"Прийшла масляна – Прийшла з млинцями"

Про матеріал

Цей матеріал буде корисний для організаторів масових заходів для дітей 5-11 класів, для створення умов психологічного розвантаження дітей.

Цілі і завдання ігрової програми: збереження народних традицій святкування Масляної, організація творчого та змістовного дозвілля дітей, формування здорового способу життя дітей, виховання навичок і звичок культурного проведення.

Перегляд файлу

 

Свято масляної

«Масляна, Масляна, яка ти красна! »

1.   Увага! Увага!

Вже час розпочати

Веселе, щасливе і радісне свято.

На нього чекаєм давно уже ми.

2.        Снігами вкрилася земля,

 Метелиця гуляє,

 Малює вікна морозець

Та носики щипає.

 Масляна! Чесна, широка! Весела! Масляну повсюди чекали з великим      нетерпінням. Це саме веселе, всенародне свято.  Тиждень  Масниць починався з понеділка.

Понеділок «ЗУСТРІЧ»
У перший день Масляної споруджується опудало Зими і ставиться на головній площі. Господині починають пекти млинці, першим з яких пригощають бідну і убогу людину, щоб вона пом'янула померлих родичів. Спочатку в понеділок повинна колодка народитись.

(Конкурс «Естафета»)

Вівторок «РОЗВАЖАЛЬНИЙ ДЕНЬ»

У вівторок всі виходили на гуляння. На вулицях проводилися всілякі конкурси і змагання на силу, спритність і розум. Парубки запрошували дівчат кататися на санчатах. Господині запрошували всіх на млинці.

(Конкурс з мішечками)

Середа «ЛАКОМКА»

В цей день люди пригощалися всілякими солодощами – горіхами, медом, замоченими яблуками, всіляким варенням і звичайно млинцями. В гості в цей день кликали тільки родичів. Сім’ї були великими, тому гостей було завжди багато.

(Конкурс з огірками,салом,водою ;конкурс «хто швидше з’їсть вареника»).

Четвер «ШИРОКИЙ ЧЕТВЕР»

З цього дня починається Широка Масляна, коли не можна працювати, зате можна гуляти і святкувати. Влаштовуються веселі народні гуляння з розвагами: катання на санях, бої, танці, пісні, стрибання через вогнище. І все супроводжується частуваннями з млинцями і варениками, сметаною і маслом.

(конкурс «Відгадай продукт»)

П’ятниця «ТЕЩИНІ ВЕЧЕРІ »

 В п’ятницю всі тещі запрошували зятів до себе до дому і пригощали млинцями та відгадували загадки.

(музичний конкурс пари)

Субота «ЗОЛОВКИНІ ПОСИДЕНЬКИ»

 У суботній день існували два способи загадування щастя. Перший: влучити сніжкою від порога в коло, намальоване на воротах; другий: влучити сніжкою від порога в білу пелюшку, що висить на воротах, стоячи спиною до неї. Хто впорається з таким завданням — той, уважалося, матиме в цьому році щастя.

(Вікторина)

Неділя « ПРОЩАЛЬНА»

 В неділю, як правило приближалося справжнє святкування – проводи зими. В цей день спалювали на вогні солом’яного опудала  - Масляницю. Всі збиралися на горі, на якій стояла Масляниця, і з піснями, хороводами її спалювали – весна вступала в свої права.    

А зараз давайте всі разом перенесемо нашу Масляну і станемо разом навколо неї у коло, забудемо всі образи, всі печалі.

(хоровод «Масляна»)

docx
Додано
15 січня 2019
Переглядів
564
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку