Історично-краєзнавча інтелектуальна гра "Україна - мій дім". І дорослі і діти повинні знати історію своєї держави, її традиції, звичаї, відомих особистостей і.т.д. Гра допоможе розширити свій кругозір, та перевірити власні знання з історії рідного краю.
Моря України: Чорне, Азовське. Річки України: Найдовші - (Дніпро, Дністер, Південний Буг, Сіверський Дінець, Горинь, Десна, Інгул, Псел, Стир Інгулець, Прут, Тетерів , Сула)Водосховища: Київське, Канівське, Каховське, Кременчуцьке, Дніпровське, Кам'янське. Гори України: Карпати – Говерла 2061м,Кримські гори – Роман Кош-1545м. Озера України : Світязь, Синевир, Ялпуг, Сасик, Кагул, Біле ,Китай, Мертве, Кугурлуй, Пісочне . Півострови України: Кримський , Керченський . Острови: Хортиця, Зміїний, Первомайський, Березань, Закоханих, Джирилгач, Бірючий, Томаківка, Любичів, Труханів.
Відповіді. Володимир Великий 988 році.24серпня 1991 рік. Конституція.28 червня 1996 рік. У 15 ст. Переворот, кардинальна зміна, повалення однієї влади встановлення іншої. Олег, Ігор, Ольга, Святослав, Володимир, Ярослав, Володимир мономах. Дмитро Вишневецький. Байда. Українська Народна Республіка. Держава зі столицею в Києві.1941 -1945 рр.
Народні символи. Символ життя, крові, вогню. Стародавній оберіг дому, символ щасливої долі, злагоди і подружньої вірності, чистоти почуттів і найщиріших побажань. Символ життя, долі, життєвої сили; символ дівоцтва. Символ Сонця; життя, його безсмертя; любові і краси; весняного відродження; добра, щастя, радості. Символ багатства, забезпеченого життя і родинного благополуччя. Символ безконечності й незчисленності зоряного світу, Всесвіту, і, водночас, сну і забуття. Символ Сонця, праці й достатку, сили і добробуту. Він - чи не найсильніший серед квітів... Символ любові до батька-матері, котрі благословили тебе на світ, а тому це - й символ сімейного благополуччя, любові до рідної землі, Батьківщини. Це символ України. Ритуальний священний хліб, котрий завжди має художньо виконану і естетично оздоблену круглу, тобто сонячну форму.
Українська кухня. Українські страви про які забули.1. Затірка — одна з найдавніших українських страв. Взагалі ця страва була поширена на території проживання усіх слов’янських народів. Рецепт дуже простий: готується добряче підсолене пшеничне тісто, котре потім розтирається у макітрі з пшеничним борошном. Розтирати тісто потрібно, доки воно не перетвориться на мілкі розсипчасті кульки розміром з горошину. Ці кульки відварюються у воді, молоці або бульйоні. Страва готується, поки кульки не спливуть на поверхню. Заправляють готову затірку маслом, олією чи шкварками. Раніше її вживали до столу щодня, адже вона проста у приготуванні та ситна.2. Гомбовці – страва, що прийшла до нас з Угорщини, але певний час була розповсюджена і в Україні. 3. Рокоткрумплі – дивна назва одразу наштовхує на думку про іноземне походження. 4. Меживо – традиційна українська страва, котра подібна із відомими нам овочевою ікрою чи рагу. 5. Книші – про походження цієї страви існує багато суперечок. 6. Лемішка – традиційно полтавська страва, яка давно вийшла з українського побуту. 7. Коцюрба – страва, яка поєднує у собі картопляне пюре і галушки. 8. Токан – страва, котра була поширена на території західної України. 9. Росівниця – досить оригінальна страва, 10. І на останок – стародавній напій Гуслянка. Українські страви про які забули. Затірка. Гомбовці Рокоткрумплі Меживо Книші Лемішка Коцюрба Токан Росівниця Гуслянка Оберіть із запропонованих страв - Книші, Коцюба, Токан
Українські страви про які забули.1. Затірка — одна з найдавніших українських страв. Взагалі ця страва була поширена на території проживання усіх слов’янських народів. Рецепт дуже простий: готується добряче підсолене пшеничне тісто, котре потім розтирається у макітрі з пшеничним борошном. Розтирати тісто потрібно, доки воно не перетвориться на мілкі розсипчасті кульки розміром з горошину. Ці кульки відварюються у воді, молоці або бульйоні. Страва готується, поки кульки не спливуть на поверхню. Заправляють готову затірку маслом, олією чи шкварками. Раніше її вживали до столу щодня, адже вона проста у приготуванні та ситна.2. Гомбовці – страва, що прийшла до нас з Угорщини, але певний час була розповсюджена і в Україні. Її унікальність полягає в тому, що вона майже ідентична із китайськими паровими булочками, які також вважаються там традиційною стравою. Тож можливо, цей рецепт прийшов до нас практично з іншого кінця світу. Гомбовці – це парові булочки-кульки із дріжджового тіста. Всередину тіста додають різні начинки із ягід, фруктів чи просто заправляють тісто прянощами. Відрізняються ці українські кульки від інших одним нюансом – після приготування їх обвалюють у крихтах підсмажених сухарів із цукром.3. Рокоткрумплі – дивна назва одразу наштовхує на думку про іноземне походження. Дійсно, це угорська страва, яку українці перейняли у свій побут. Адже рецепт зовсім не складний і включає в себе інгредієнти, які є у кожній родині: картопля, сир, будь-яке копчене м’ясо і яйця. Все це викладається тоненькими шарами, приправляється червоним перцем та запікається.4. Меживо – традиційна українська страва, котра подібна із відомими нам овочевою ікрою чи рагу. Додаються до межива буряк, кабачки, баклажани, помідори, гарбуз (за бажанням якісь інші овочі), а також обов’язково додають цибулю і моркву. Вживати цю страву можна як у гарячому вигляді, так і холодну. Більше того, кажуть, що меживо настояне декілька днів стає навіть кращим на смак – адже овочі маринуються у власному соку.5. Книші – про походження цієї страви існує багато суперечок. За однією з версій – вона зародилась у Білорусі. Проте була досить популярною на значній частині північних та центральних українських регіонів. Книші – це округлі пиріжки із листкового тіста, в середині яких досить багато начинки. Начинка могла бути найрізноманітнішою: каші, картопляне пюре, овочі, сири та зелень. Такий смаколик був доповненням до супів або страв із м’яса. Також існував солодкий варіант страви, з фруктами, ягодами та домашнім сиром.
6. Лемішка – традиційно полтавська страва, яка давно вийшла з українського побуту. Сьогодні її рецепт зберігся завдяки згадкам у книжках та обрядовим приготуванням страви на ярмарках. Обсмажене гречане борошно розводять у гарячій солоній воді так, щоб вона зберігала густу консистенцію. Потім додають туди шматочки сала, також попередньо обсмажені. Страву перекладають у глиняний горщик і допікають у добре прогрітій печі. В тому ж горщику і подають на стіл.7. Коцюрба – страва, яка поєднує у собі картопляне пюре і галушки. Віддалено нагадує італійську варіацію пасти, де вона також подається у пюре з картоплі. Українська традиційна страва не менш смачна: маленькі галушки з тіста, картопля, шкварки і часник перемішуються у макітрі і все це разом подається у тій же посудині. Інший варіант страви – не товкти картоплю і подавати її грубими шматочками.8. Токан – страва, котра була поширена на території західної України. Прийшла вона до нас із румунської кухні. Часто токан плутають з мамалигою, але це дві абсолютно інші страви. Вони обидві включають в себе кукурудзяну кашу, але у мамализі ця крупа – основний інгредієнт, а токан – це страва зі свинини, гарніром до якої подається ця каша. Згодом до страви почали додавати і бринзу, що зроблило її ще більш подібною до мамалиги, або замінювати свинину іншим м’ясом, але це звична справа – експериментувати на кухні.9. Росівниця – досить оригінальна страва, сьогодні її можна було б віднести до високої кухні, якби хтось взявся за популяризацію цього рецепту. Варений рис та кукурудза, квашена капуста відварена у розсолі та тертий мак у якості спеції. Унікальний смак зовсім не схожий на класичні прості українські страви.10. І на останок – стародавній напій Гуслянка. Стінки посудини змастити густо сметаною, а в посудину залити кип’ячене та охолоджене до кімнатної температури молоко, не перемішуючи. Вкутати посудину, аби вона прогрівалась та залишити на 12 годин. Потім охолодити напій перед вживанням.