Презентація "Хліб - усьому голова"

Про матеріал
Щодня ми тримаємо його в руках, ми звикли до нього і не уявляємо без нього свого життя. “ХЛІБ – УСЬОМУ ГОЛОВА!” А чи замислювалися ви, чому саме хліб? Чому так високо цінувався він у всі часи?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ХЛІБ - УСЬОМУ ГОЛОВА Щодня ми тримаємо його в руках, ми звикли до нього і не уявляємо без нього свого життя. “ХЛІБ – УСЬОМУ ГОЛОВА!” А чи замислювалися ви, чому саме хліб? Чому так високо цінувався він у всі часи? На ці та інші запитання ми спробуємо дати відповіді.

Номер слайду 2

Хліб здавна вважався символом святості, символом радості, щастя, здоров’я та багатства.

Номер слайду 3

Чому ж саме хліб – усьому голова? Знайти відповіді на запитання нам допомогли: Історія Народні прикмети, звичаї та обряди Релігія Медицина Математика

Номер слайду 4

ІСТОРІЯ На думку вчених, вперше людина почала збирати й культивувати хлібні злаки понад 15 тисяч років тому. У кам'яному віці люди їли сирі, зерна, лише пізніше вони навчилися розтирати їх між каменями і змішувати з водою. В Стародавньому Єгипті хліб був важливим продуктом харчування. Єгиптяни мали прізвисько хлібоїди. Хліб високо цінувався. Його ставили в один ряд із золотом і сонцем.

Номер слайду 5

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ ПІД ЧАС СІВБИ Не можна починати роботу, коли господар хворий – “буде мізерне зерно” Не можна лихословити та лаятись, “щоб чорт не ходив слідом та не розсівав бур’янів” Не можна губити крихт від їства, бо “миші трубитимуть збіжжя” Не можна в цей день позичати посівного зерна, “аби до нового врожаю не йти в позички”

Номер слайду 6

Прислів’я та приказки Що посієш, те й пожнеш. Як посієш рідко, то вродиться дідько. Весною не посієш – восени не збереш. Одна стара правда на світі буває: хто не посіє, той не збирає. Сила від хліба, хліб — від землі.  Хліб батько, вода — мати.  Зима — без снігу, літо — без хліба.

Номер слайду 7

ЖНИВА для селянина – то ВЕЛИКЕ СВЯТО

Номер слайду 8

А ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО … - залишений колосок на 1м веде до втрат 10-12 кг. на гектарі. - одна година простою комбайна в погожу годину – це гектар незібраного поля хлібу, - головне на збиранні врожаю – організованість, стислі строки і висока якість праці. Колосок хоч і малий, зате дорогий. Хліб завжди був і залишається найважливішим продуктом, мірилом усіх цінностей.

Номер слайду 9

ПОЧИНАЛАСЯ ЖНИВА ЗАЖИНКАМИ

Номер слайду 10

ОБЖИНКИ

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

РЕЛІГІЯ “ Я – Хліб Життя!”, – саме так називав себе Ісус. Найбільшим гріхом вважалося образити Матір, Землю і Хліб святий, бо хліб на столі – це Дар Господній. Проскурка (просфора) – це символ новонародженого маляти.

Номер слайду 14

МЕДИЦИНА Хліб-один з основних продуктів харчування людини. Потреба в ньому становить 300-500 г на добу. Цінність хліба в тому, що він містить майже всі поживні речовини, необхідні людині: вітаміни, фосфор, кальцій, залізо, магній. Хліб добре засвоюється організмом. 100 грам хліба забезпечує близько 35% потреби організму в енергії.

Номер слайду 15

НАРОДНА МЕДИЦИНА У багатьох народів хліб вважався цілющим засобом від хвороб: якщо нюхати свіжовипечений хліб, то можна вилікувати нежить; черствий хліб допомагає при захворюваннях шлунку та кишечнику; Якщо болить голова, не поспішайте рятуватися таблеткою, краще спробуйте рецепт з “бабусиної скриньки”. Занурте житній хліб в оцет і прив’яжіть його рушником до голови. Через хвилин тридцять біль як рукою зніме.

Номер слайду 16

МАТЕМАТИКА на земній кулі налічується більше як 20 видів пшениці; з одного зернятка виходить близько 20 міліграмів борошна, і це означає, що для випічки одного батону потрібно 10 тисяч зернят; хліб на нашому столі з’являється завдяки праці людей 120 професій

Номер слайду 17

ШАНУЙМО ПРАЦЮ ХЛІБОРОБА!

ppt
Додано
6 лютого 2021
Переглядів
1260
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку