Презентація "Гризуни".

Про матеріал
Презентація "Гризуни". До уроку " Гризуни та зайцеподібні". Містить загальні відомості, а також фото та відео матеріали (в тому числі авторські).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РЯД ГРИЗУНИ

Номер слайду 2

Актуалізація знань. Назвіть відмінні риси ссавців* Хто такі первозвірі? Чому так називаються?* Перерахуйте особливості будови сумчастих* Чому ссавці займають панівне становище на Землі?* Яка ознака лежить в основі поділу класу на підкласи? Ряди?

Номер слайду 3

Ряд гризуни. Гризуни широко поширені у всьому світі і становлять близько 40% (приблизно 2800 видів) усіх ссавців, які зараз живуть на землі. Розміри: дрібні і середні: від 5 см (деякі миші) до метра і більше (водосвинка).

Номер слайду 4

Спосіб життя Це наземні, деревні, напівводні і підземні тварини.* Спосіб пересування:- бігають (миші)- стрибають (тушканчики)- лазять (білка)- плавають (бобри, ондатри).* У більшості гризунів є норки, куди вони ховаються при найменшій небезпеці.

Номер слайду 5

Для більшості характерна висока плодючість: кілька (до 6-послідів на рік з великою кількістю (до 8-15) дитинчат у кожному. У деяких видів - народження дитинчат раз на рік (1-2). Багатьом властиво раннє статеве дозрівання – на 2-му – 3-му місяці життя.

Номер слайду 6

Чому їх так назвали: ГРИЗУНИ?Різці не мають коренів і ростуть протягом усього життя тварини. Емаль покриває лише передню частину різців. Таке розташування твердої емалі спереду, а м'якого дентину ззаду обумовлює можливість постійного самозаточування різців, тому їхня поверхня, що гризе, завжди дуже гостра, долотоподібна, скошена назадІклів немає.

Номер слайду 7

Зверніть увагу, як миша користуеться хвостом. (відео).

Номер слайду 8

Будова зубів ссавців, що гризуть. Череп гризуна. РізціКорінні зуби

Номер слайду 9

Ряд гризунів об'єднує близько 30 родин. БіличіМишачіБобровіДикообразовіНутрієвіТушканчиковіСонявіПаковіАгутієві

Номер слайду 10

У природі відіграють важливу роль у житті тундр, лісів, степів і пустель: у ґрунтоутворенні, розвитку рослинності, у харчуванні різних тварин. У житті людини. Багато гризунів є переносниками небезпечних для людини захворювань (лептоспіроз, чума, туляремія тощо). Саме тому диких гризунів так небезпечно брати до рук. Білки, бабаки, бобри, ондатра — цінні хутрові звірі, як і нутрія, що розводиться в неволі. Багато гризунів – лабораторні тварини. ЗНАЧЕННЯпам'ятник лабораторному щуру, м. Харків

Номер слайду 11

АГУТІдикобраз

Номер слайду 12

СОНІПАКІ

Номер слайду 13

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
6 березня 2023
Переглядів
1368
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку