Презентація "Ірина Жиленко"

Про матеріал
Особистість Ірини Жиленко як поета. Біографія та творчість. Цікаві факти із життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІРИНА ЖИЛЕНКОЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЇЇ ЖИТТЯ.

Номер слайду 2

Ірина Володимирівна Жиленко народилася 28 квітня 1941 в м. Київ — українська поетеса, дитяча письменниця, журналістка та мемуарист. Учасниця антиколоніального руху шістдесятництва. Працювала у жанрі «міської української прози» в умовах форсованої русифікації Києва у 1980-тих роках. Працювала в редакціях газет і журналів. Перший вірш написала у восьмирічному віці. Дебютувала 1965 року збіркою «Соло на сольфі», яка спричинила тривалу дискусію у пресі. Одружилася із відомим українським письменником Володимиром Дроздом. Під тиском обставин була змушена вступити до комуністичної партії 1981 року.

Номер слайду 3

Факт 1 Батьки Ірини загинули під час війни. Виховували її дідусь та бабуся. Дитинство дівчинки минуло у Звенигороді, що на Черкащині.

Номер слайду 4

Факт 2 Перший вірш написала у 8 років. Її твори були опубліковані, коли Ірина Жиленко навчалася у школі.

Номер слайду 5

Факт 3 У юності вона влаштувалася до дитячого садочка — доглядати малечу. Деякий час вона працювала у дитсадку вихователькою. Професійно займалась вокалом в університетській оперній студії та аматорському хорі «Жайворонок» при Київській консерваторії, танцювала у «Веснянці», гарно малювала. Ірині Жиленко пропонували перейти з університету до консерваторії.

Номер слайду 6

Факт 4 Була одружена з українським письменником Володимиром Дроздом. Вона три роки чекала його з армії, через день писала коханому листи. Частину переписки опублікувала в книзі “Homo feriens”. Подружжя прожило у шлюбі 50 років. Виховали сина Павла і доньку Орисю.

Номер слайду 7

Факт 5 У роки репресій над інакодумцями родина Дроздів-Жиленко зазнала утисків: Володимира Дрозда на три роки було мобілізовано в армію, Ірину Жиленко звільнили з роботи, позбавили житла, їхні твори ніхто не хотів брати до друку.

Номер слайду 8

pptx
Додав(-ла)
Головко Ольга
Додано
19 грудня 2023
Переглядів
380
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку