Презентація інтелектуальної гри ."Україна - мій дім."

Про матеріал

Історично-краєзнавча інтелектуальна гра "Україна - мій дім". І дорослі і діти повинні знати історію своєї держави, її традиції, звичаї, відомих особистостей і.т.д. Гра допоможе розширити свій кругозір, та перевірити власні знання з історії рідного краю.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІнтелектуальнаІсторико-краєзнавча гра«Україна – мій дім»

Номер слайду 2

ОсобистостіГеографія. Свята та звичаїУкраїнська кухняІсторія Музика. Народні символи. Народна мудрість

Номер слайду 3

Особистості

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Географія. Сусіди України : Моря України: Річки України: Водосховища: Гори України: Озера України : Півострови України: Острови:

Номер слайду 7

Моря України: Чорне, Азовське. Річки України: Найдовші - (Дніпро, Дністер, Південний Буг, Сіверський Дінець, Горинь, Десна, Інгул, Псел, Стир Інгулець, Прут, Тетерів , Сула)Водосховища: Київське, Канівське, Каховське, Кременчуцьке, Дніпровське, Кам'янське. Гори України: Карпати – Говерла 2061м,Кримські гори – Роман Кош-1545м. Озера України : Світязь, Синевир, Ялпуг, Сасик, Кагул, Біле ,Китай, Мертве, Кугурлуй, Пісочне . Півострови України: Кримський , Керченський . Острови: Хортиця, Зміїний, Первомайський, Березань, Закоханих, Джирилгач, Бірючий, Томаківка, Любичів, Труханів.

Номер слайду 8

Історія. Хто хрестив Київську Русь і коли? Коли Україна стала незалежною?Основний закон України?Коли була прийнята конституція?Коли виникало козацтво?Що таке революція?Назвіть князів Київської Русі?Хто заснував першу січ? Що таке УНР?Коли відбулася Велика Вітчизняна війна? 

Номер слайду 9

Відповіді. Володимир Великий 988 році.24серпня 1991 рік. Конституція.28 червня 1996 рік. У 15 ст. Переворот, кардинальна зміна, повалення однієї влади встановлення іншої. Олег, Ігор, Ольга, Святослав, Володимир, Ярослав, Володимир мономах. Дмитро Вишневецький. Байда. Українська Народна Республіка. Держава зі столицею в Києві.1941 -1945 рр.

Номер слайду 10

Народні символи. Символ життя, крові, вогню. Стародавній оберіг дому, символ щасливої долі, злагоди і подружньої вірності, чистоти почуттів і найщиріших побажань. Символ життя, долі, життєвої сили; символ дівоцтва. Символ Сонця; життя, його безсмертя; любові і краси; весняного відродження; добра, щастя, радості. Символ багатства, забезпеченого життя і родинного благополуччя. Символ безконечності й незчисленності зоряного світу, Всесвіту, і, водночас, сну і забуття. Символ Сонця, праці й достатку, сили і добробуту. Він - чи не найсильніший серед квітів... Символ любові до батька-матері, котрі благословили тебе на світ, а тому це - й символ сімейного благополуччя, любові до рідної землі, Батьківщини. Це символ України. Ритуальний священний хліб, котрий завжди має художньо виконану і естетично оздоблену круглу, тобто сонячну форму.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Свята. Необхідно назвати обряди, які були необхідними під час свята. Різдво. Василя. Старий Новий Рік. Водохрещща. Масляна. Вербна неділя. Великдень. Трійця. Купала. Маковія. Покрова.

Номер слайду 13

Музика

Номер слайду 14

Українська кухня. Українські страви про які забули.1. Затірка — одна з найдавніших українських страв. Взагалі ця страва була поширена на території проживання усіх слов’янських народів. Рецепт дуже простий: готується добряче підсолене пшеничне тісто, котре потім розтирається у макітрі з пшеничним борошном. Розтирати тісто потрібно, доки воно не перетвориться на мілкі розсипчасті кульки розміром з горошину. Ці кульки відварюються у воді, молоці або бульйоні. Страва готується, поки кульки не спливуть на поверхню. Заправляють готову затірку маслом, олією чи шкварками. Раніше її вживали до столу щодня, адже вона проста у приготуванні та ситна.2. Гомбовці – страва, що прийшла до нас з Угорщини, але певний час була розповсюджена і в Україні. 3. Рокоткрумплі – дивна назва одразу наштовхує на думку про іноземне походження. 4. Меживо – традиційна українська страва, котра подібна із відомими нам овочевою ікрою чи рагу. 5. Книші – про походження цієї страви існує багато суперечок. 6. Лемішка – традиційно полтавська страва, яка давно вийшла з українського побуту. 7. Коцюрба – страва, яка поєднує у собі картопляне пюре і галушки. 8. Токан – страва, котра була поширена на території західної України. 9. Росівниця – досить оригінальна страва, 10. І на останок – стародавній напій Гуслянка.  Українські страви про які забули. Затірка. Гомбовці Рокоткрумплі Меживо Книші Лемішка Коцюрба Токан Росівниця Гуслянка Оберіть із запропонованих страв - Книші, Коцюба, Токан

Номер слайду 15

Українські страви про які забули.1. Затірка — одна з найдавніших українських страв. Взагалі ця страва була поширена на території проживання усіх слов’янських народів. Рецепт дуже простий: готується добряче підсолене пшеничне тісто, котре потім розтирається у макітрі з пшеничним борошном. Розтирати тісто потрібно, доки воно не перетвориться на мілкі розсипчасті кульки розміром з горошину. Ці кульки відварюються у воді, молоці або бульйоні. Страва готується, поки кульки не спливуть на поверхню. Заправляють готову затірку маслом, олією чи шкварками. Раніше її вживали до столу щодня, адже вона проста у приготуванні та ситна.2. Гомбовці – страва, що прийшла до нас з Угорщини, але певний час була розповсюджена і в Україні. Її унікальність полягає в тому, що вона майже ідентична із китайськими паровими булочками, які також вважаються там традиційною стравою. Тож можливо, цей рецепт прийшов до нас практично з іншого кінця світу. Гомбовці – це парові булочки-кульки із дріжджового тіста. Всередину тіста додають різні начинки із ягід, фруктів чи просто заправляють тісто прянощами. Відрізняються ці українські кульки від інших одним нюансом – після приготування їх обвалюють у крихтах підсмажених сухарів із цукром.3. Рокоткрумплі – дивна назва одразу наштовхує на думку про іноземне походження. Дійсно, це угорська страва, яку українці перейняли у свій побут. Адже рецепт зовсім не складний і включає в себе інгредієнти, які є у кожній родині: картопля, сир, будь-яке копчене м’ясо і яйця. Все це викладається тоненькими шарами, приправляється червоним перцем та запікається.4. Меживо – традиційна українська страва, котра подібна із відомими нам овочевою ікрою чи рагу. Додаються до межива буряк, кабачки, баклажани, помідори, гарбуз (за бажанням якісь інші овочі), а також обов’язково додають цибулю і моркву. Вживати цю страву можна як у гарячому вигляді, так і холодну. Більше того, кажуть, що меживо настояне декілька днів стає навіть кращим на смак – адже овочі маринуються у власному соку.5. Книші – про походження цієї страви існує багато суперечок. За однією з версій – вона зародилась у Білорусі. Проте була досить популярною на значній частині північних та центральних українських регіонів. Книші – це округлі пиріжки із листкового тіста, в середині яких досить багато начинки. Начинка могла бути найрізноманітнішою: каші, картопляне пюре, овочі, сири та зелень. Такий смаколик був доповненням до супів або страв із м’яса. Також існував солодкий варіант страви, з фруктами, ягодами та домашнім сиром.

Номер слайду 16

6. Лемішка – традиційно полтавська страва, яка давно вийшла з українського побуту. Сьогодні її рецепт зберігся завдяки згадкам у книжках та обрядовим приготуванням страви на ярмарках. Обсмажене гречане борошно розводять у гарячій солоній воді так, щоб вона зберігала густу консистенцію. Потім додають туди шматочки сала, також попередньо обсмажені. Страву перекладають у глиняний горщик і допікають у добре прогрітій печі. В тому ж горщику і подають на стіл.7. Коцюрба – страва, яка поєднує у собі картопляне пюре і галушки. Віддалено нагадує італійську варіацію пасти, де вона також подається у пюре з картоплі. Українська традиційна страва не менш смачна: маленькі галушки з тіста, картопля, шкварки і часник перемішуються у макітрі і все це разом подається у тій же посудині. Інший варіант страви – не товкти картоплю і подавати її грубими шматочками.8. Токан – страва, котра була поширена на території західної України. Прийшла вона до нас із румунської кухні. Часто токан плутають з мамалигою, але це дві абсолютно інші страви. Вони обидві включають в себе кукурудзяну кашу, але у мамализі ця крупа – основний інгредієнт, а токан – це страва зі свинини, гарніром до якої подається ця каша. Згодом до страви почали додавати і бринзу, що зроблило її ще більш подібною до мамалиги, або замінювати свинину іншим м’ясом, але це звична справа – експериментувати на кухні.9. Росівниця – досить оригінальна страва, сьогодні її можна було б віднести до високої кухні, якби хтось взявся за популяризацію цього рецепту. Варений рис та кукурудза, квашена капуста відварена у розсолі та тертий мак у якості спеції. Унікальний смак зовсім не схожий на класичні прості українські страви.10. І на останок – стародавній напій Гуслянка. Стінки посудини змастити густо сметаною, а в посудину залити кип’ячене та охолоджене до кімнатної температури молоко, не перемішуючи. Вкутати посудину, аби вона прогрівалась та залишити на 12 годин. Потім охолодити напій перед вживанням. 

Номер слайду 17

Народна мудрість1. Наша слава –2. Без верби і калини -3. На чужій стороні – 4. Людина без Вітчизни, 5. За народ і волю6. Та земля мила -7. У чужій сторонці -8. Краще на рідній землі кістьми полягти -9. Рідна земля —10. З рідної сторони -

Номер слайду 18

1. Українська держава2 .нема України3. Вітчизна вдвічі миліша4. як соловей без пісні.5.віддам життя і долю.6.де мати народила.7.не так і сонце світить.8.ніж на чужій слави досягти.9.мов колиска золота.10. І ворона мила. Відповіді

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Дякую за увагу

pptx
Додано
15 січня 2019
Переглядів
984
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку