речі, першим млинцем у Масничний понеділок прийнято пригощати батьків.

Номер слайду 12

Лялька - опудалоrrrrr

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Вівторок - загравання. У цей день прийнято заводити веселі ігри та пригощати за організовані веселощі млинцями. Цього дня народ розважається. Катається на ковзанах та на льодових гірках. Хлопцям дозволялося загравати до дівчат.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Середа – ласунка. Всі господині цього дня готують різні смаколики у великих обсягах і прикрашають ними багатий стіл, але млинці, звісно, залишаються на першому місці.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Четвер – розгуляй. З цього дня Масляна розгортається на всю широчінь – гуляють з ранку до вечора, водять хороводи, співають пісні.

Номер слайду 19

П’ятниця – тещін вечір. Величезна кількість звичаїв у цей день спрямована на прискорення весіль та сприяння молоді у знаходженні собі відповідної пари. Зяті з вечора особисто запрошують в гості своїх тещ – пригощають їх млинцями.

Номер слайду 20

Субота – посиденьки зовиціМолода дружина повинна була запрошувати в гості сестер чоловіка (зовиць), обдаровувати їх подарунками і пригощати смакотою. Звичайно ж, в гості приходили не тільки зовиці, але і вся рідня.

Номер слайду 21

Неділя – Прощена неділя. У цей день всі християни повинні не тільки наїстися млинців, але й попросити вибачення один у одного і увійти в піст з чистою совістю. У «Прощену неділю» люди ходили по домівках, цілувалися при зустрічі і просили один у одного вибачення, і не тільки у родичів, а й у сусідів і навіть у всього села. Той, хто прощає, повинен був сказати фразу: «Бог простить». Так, люди звільняли свою душу від усіх гріхів перед Великим постом.

Номер слайду 22

Центральною подією останнього дня були проводи Масниці. Для цього з соломи і ганчірок заздалегідь робили опудало, одягали його в старий жіночий одяг, в руки давали млинець або сковороду і урочисто проносили його через все село. За селом опудало або спалювали на багатті, або топили в ополонці, або розривали на частини і розкидали солому по полях, щоб рік був родючим і врожайним. Так на Русі проводжали зиму і зустрічали довгоочікувану весну.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

pptx
Додано
12 березня 2021
Переглядів
787
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку