Презентація "Інформаційна гра до Дня Соборності України"

Про матеріал
Презентація для учнів 7-9 класів, містить вірші, короткий історичний опис, не великі вікторини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інформаційна гра до Дня Соборності України

Номер слайду 2

Різні в світі є країни,Різні люди є на світі,Різні гори, полонини,      Різні трави, різні квіти.Є з усіх одна країна,   Найрідніша нам усім.      То – прекрасна Україна, Нашого народу дім.

Номер слайду 3

Якщо поглянути на карту нашої Батьківщини, то ми побачимо, що заходиться вона в самому центрі Європи. Тому за  своїм географічним розташуванням,  Україна – країна європейська.

Номер слайду 4

Історична довідка. Упродовж століть землі України були розрізнені, належали до різних держав. Тож споконвічною мрією українців було об'єднання України. У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення,утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події. Одна з таких сторінок нашого минулого–боротьба українського народу за соборність своїх земель.

Номер слайду 5

І ось 22 січня 1919 року злилися століттями відірвані одна від одної частини єдиної України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на всенародному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.Історична довідка

Номер слайду 6

Майже 100 рокiв тому слово «соборність» було вписане в iсторiю українського народу, але святковим днем українського календаря воно стало тiльки від недавна. Як велике державне свято–День Соборності України – відзначають з 1999 року. Ті пам’ятні історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної України та утвердження національної ідеї. У розмаїтті жовто-синіх знамен 22 січня 1990 року наші сучасники поєднали живим ланцюгом злуки Схід і Захід України.Історична довідка

Номер слайду 7

Моя Україна — це пісенька мами,Розлогі лани колосяться хлібами,Вишневі садочки, лелеки на хаті. Купають ставочки хмарки пелехаті. Моя Україна — то мамина ласка,Червона калина, бабусина казка. Це соняхи в цвіті, горобчиків зграя... Я кращої в світі країни не знаю.(Людмила Савчук)

Номер слайду 8

Історична вікторина1. Як називалися воїни, що майже 300 років боронили Україну від зовнішніх ворогів?2. Яку назву мала козацька держава, створена за Дніпровськими порогами? 3. Як називався начальник козацького війська?4. Під керівництвом якого гетьмана Україна вела Національно-визвольну війну проти поляків?5. Хто є батьком української історії?

Номер слайду 9

Історична вікторина6. Назвіть імена перших слов’янських просвітителів, творці слов'янської азбуки?7. Автор слів гімну України?8. Як називається основний закон України?9. Назвіть композитора, який поклав вірш Чубинського, що став гімном, на музику?

Номер слайду 10

Конкурс «Географічний»Назва обласного центру, яка складається зі слова – назви однієї з основних зернових культур в Україні та слова, яке означає стан спокою та гармонії, період між війнами. Назва обласного центру України, яка складається з двох слів в перекладі російською мовою: перше слово – назва неотруйних змій, поширених по  вмій території України; друге – тип поселення, в Україні має нараховувати понад 10 000 осіб, більша частина жителів якого зайнята поза сільським господарством. Назва історико-географічного регіону  України. Слово складається з двох частин: перша – низинна старовинна історична місцевість міста Києва, стародавній район ремісників і річковиків; друга – назва однієї з нот. Назва обласного центру України, яка складається із слова, що означає вид єдиноборства, поширеного в Японії, в якому два борці виявляють сильнішого на круглому полі. Останню літеру цього слова замінюємо на українську літеру «и».

Номер слайду 11

Конкурс «Літературний»Назвіть літературний твір Т. Г. Шевченка, який найбільше перекладався і читається на 147 мовах світу?Назвіть автора і назву книги, на читання якої Михайлик, герой повісті М. Стельмаха «Гуси-лебеді летять», хотів обміняти дві склянки гарбузового насіння? Як звати київського князя, який помер від укусу гадюки?Вгадай літературний твір, де забражений славний козацький рід Судаків з українського села Спасівка, зокрема Павлусь.

Номер слайду 12

Конкурс «Грошова одиниця»Назвіть, чий портрет зображено на купюрі номіналом:20 грн 50 грн 100 грн 200 грн500 грн

Номер слайду 13

Молюсь за тебе,Україно,Молюсь за тебе кожен час,Бо ти у нас одна-єдина,-Писав в своїх віршах Тарас«Молюсь,- казав він,- що у тебе. Не було між людьми війни. Щоб завжди було чисте небо. На нашій стомленій землі»

Номер слайду 14

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шульга Світлана Геннадіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Логвин Людмила
Додано
9 січня 2023
Переглядів
954
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку