Презентація "Християнство"

Про матеріал
Дана презентація може використовуватися як допоміжний матеріал для проведення годин спілкування з учнями з тему "Християнська мораль і культура"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Християнство. Православ’я. Католицизм. Протестантизм

Номер слайду 2

Християнство. Христия́нство — один із напрямів єдинобожжя. Поряд з ісламом та буддизмом входить до числа трьох світових релігій. Характерною рисою християнства, яка вирізняє його серед інших напрямів єдинобожжя, є віра в Ісуса Христа як втілення і прояв Бога заради спасіння всього людства і людського суспільства і настанови в істині.

Номер слайду 3

Християнство зародилося на сході Римської імперії  у I столітті. В наш час християнство — найпоширеніша у світі релігія, — його дотримуються близько 2,2 млрд осіб, що становить понад 1/3 людства. Християнство посідає 1-ше місце у світі за географічним поширенням, тобто майже в кожній країні світу є хоча б одна християнська громада.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Православ’я. Православ'я— богословське поняття, пов'язане з вірою у Христа-Бога, важливе для розуміння історії козацької, робочо-християнської цивілізації нашої планети, особливо країн центральної Євразії, країн Європи і Азії. Назва православ'я набула поширення після церковного розколу на римо-католиків (латинян, папістів) і тих, хто їх віровчення не приймав, навіть під страхом смерті, натомість називаючи себе "православним". Таким чином, хоч первісно поняття християнство, кафолічна (католицька, вселенська) віра і православ'я вживались як синоніми і у літургійних текстах римокатоликів вирази «православна віра» та «православні християни» зустрічались так само часто як і у противників зверхності Риму, папства і латинства, згодом поняття "православ'я" поширилося переважно на Сході і стало асоціюватися з противниками патріархів Заходу (пап Риму) чи як мінімум тими християнами, хто був налаштований до їх позиції і їх символу віри.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Католицизм. КАТОЛИЦИ́ЗМ – найчисленніший із трьох основних напрямів християнства. Католиками є понад 1 млрд населення Землі. Він має багато спільного з православ’ям і водночас відрізняється від інших напрямів у християнстві системою віровчення, культу, своєрідними засобами пристосування до стрімкої зміни соціальних діяльності і нової релігійної свідомості. Католицизм доповнив "Символ віри" новими догматами. Католицизму притаманні догмати християнства, але він має й специфічні риси, особливості, котрих не знає православна церква. Дуже важливим положенням католицизму є теза про особливу роль духовенства, що людина не може заслужити Божої милості самостійно, без допомоги духовенства, яке має значні переваги перед мирянами і повинно мати надзвичайні права і привілеї. Католицизм вважає канонічною лише Біблію, яка написана латинською мовою, якою не володіє переважна частина віруючих.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Протестантизм. Протестанти́зм — один із найпоширеніших напрямів у християнстві, що відокремився від католицизму в період Реформації у 16 столітті та внаслідок подальшого внутрішнього поділу утворив такі течії як адвентизм, баптизм, методизм, євангелізм, п'ятидесятництво, харизматичний рух тощо. Своєю ціллю вони вбачали в поверненні до ідеалів раннього християнства. Церкви й спільноти протестантів національного чи місцевого характеру є в усьому світі та їхнє поширення триває.

Номер слайду 10

Поява протестантизму стала переломним моментом у всій європейській культурі. Торгівля індульгенціями спричинила виступ німецького богослова Мартіна Лютера (1483—1546), який 17 жовтня 1517 оприлюднив 95 тез із критикою вчення католицької церкви про індульгенції, чистилище, молитви за померлих і спасіння заслугами святих. Лютер відкинув папську владу, особливу благодатність священства і його посередництво у спасінні, висунув вимогу спрощення церковної обрядовості й підпорядкування Церкви світській владі. Усе це відповідало інтересам бюргерства і частини шляхти, поміркований напрям німецької Реформації. 

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Православ’я. Католицизм. Протестантизм. Християнство

pptx
Додано
23 квітня
Переглядів
67
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку