Презентація "Ієрархічні групи тварин"

Про матеріал
Однією з найбільших потреб живих істот є необхідність займати певне місце у стадній ієрархії. При цьому зовсім не обов’язково, щоб домінуючою особиною була найсильніша і найагресивніша тварина — ранжирування за цими критеріями зазвичай існує, але тільки у тих видів, де це виправдано інтересами популяції в цілому. В інших випадках критеріями, які визначають ранг тварини, є цілком інші, часто психологічні ознаки. Так, у деяких птахів домінуюча особина здатна до розв’язання таких завдань, які неспроможні вирішити інші представники даного гурту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ієрархічні групи тварин Виконала: Авраменко С.В.

Номер слайду 2

Однією з найбільших потреб живих істот є необхідність займати певне місце у стадній ієрархії. Під ієрархією розуміють порядок підпорядкування тварин у групі. При цьому зовсім не обов’язково, щоб домінуючою особиною була найсильніша і найагресивніша тварина — ранжирування за цими критеріями зазвичай існує, але тільки у тих видів, де це виправдано інтересами популяції в цілому. В інших випадках критеріями, які визначають ранг тварини, є цілком інші, часто психологічні ознаки. Так, у деяких птахів домінуюча особина здатна до розв’язання таких завдань, які неспроможні вирішити інші представники даного гурту.

Номер слайду 3

Домінують зазвичай найсильніші, найкрупніші та найважчі тварини. Як правило, ці якості перш за все пов’язані з віком. Важливу роль також відіграє агресивність, яка у самців тісно пов’язана з їхньою статевою активністю. Розрізняють кілька основних типів домінування: 1) лінійна ієрархія, коли найсильніша тварина погрожує тва-рині, яка стоїть на ступінь нижче, а та — іншій підлеглій осо-бині і т. д. Тварина-альфа фактично підтримує дисципліну в гурті, а тварина-омега існує для психологічної розрядки всіх інших членів групи, які відганяють її від їжі, а іноді навіть за-бивають до смерті. Часто самці-омега (займають у ієрархії найнижче становище) не можуть паруватися, оскільки самиці їх не приймають; 2) трикутна ієрархія спостерігається іноді в невеликій групі курей чи молодих півників, коли встановлюється “трикут­ний” ієрархічний порядок дзьобання один одного. Ця ієрархія може зберігатися досить довгий час, хоча пояснити її дуже важко;

Номер слайду 4

3) двоступенева ієрархія, при якій одна особина домінує над рештою тварин, які мають однаковий ранг. Домінування однієї тварини над усіма іншими членами групи називається деспотією. Цей тип ієрархічних відносин зустрічається досить часто, особливо серед мишей і щурів; 4) змінене домінування, коли то один, то інший член гурту переважає над іншими. Часто це залежить від того, на чиїй те­риторії знаходиться тварина. У переслідуваної тварини на власній території посилюються домінантні властивості, і вона починає активно виганяти переслідувача, запал якого на чужій території помітно згасає; 5) паралельна ієрархія спостерігається тоді, коли у самців є своя ієрархія, а у самиць — інша. Це буває у шимпанзе, пацюків, мишей, птахів.

Номер слайду 5

Леви Леви є хижими ссавцями і живуть в сімейних групах, так званих прайдах. Прайд складається з одного-трьох самців, кількох статевозрілих самиць і левенят обох статей. Самиці займаються полюванням для прайду, а самці — охороною території. Постарілих і хворих левів прайд захищає, так наприклад, якщо лев не може полювати через пошкодження, отримані на полюванні, його допускають до трапези.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Вовки Вовки живуть у зграях - невеликих, добре організованих і соціально стабільних групах, що складаються з окремих особин, як правило, знаходяться один з одним у генетичній спорідненості. У залежності від обставин (наприклад, якщо виживання зграї залежить від полювань на таку велику здобич, як лось), зграя вовків може налічувати до 20-30 особин. Проте зазвичай у зграї 4-7 вовків. Як правило, зграя складається з пари вовків-лідерів, кількох підкоряючихся їм дорослих звірів, молодих вовків у віці до 2 років і дитинчат. Наявність відносин, заснованих на домінуванні й підпорядкуванні вовків у зграї, є явною і вирішальною ознакою її соціальної структури. Прийнято вважати, що ієрархічна структура самок і самців лінійна.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Коні Дикі коні утворюють табуни, які володіють більшою згуртованістю. Єдність табуна підтримується головним чином волею самців, які відстоюють своє володіння самками від домагань інших самців. В табунах спостерігається явище заступництва і управління одного індивідуума по відношенню до інших.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Повторити § 42-45 підготуватися до самостійної роботи.

ppt
До підручника
Біологія 7 клас (Базанова Т. І., Кузнецова М. О., Кіося Є. О., Павіченко Ю.В.)
Додано
16 квітня 2020
Переглядів
1897
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку