Презентація "І у поезії картини ожили"

Про матеріал
Додатковий матеріал для проведення уроків, виховних годин про творчість Т,Г.Шевченка. У презентації використані деякі репродукції картин Т.Г.Шевченка та творчі роботи до теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Есе до портрета У ріднім краї, всюди рідне І очі дивляться добром, І щирість, і думки столітні За нас, жевріють над чолом. Хатки виглядують з соломи, Тополі, мальви-дивоцвіт, Стежина з маминої мови, Що вивела в великий світ. Йому тринадцятий минало, Він пас ягняток за селом, А потім його слово стало Для поколінь апостолом.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Хатина віконцем всміхнулась родині, Зраділа чудовому сонцю…теплінь. Заповнили двір батько, син і дитина І жінка на з'єднанні трьох поколінь. Їм добре разом, бо живуть у любові, Між ними повага і серця добро. Бо квітують для них зорі ті, світанкові І наука і шлях все в єднанні було.

Номер слайду 5

Біль і страх в очах відбились, За дітей, за всю сім’ю. Тільки їх вона любила Давши пісню солов’ю. Давши шлях в життя велике, І саме життя людське, Давши слово материнське Й серце ніжне і палке. І тепер від бід і горя Захистити прагне світ. Бо така вже її доля, Бо такий несе обіт.

Номер слайду 6

Ворожія із циган Долю нагадала, Чорнобровая дівчина Знов засумувала. Нема щастя,нема долі, Немає любові. Як же важко сиротині В кріпацькій неволі! Нема тата,нема неньки, Згадалася рідна хатинка. Як же хоче щастя й долі Бідна сиротинка.

Номер слайду 7

Схилила Катря голову в зажурі Очей не сміє підвести. Плітки гостроязиких фурій Тягар - треба нести. Не сила вже,давно не сила Кохання склало на алтар. Давно покинув її милий Батіг важкий – долі удар. Із осудом поглянуть люди, Чоловіки покривдять ще. Нехай і так,їй щастя буде, Зійде з душі пекучий щем. Бо родиться нова людина Їй син, для нього треба жить. І ще прийде та світла днина- Хвалу знесе слову любить.

Номер слайду 8

Скотився місяць в очерет І розплескався по воді. Заснуло небо, припливли В утомі, стали кораблі. Лиш вітер тихо промайне І в очереті зашумить Стривожить, далі все мине, Вгамує ніч шумливу мить.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Вірші,поеми і листи Бентежать юного Тараса. Поезії,народженні вночі, Ще стануть для людей дороговказом. В тендітнім полум'ї свічі Вірші народяться чудові, І диво-слово зазвучить, Полине солов'їна мова.

Номер слайду 11

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
7 листопада 2020
Переглядів
349
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку