Презентація: "Гриби. Лишайники"

Про матеріал
Презентація додана у PDF форматі і тут не дуже коректно відображається, тому для повного ознайомлення краще завантажити файл. У презентації представлені теоретичні матеріали та вправи для теми: "Гриби та лишайники". Цей матеріал можна використовувати на заняттях для додаткової теоретичної бази та практики. Презентація добре візуалізована для кращого розуміння. Бажано використовувати для повторення вивченого
Перегляд файлу

image  зАНятТя 5

пОвтОРенНя

imageimage

image

 ХвИлИнКа “ПаМ’яТі”

image“ПРАВДА ЧИ БРЕХНЯ”

Інфузорія-туфелька багатоклітинний організм?

1.                                                                                                                                                                                                                       Амеба Протей має два ядра?

2.                                                                                                                                                                                                                       Амеба Протей має псевдоподії (псевдоніжки)?

3.                                                                                                                                                                                                                       Паразити мають проміжного і остаточного хазяїна?

4.                                                                                                                                                                                                                       Остаточний хазяїн - організм, в тілі якого паразит розмножується нестатево?

5.                                                                                                                                                                                                                       Амеба Дизентирійна  - паразит, який потрапляє в організм через немиті руки, фрукти і тд.

image“ПРАВДА ЧИ БРЕХНЯ”

1.                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Остаточний хазяїн малярійного плазмодія - комар?

2.                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Малярійний Плазмодій уражає тромбоцити?

3.                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Губки - це первинні багатоклітинні асиметричні тварини?

4.                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Жалкі мають клітини коленцити?

5.                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Губки дихають всією поверхнею тіла?

6.                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Всі губки хижаки?

7.                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Жалкі мають травні та жалкі клітини?

МоЛоДеЦь!

imageimageРухАєМоСь ДаЛі

image

imageimage

image

ЩО нА НаС ЧеКаЄ?

ГРИБИ ТА ЛИШАЙНИКИ

imageГРИБИ


imageГриби - це безхлорофільні еукаріотичні гетеротрофні організми, які мають, зазвичай грибницю, здатні до осмогетеротрофного живлення, необмеженого росту та розмножуються за допомогою спор.

imageimage Особливості клітин грибів:

imageМають клітинну стінку з хітину (у справжніх грибів) або з целюлози (у несправжніх грибів).

image Органелами руху можуть бути джгутики (справжні гриби) або псевдоподії (слизовики).

imageОсобливості клітин грибів:

imageМожуть містити невеликі вакуолі, які можуть містити запасні сполуки чи шкідливі продукти метаболізму.

imageimageЗапасають глікоген (справжні гриби) або міколамінарин (несправжні гриби).

imageМікологія наука про гриби.

imageВсі гриби живляться осмогетеротрофно.

imageПлодове тіло утвір для розмноження.

image


imageГриби

imageРОЗМНОЖЕННЯ ГРИБІВ

imageimageРозмноження спорами: спори статевого розмноження (гаплоїдні, що утворилися мейотичним поділом, зливаються з утворенням зиготи) і нестатевого розмноження (диплоїдні спори, утворені мітозом).

Вегетативне розмноження багатоклітинними частинами міцелію, брунькуванням.

imageСтатеве розмноження дуже складне і має тенденцію до зникнення.

image

image

Гриби

imageРІЗНОМАНІТНІСТЬ ГРИБІВ

image

image

Несправжні гриби

image


image

                                               Мікроміцети          Макроміцети

image

image

Несправжні і справжні опеньки

image

imageПечериці нормальні і отруйні

image

Спороносний шар на нижньому боці шапинки - гіменофор


image

image

Гіменофор

image                                 ТИПИ гіменофору:

image

image

Шапинкові гриби

image

image

image

Паразитичні гриби

Мають видозмінені гіфи-гаусторії, інфекційні гіфи та короткі присоски - для ураження тіла хазяїна

image

image

image

Паразитичні гриби

image

imageЦвілеві гриби

image

image

Цвілеві гриби -  це група грибів, загальними ознаками яких є утворення нальоту на субстратах, сапротрофний спосіб живлення та виділення захисних речовин (мікотоксини).

Нижчі одноклітинні (мукор);

imageВищі багатоклітинні (пеніцил, аспергіл)

imageЦвілеві гриби

image

image

2) Пеніцил - рід вищих цвілевих грибів, у яких грибниця багатоклітинна, складається з розгалужених ниток, розділених перегородками.

imageДРІЖДЖІ

image

image image

Дріжджі - це одноклітинні гриби, для яких характерна відсутність міцеліальної будови, здатність до анаеробного дихання, брунькування, сапротрофний і паразитичний спосіб життя.

image Сапротрофи організми, що живляться відмерлою органікою.

image Представники: пивні, пекарські дріжджі, винні дріжджі, кандіда.

Брунькування:

image

image

Мікориза

Симбіотичне (взаємодія) співжиття гриба з рослиною

image


imageЛИШАЙНИКИ

imageЛишайники

imageimageЛишайники - це симбіотичне об'єднання справжніх грибів з фотосинтезуючим організмом (водоростю або ціанобактерією). (Але їх можуть відносити і до грибів) Наука про лишайники - ліхенологія

imageТіло лишайників називається талом і складається з ниток гриба та клітин фототрофного ораганізму. Живлення симбіотичне: гриб поглинає воду з мінеральними речовинами, а водорость утворює глюкозу.

imageЛишайники

Грибний компонент лишайника  - мікобіонт.

imageЗелена водорость або ціанобактерія - фікобіонт.

image

imageimage Здатні швидко висихати

imageЄ піонерами угрупувань (першими оселяються на пустих від рослин ділянках суходолу) та індикаторами чистого повітря.

image Утворюють лишайникові кислоти для захисту від поїдання та мікроорганізмів.

image

image

Лишайники за будовою:

image1) Гомеомерні - гіфи гриба і водорості розміщені рівномірно по всьому талому.

imageЛишайники:

image

imageimageТипи розмноження лишайників:

image>  Спорами що утворює гриб в складі лишайника (спори статевого та нестатевого


imageПредставники лишайників (за формою)

image

Накипні                                              Листуваті                                                 Кущисті

лишайники:                                         лишайники:                                         лишайники:

*Леканора                                            *Пармелія                                            *Кладонія

(оленячий мох)

image

imageimage

image

ВпРаВи

imageLeArNiNgaPpS

imageimageimageimage1) Завдання 5) Завдання 2) Завдання 6) Завдання

3)                 Завдання

4)                 Завдання

image

pdf
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
14 жовтня
Переглядів
41
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку