Презентація "Індивідуальний підхід у роботі з важковиховуваними учнями"

Про матеріал
Безпорадність частини вчителів в роботі з важкими дітьми виражається перш за все в тому, що їх методика виправлення важких учнів частіше за все зводиться до моралізування і покарання. Методика виправлення таких учнів органічно пов'язана із загальною методикою виховання. Подолання важковиховуваності і є сукупність методів виховання, самовиховання і перевиховання, які забезпечують усунення негативного і поглиблений розвиток позитивного в особовій системі дитини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Індивідуальний підхід у роботі з важковиховуваними учнями. Підготувала класний. Керівник 9 класу. Бутівської ЗОШКузнєцова О. М.

Номер слайду 2

Безпорадність частини вчителів в роботі з важкими дітьми виражається перш за все в тому, що їх методика виправлення важких учнів частіше за все зводиться до моралізування і покарання. Методика виправлення таких учнів органічно пов'язана із загальною методикою виховання. Подолання важковиховуваності і є сукупність методів виховання, самовиховання і перевиховання, які забезпечують усунення негативного і поглиблений розвиток позитивного в особовій системі дитини. Методи виправлення особи одночасно впливають на свідомість, відчуття, поведінку, на розвиток особистості в цілому. Окремі методи подолання важковиховуваності безвзаємодії один з одним можуть виступати як засіб корекції поведінки, комплексне ж їх застосування робить ці методи засобом перебудови особової системи учнів.

Номер слайду 3

Можна виділити такі групи методів перевиховання:1) Методи руйнування негативного типу характеру: метод «вибуху» і метод «реконструкції» характеру.2) Методи перебудови мотиваційної сфери і самосвідомості.3) Методи перебудови життєвого досвіду.4) Методи попередження негативного і стимуляція позитивної поведінки.

Номер слайду 4

Головна функція всіх методів перевиховання координаційна — злагоджена зміна соціального оточення і розвитку особистості, забезпечення активного впливу соціальних дій і первинного колективу на всі зв'язки і відносини важкої дитини з навколишнім світом (у тому числі на відносини в мікроколективах). Треба також зв'язати виховання, самовиховання і перевиховання в єдиний процес. Правильно здійснюваний індивідуальний підхід — це виховання прикладом, виховання своїм життям, залучення важкого учня в справи, якими педагог зайнятий за службовим обов'язком, по роботі.

Номер слайду 5

Допомогу в організації індивідуального підходу можуть надати однолітки важкого учня, з якими йому цікаво проводити час. Часто слово товариша виявляється сильніше за навіювання педагога.Індивідуальний підхід здійснюється також через сім'ю. Відверті бесіди з батьками про дитину, інформація про добрі і погані сторони в поведінці їх сина або дочки допомагають розробляти систему сімейного виховання, специфіку важковиховуваного учня, що враховує весь комплекс виховної роботи класного керівника, направлений на те, щоб об'єднати, скоректувати вплив соціального оточення, навчального закладу, сім'ї, дитячого колективу з урахуванням характеру і змісту важковиховуваних учнів.

Номер слайду 6

Методи руйнування негативного типу характеру. Метод «реконструкції» характеру логічно витікає з концепції А. С. Макаренко про те, що при перевихованні не можна разом з негативним руйнувати позитивне в особі вихованця. Тому при достатньому рівні загального розвитку доцільний процес часткової зміни особистості важкого учня — реконструкції, тобто перебудови його характеру. В методі «реконструкції» характеру перша і головна задача— знаходження точки опори в етичному світі учня, яка може послужити початковим напрямом перевиховання.

Номер слайду 7

На першому етапі «реконструкції» характеру встановлюються заборони, регламентація поведінки, що включає перелік дії і вчинків, які можна і не можна робити важкому підлітку, щоб не опуститися остаточно. Наступний етап «реконструкції» характеру — чітке визначення задач подолання важковиховуваності, планування індивідуальної роботи з вихованцем. При цьому намічається програма інтенсивного розвитку провідної позитивної якості. Так будь-яка негативна властивість при «реконструкції» характеру долається на основі сильних сторін позитивних рис особи учня.

Номер слайду 8

Метод «вибуху», який виник в педагогічній практиці А. С. Макаренка, також припускає руйнування негативного стереотипу характеру. В сучасній педагогіці вже виключений елемент природності, «вибух» спеціально організовується і прямує. Цей вид діяльності в перевихованні вельми складний, вимагає великої підготовчої роботи. Суть методу «вибуху» полягає в тому, що при несподіваному збігу обставин підліток опиняється в критичній ситуації, коли конфлікт досягає найбільшої гостроти і встає невідкладне питання, як бути далі. Відбувається щось на зразок стихійного природного бунту в підлітку. «Вибух» знищує конфліктний тип поведінки, а потім обов'язково повинна проводитися система роботи по вихованню корисних звичок, позитивних якостей.

Номер слайду 9

Методи переоцінки і переосмислення поведінки: Методи переоцінки і переосмислення поведінки допомагають спонукати до самоаналізу і самооцінки важкого учня. Починається ця робота із звичайних етичних бесід проблемного характеру, з гострою постановкою питань, незвичністю змісту, аналізом ситуацій, знайомих підлітку, несподіванкою рішення: «Куди заводить брехня?», «Якщо втратив повагу», «Друг — третє твоє плече», «Погано людині, коли він один». Для успішного проведення бесіди багато значить психологічна підготовка до неї. Що і як готувати до бесіди, залежить від теми, яку вона розкриває.

Номер слайду 10

Загальні правила індивідуальної розмови з дітьми відомі: говорити віч-на-віч, відверто, показувати свою зацікавленість в переживаннях вихованця, допомагати йому розібратися в собі, об'єктивно аналізувати його поведінку, визначити лінію поведінки на майбутнє. В роботі з важкими дітьми ці загальні вимоги повинні бути істотно доповнені. Перш за все, характер співбесіди повинен відповідати педагогічній меті і відносинам, що вжегсклалися між важким учнем і даним вчителем. Далі співбесіда повинна проводитися у відповідній обстановці, краще всього в природній, наприклад по дорозі додому.

Номер слайду 11

Метода перебудови життєвого досвіду. В перебудові життєвого досвіду методи перевиховання здійснюють дві задачі:- регламентація етичної поведінки і обмеження негативних проявів (методи заборони, обмеження і розпорядження);- руйнування негативних елементів життєвого досвіду, заміна позитивними (методи перемикання і перенавчання). Методи регламентації поведінки — обмеження, заборона; розпорядження — діють у взаємозв'язку з педагогічними вимогами, режимом життя учнів, правилами поведінки. В чистому виді обмеження, заборони викликають опір учнів, розглядаються важкими дітьми як замах на їх свободу і незалежність. От чому методи регламентації позитивної поведінки здійснюються в органічній єдності з соціально цінною діяльністю.

Номер слайду 12

В привчанні і перенавчанні особливе місце належить педагогічним вимогам. Вони пред'являються у зв'язку з конкретною діяльністю важкої дитини з метою змінити характер поведінки, практичних дій дітей. Без зв'язку з практичною діяльністю важкого учня в колективі, без урахування його досвіду в тій або іншій області пред'являти вимоги до нього марно. Перенавчання вимагає вольової підготовки до життя, ставить задачу перед важкими учнями виробивши вміння управляти своїми діями, примусити себе відмовитися від шкідливої звички. Перевиховання включає формування дисциплінованості і самодисципліни як основи вольового розвитку учня. Мета перенавчання — формування нетерпимого відношення до власних шкідливих звичок і недолікам.

Номер слайду 13

Не будучи основними методами, постановка перспектив, організація сприяння, заохочення і покарання, єдине для виховання і перевиховання, займають важливе місце в перебудові особи важких школярів. Вони покликані стимулювати позитивну поведінку і засуджувати неправильне, підтримувати зусилля до самовдосконалення. Разом з тим в практиці методи стимулювання діють частіше за все, саме як заходи заохочення і покарання і застосовуються неправильно. Роль покарання в системі перевиховання важких підлітків частіше за все перебільшується, їм надають мало не вирішальне значення, хоча вони несуть допоміжні функції. Якщо по відношенню до звичайних дітей покарання означає засудження, заборону, то по відношенню до важких підлітків подібне його використовування неефективне. Методи покарання, звичайно вживані в навчальному закладі, не завжди доцільні в перевихованні. Малоефективні методи покарання типу виклику батьків, обговорення поведінки на педраді і т.п.

Номер слайду 14

Оскільки найбільша кількість помилок скоюється при заохоченнях і покараннях в сім'ї, слідує перш за все в роботі з батьками добитися єдності вимог, визначити загальний характер дії на підлітків.1. В сімейному житті перш за все діти виховуються відносинами батьків один до одного. Пам'ятайте, діти частіше страждають не від недоліку, а від надлишку уваги.2. Будь-які заходи заохочення добрі тоді, коли вони не роздувають недоліків дитини, його самолюбності, зарозумілості.3 . Привчайте дитину до радості перемоги на тривалому шляху, ставте мету далеку і близьку.4. Покарання доцільно тоді, коли дитина сама зрозуміла, що вчинила погано, коли вона сама себе засуджує. Тому вона і покарання сприйме як належне, їй буде легшим понести покарання.5. Не поспішайте з висновками, не шукайте погані мотиви в неправильних діях дитини.

Номер слайду 15

6. Не гарячіться, заспокойтеся, розберіться у всьому, що відбулося.7. Не кажіть, погано чи добре поступила дитина, не розібравшись в мотивах його дії.8. Покарання треба довести до кінця, але вжити заходів до того, щоб надалі було неможливе зробити подібного роду помилку.9. Найважливіше - спонукати здібність до самооцінки, щоб викликати самопокарання, щоб спонукати до самосхвалення. Саме в цьому випадку заохочення і покарання стають найдієвішими.

pptx
Додано
27 січня 2019
Переглядів
2680
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку