ІСТОРІЯ На думку вчених, вперше людина почала збирати й культивувати хлібні злаки понад 15 тисяч років тому. У кам'яному віці люди їли сирі, зерна, лише пізніше вони навчилися розтирати їх між каменями і змішувати з водою. В Стародавньому Єгипті хліб був важливим продуктом харчування. Єгиптяни мали прізвисько хлібоїди. Хліб високо цінувався. Його ставили в один ряд із золотом і сонцем.
НАРОДНІ ПРИКМЕТИ ПІД ЧАС СІВБИ Не можна починати роботу, коли господар хворий – “буде мізерне зерно” Не можна лихословити та лаятись, “щоб чорт не ходив слідом та не розсівав бур’янів” Не можна губити крихт від їства, бо “миші трубитимуть збіжжя” Не можна в цей день позичати посівного зерна, “аби до нового врожаю не йти в позички”
А ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО … - залишений колосок на 1м веде до втрат 10-12 кг. на гектарі. - одна година простою комбайна в погожу годину – це гектар незібраного поля хлібу, - головне на збиранні врожаю – організованість, стислі строки і висока якість праці. Колосок хоч і малий, зате дорогий. Хліб завжди був і залишається найважливішим продуктом, мірилом усіх цінностей.
МЕДИЦИНА Хліб-один з основних продуктів харчування людини. Потреба в ньому становить 300-500 г на добу. Цінність хліба в тому, що він містить майже всі поживні речовини, необхідні людині: вітаміни, фосфор, кальцій, залізо, магній. Хліб добре засвоюється організмом. 100 грам хліба забезпечує близько 35% потреби організму в енергії.
НАРОДНА МЕДИЦИНА У багатьох народів хліб вважався цілющим засобом від хвороб: якщо нюхати свіжовипечений хліб, то можна вилікувати нежить; черствий хліб допомагає при захворюваннях шлунку та кишечнику; Якщо болить голова, не поспішайте рятуватися таблеткою, краще спробуйте рецепт з “бабусиної скриньки”. Занурте житній хліб в оцет і прив’яжіть його рушником до голови. Через хвилин тридцять біль як рукою зніме.