Презентація "Основні напрями організації співпраці класного керівника з батьками учнів".

Про матеріал
Велике значення під час роботи з батьками учнів мають продуманість і організованість системи співпраці. Батькам учнів будь-якого віку необхідно допомагати ставати гарними батьками. Не можна недооцінювати роль класного керівника в цьому процесі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні напрями організації співпраці класного керівника з батьками учнів. Підготувала вчитель англійської мови. Бутівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Кузнєцова. Ольга Михайлівна

Номер слайду 2

Велике значення під час роботи з батьками учнів мають продуманість і організованість системи співпраці. Батькам учнів будь-якого віку необхідно допомагати ставати гарними батьками. Не можна недооцінювати роль класного керівника в цьому процесі. Таким чином, головним напрямом співпраці класного керівника і батьків стає просвіта батьків і матерів з питань психології та педагогіки. Звичайно, класному керівникові не подужати цієї проблеми самому. До психолого-педагогічної просвіти батьків слід залучати фахівців різних галузей: лікарів, практичних психологів, представників громадських організацій, соціальних педагогів,учителів - предметників.

Номер слайду 3

Запитання, відповіді на які батьки, класний керівник та фахівці шукатимуть разом• Книга в житті родини й дитини.• Взаємини дорослих у родині — зразок для наслідування.• Свята вдома: якими їм бути? • Що треба знати про статеве дозрівання дітей? • Як запобігти проблемам у вихованні власних дітей?• Комп'ютер — друг чи ворог?• Як боротися з лінню?• Взаємини дітей із друзями та приятелями.• Як виховати в дитині відповідальність за свої слова і вчинки? • Права та обов'язки дитини в родині.• Здоров'я дитини — основа успішності в навчанні.• Якщо дитина самотня...• Якщо дитина відстає у навчанні...• Конфлікти в родині та мистецтво їх подолання. • Страхи дитини. Що за цим стоїть?

Номер слайду 4

Наступний напрям організації співпраці класного керівника та батьків — формування у батьків культури причетності до освітньо-виховного простору школи. Іноді батьки досить негативно ставляться до організації навчального процесу. Причина — в існуванні так званих «паралельних світів» родин учнів і навчального закладу, а як наслідок — обопільна антипатія та конфлікти між цими «світами». Для виключення можливості існування подібної поляризації в кожному навчальному закладі має бути розроблена стратегія формування в батьків і учнів культури причетності до освітньо-виховного простору навчального закладу.

Номер слайду 5

Вступ батьків до єдиного щкільного простору починається зі щорічної традиційної екскурсії будівлею. Пропонована зустріч допоможе батькам оцінити оформлення школи, довідатися про її успіхи за минулий навчальний рік, познайомитися з проблемами, розв'язання яких потребує і їхньої участі. В системі роботи класного керівника має плануватися більше заходів, що потенційно об'єднують дітей і батьків. Неабияке виховне значення можуть мати щорічні круглі столи. Значну увагу слід приділити традиціям проведення уроків і позакласних заходів в школі, ознайомити батьків учнів зі змістом і методикою організації освітньо-виховного процесу в колективі. Неабияке значення має залучення батьків до гурткової та творчої роботи в класі, в якому навчається їхня дитина.

Номер слайду 6

Орієнтовна тематика зустрічей з батьками в межах формування культури причетності до освітнього простору школи:• Екскурсія — знайомство зі школою.• Зустріч з адміністрацією навчального закладу й соціально-психологічною службою.• Батьківські збори «Книги, які читають усі».• Організація і проведення батьківських уроків.• Засідання виїзного клубу вихідного дня.• Участь у загальношкільній батьківській конференції «Є проблема — є розв'язання».• «День відкритих дверей в класі» — наочна демонстрація досягнень учнів, батьків і класного керівника, колективу педагогів школи.• Випуск стіннівки силами батьків і дітей.

Номер слайду 7

Одним із важливих напрямів роботи класного керівника є також діагностика. Дехто з педагогів може заперечити: якщо в школі працюють практичні психологи — їм і займатися діагностикою. Однак ідеться не про психологічну діагностику як таку, а про психолого-педагогічну діагностику, яка вирізняється індивідуальним характером і оперативністю. Конструктивне планування виховної роботи в класі та налагодження роботи з батьками неможливе без використання психолого-педагогічної діагностики.

Номер слайду 8

Діагностика в роботі класного керівника може бути попередньою, оперативною, підсумковою — залежно від ситуації. Якщо педагог грамотно використовує діагностичні матеріали, то може докорінно змінити спосіб спілкування в родині, статус окремих її членів, стратегію поведінки дорослих щодо дитини. У роботі з класом діагностика допомагає виявленню проблемних ситуацій в окремих родинах і дозволяє обрати правильну лінію поведінки з батьками проблемних учнів. Однак діагностика в роботі класного керівника — це й досить небезпечне знаряддя, тому використовувати його педагог може за умови абсолютної впевненості в позитивних наслідках такого методу для конкретної дитини та її родини.

Номер слайду 9

Попередня діагностика потребує підготовки: - батьківських зборів; - тематичних та індивідуальних консультацій; - позакласних заходів; поїздок та екскурсій; - планування позакласної роботи з колективом учнів; - аналізу роботи з класом.

Номер слайду 10

Оперативна діагностика необхідна для розв'язання конфліктних ситуацій у родинах під час підготовки до співбесід між учнями, викладачами й учнями. Підсумкову діагностику доцільно проводити наприкінці навчального року за результатами участі класу у святах, конкурсах і фестивалях. Це необхідно для оцінки проведеного заходу через сприйняття всіма присутніми, що дозволить вдосконалювати роботу з родиною й учнями. Добре організована підсумкова діагностика роботи школи в цілому і виховної системи школи зокрема допомагає в оперативному розв'язанні питань якісного просування класу у своєму розвиткові, плануванні заходів, ефективність яких не викликає сумнівів.

Номер слайду 11

Значущим напрямом діяльності класного керівника з родинами учнів є також коригувальна робота. Діагностична робота класного керівника у відриві від коригувальної не лише не має сенсу, але й може завдати шкоди та скалічити душі дітей і дорослих, призвести до агресії і конфліктів. 

Номер слайду 12

Головне призначення коригувальної роботи — надання батькам своєчасної психолого-педагогічної допомоги та підтримки під час розв'язання таких проблемних ситуацій у сімейному вихованні, як:- криза адаптації до навчання в школі; - статеве дозрівання дітей;- нестабільне становище дитини в родині;- втрата батьків або близьких людей;- розлучення батьків;- вплив на дитину компанії.

Номер слайду 13

Родина потребує коригувальної допомоги та підтримки з боку педагога у разі виходу дитини з-під контролю батьків і підпадання під вплив поганої компанії чи секти, яка стає для неї більш значущою за власну родину. Коригувальна робота — це, зокрема, і заходи з профілактики шкідливих звичок (тютюнопаління, токсикоманії, наркоманії). Але ефективність такої роботи багато в чому залежить від активності та підтримки батьків.  Таким чином, взаємні допомога та підтримка педагога і родини задля спільної мети — запорука успіху в нелегкій справі виховання майбутнього країни.

pptx
Додано
27 січня 2019
Переглядів
2188
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку